Трагом грчких духова кроз брда јужне Италије (ВИДЕО)

Новости онлине

уторак, 16. 04. 2019. у 22:54

Трагом грчких духова кроз брда јужне Италије (ВИДЕО)

Depositphotos

Данашњи Рогуди је подручје наслеђено од старог - Рогуди Векио. Контраст између ова два града је јасан: Један је насељен, док је други град духова
НАПУШТЕНИ град Рогуди Векио у регији Калабрија, у Италији, некада је био дом заједницама грчких миграната.

У граду Рогуди Векио успут ћете видети грчке рушевине. Међутим, нећете наћи храм посвећен Аполону или урне осликане атлетичарима како поносно корачају. Артефакти овог града су пица-пећнице и боце „кока-коле”.

Град у планинама Аспромонте откривен је у 11. веку, док корени локалног становништва сежу чак у древна времена.

Регион Калабрија је на самом врху Италијанске чизме. Када су Грци започели колонизацију подручја, у 8. веку пре Христа, Калабрија је била полазна тачка. У то време, Калабрија је била позната под другим именом: Италои, име које се временом проширило на читаву Италију.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Туристима Беч најпривлачнији град Европе

Вековима касније, јужна Италија је примила нове таласе хеленских имиграната, исељених са северног Медитерана. Није сигурно да ли су придошлице оживеле мањину која говори грчки језик или су поново увеле језик који је једном већ умро у том подручју.

Фасцинира податак да чак и данас у Калабрији постоји неколико хиљада људи који говоре грчким језиком. Село где се може чути локални дијалект грчког или „Италијански грчки” је Нови Рогуди - део групе градова уз обалу Јонског мора, периферија града Ређо.

Данашњи Рогуди је подручје наслеђено од старог - Рогуди Векио. Контраст између ова два града је јасан: Један је насељен, док је други град духова.

Depositphotos


Свега 17,50 километара раздваја села. Путеви су изоловани и изувијани по неравном терену Националног парка Аспромонте, што их чини правим авантуристичким залогајем за туристе. Међутим, ови путеви су такође центар одвијања илегалних операција криминалне организације Ндрангета (грч. андрагатхíа - „мушкост”). Сматра се да је ова организација разлог због ког је ограничен напредак ових планина у туристичком смислу.

Скоро као Мецођорно - како Италијани локално називају југ своје земље, и Калабрија заостаје за севером државе, што је узрок константних емиграција. Колапс Рогуди Векиа је екстреман случај, али и друге заједнице бележе пад популације.

Прекомерена сеча дрвећа једног дела планинског земљишта Аспромонте довела је до ерозије, додатно погоршане годишњим климатским циклусом ове регије. Изразито сува лета смењују зимске обилне кише, које неретко доводе до поплава. Поплава почетком седамдесетих опустошила је Рогуди Векио, када су готово сви становници напустили село остављајући за собом шаку људи, захваљујући којој се постојање заједнице одржало хиљадама година.

Калабрија, чије копно сеже дубоко у Медитеран, представља капију за мигранте, а главна индустрија ове области је туризам.

(Национална географија)