Добрила, белоглави суп, враћена кући (ФОТО)

Б. ЦАРАНОВИЋ

петак, 12. 04. 2019. у 14:15

Добрила, белоглави суп, враћена кући (ФОТО)

Фото Д.Миловановић

Добрила, женка белоглавог супа, у петак се из Турске вратила у свој природни резерват "Увац". У децембру нађена промрзла, изгладнела, али здрава. Добрила ће неко време провести у великом кавезу

ДОБРИЛА се вратила кући! Женка белоглавог супа из колоније у Специјалном резервату природе "Увац", која је пронађена у Турској, у петак је стигла у Србију. Ова строго заштићена врста, која припада једној од највећих колонија белоглавог супа на Балкану, уз помоћ Амбасаде Републике Турске у Србији и авио-компаније Turkish Airlines, која је обезбедила бесплатан транспорт, коначно је после неколико месеци лутања стигла до свог родног кањона!

Женка белоглавог супа је 12. децембра прошле године нађена на југу Турске, у близини границе са Сиријом, промрзла и изгладнела. Одмах је добила ветеринарску негу, али упркос помоћи турског Министарства пољопривреде и заштите животне средине, није могла сама да се врати у своје станиште у кањону Увца.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Грађани помажу да се Добрила врати кући

- Добрила, добро дошла у Србију и надамо се да ћеш се брзо опоравити - на течном српском поручио је у петак Танжу Билгич, амбасадор Турске, на дочеку белоглавог супа на Аеродрому "Никола Тесла". Он и Горан Триван, министар заштите животне средине Србије, нагласили су да су две земље у одличним односима, а да је спасавање заштићене грабљивице још један пример све боље сарадње. Захвалили су турској авио-компанији која је птицу вратила у Србију.

Добрила је на београдском аеродрому из авиона изнета у транспортеру, а потом однесена у простор за царинску и ветеринарску контролу, а одатле одвезена у Специјални резерват "Увац", где кажу да је Добрила још млада женка и да је на свет дошла прошлог пролећа. До сиријске границе одлетела је самостално, ношена ваздушним струјама. Како кажу, и раније је било сличних случајева, а најдаља релација на коју је увачки белоглави суп стигао је 3.500 километара, до Јемена. Позната је и анегдота о белоглавом супу "Урошу Нејаком", који је пре десетак година, такођа авионом, враћен из Пољске. Како је још на Увцу, сада га зову "Душан Силни".


Фото vulture.org.rs

- Акцијом Фонда за заштиту птица грабљивица и уз нашу подршку, одмах по пријави из Турске да је Добрила пронађена, кренула је припрема за њен повратак - каже Дарко Ћировић из Специјалног резервата "Увац". - Требало је испоштовати многобројне процедуре. Надлежни у Србији и Турској издали су ЦИТЕС дозволе неопходне за извоз и увоз ове птице. Поступак повратка птице у Србију водио је Институт за биолошка истраживања "Синиша Стошић".

Белоглави суп ће на Увцу до маја боравити у волијери, посебном кавезу од око 100 квадрата, због стручног праћења и адаптације. Како из Резервата "Увац" кажу, због климатске разлике и да би се привикла и аклиматизовала, Добрила ће у њему провести неколико месеци, а од јуна ће бити пуштена у природу.

МОЖДА СЕ ЗАЉУБИЛА

- Ово је пример да две пријатељске земље могу да учине нешто добро за заштиту животне средине - рекао је Триван. - Међутим, уколико се поново буде догодило да Добрила негде одлети, то би могло да значи да је нешто вуче тамо и да се можда заљубила. Србија ће наставити да ради на заштити белоглавог супа, као и других врста животиња које у нашој земљи представљају заштићену врсту, јер је у првих 40 земаља света по богатству биодиверзитетом.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Белоглави суп туристички бум
РЕЗЕРВАТ УВАЦ

ДОБРИЛА се прошлог пролећа излегла на литицама Увца, а име је добила приликом маркирања због своје мирноће и умиљатости. О Добрилином путовању авионом и доласку у своју колонију у СРП "Увац", компанија Тurkish Airlines ће снимити документарни филм. Процењује се да у овом резервату станује око 500 врста заштићених лешинара, односно око 120 гнездећих парова.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације