Српске снахе из света

Д. ЗЕЧЕВИЋ

понедељак, 15. 04. 2019. у 21:00

Српске снахе из света

Зет Снежане Карић са породицом живи у Француској / Фото Д. Зечевић

Прокупачко село Бресничић јединствено у Топлици, а можда и у читавој земљи, по "мешовитим браковима". Поносни на жене из Русије, Белорусије, Чешке, Хрватске, Албаније...

ДА љубав не зна за националну припадност и друга ограничења, доказ су бројни бракови у прокупачком селу Бресничић, које се налази се на десетом километру магистралног пута Прокупље - Куршумлија. Ово равничарско село у којем се око две стотине мештана бави пољопривредом, јединствено је у Топлици, а можда и у читавој Србији, по броју "мешовитих бракова". Зато житељи Бресничића у шали своје село називају и "Европа у малом".

- Поносни смо што у селу имамо жене из Русије, Белорусије, Чешке, Хрватске, Албаније, Црне Горе, Северне Македоније и Италије. А, своје супруге наши лепи и вредни момци упознали су у иностранству, где су многи од њих радили - појашњава откуда у селу снахе различитих националности Снежана Карић, заменица председника месне заједнице Бресничић.

Поносно истиче да су мештани са великим задовољством прихватили снахе из далеког света, а и оне су се за кратко време прилагодиле топличким обичајима, ни у пољопривредним радовима не заостају за "домаћим снајкама".

Да се одлично снашла у новој средини када се пре 25 година удала, прича Галина Радојичић (52) из Белорусије, мајка троје деце. За своје комшије има само речи хвале и каже да су у Бресничићу људи добри, вредни, радни и увек спремни да помогну у невољи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЗБОГ ЉУБАВИ ДОШЛА У СРБИЈУ: Овде живимо слободније него у Америци

- Врло брзо сам се навикла на овдашње обичаје, јер су српски и белоруски народ доста слични - додаје Галина, и признаје да воли да слуша нашу народну музику а највише Лепу Лукић, чије песме зна напамет.

Стојанка Видић (55) из Северне Македоније и Мирјана Дамјановић (53) из Огулина у Хрватској, више од три деценије живе овде.

Македонка Стојанка Видић и Хрватица Мирјана Дамјановић


- Живети више од 30 година у Бресничићу, говори само по себи. Никада од комшија нисмо чуле неку ружну реч. Стварно су нас прихватили као своје најрођеније. Дружимо се и међусобно помажемо годинама - причају ове две жене које су са најдужим "боравком" у Бресничићу.

И Викторију Ракић (36) из Скадра, у Албанији, пре осам година љубав је довела у Бресничић. Две ћерке сада иду у сеоску основну школу. Каже да јој је лепо овде.

- Добри су људи, сви ме поштују. Са супругом и децом идем повремено код својих родитеља у Албанију, а они, исто тако, понекад долазе овде - прича насмејана Викторија.

И остале снахе "увезене" из иностранства истичу да се нису покајале што су се удале за српске момке из Бресничића и остале да живе у Топлици познатој по гостољубивим људима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - РУСКИЊУ ЉУБАВ ДОВЕЛА У ПОЖАРЕВАЦ: Развела се од мужа, заљубила се у Србију

СТРАНЦИ И ЗЕТОВИ

ПРОКУПАЧКО село Бресничић налази се на десетом километру магистралног пута Прокупље - Куршумлија, а мештани у шали кажу да немају само снахе из иностранства, већ и зетове. Управо зет Снежане Карић је из Португалије, али са породицом живи и ради у Француској. Млади Алвес Францискo додаје да му код таште у Бресничићу све прија. Пре свега, срдачни и љубазни суседи, природа, али и српска јела, од којих издваја ћевапе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације