Без бабушки лепше Палићко језеро

Ј. ЛЕМАЈИЋ

понедељак, 08. 04. 2019. у 13:15

Без бабушки лепше Палићко језеро

Фото Ј. Лемајић

У току санациони излов инвазивне врсте рибе на Палићу

НА Палићком језеру у току је селективни излов рибе и сваког дана улови се око тона и по бабушке, познате и као сребрни карас, рибе која је један од главних криваца за лоше стање воде у језеру. Ова инвазивна врста чини чак 95 одсто укупне популације риба у језеру. Специјализованим мрежама радници ЈП "Палић-Лудаш" и њихове колеге из Немачке су већ изловили више од 11 кофа пуних бабушки.

- Бабушка онемогућава другим врстама да се размножавају, није ни природно да живи у Палићу, те се надамо да ће се после овог излова размножити рибе које су пожељне - каже Марта Добо, директорка ЈП "Палић-Лудаш".

ПРОЧИТАЈТЕ И: Палићко језеро још пуно хемије

Излов рибе - биоманипулација, реализује се у склопу Пројекта заштите биодиверзитета језера Палић и Лудаш. То је најјефтинија фаза санације Палићког језера, која се финансира средствима немачке КФВ банке од 6,5 милиона евра, а и једна је од главних инвестиционих мера овог пројекта. Процене су да ће се после континуираног излова видно побољшати квалитет воде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Mihailo Vuković

08.04.2019. 13:34

Subotica bi trebalo da organizuje međunarodna takmičenja u lovu babuške ,, barbles '' udicama na plovak . Tako bi se izlovilo mnogo ove vrste , dok bi se ostale odmah vraćale neozleđene u vodu . Kako je srebrni karaš konzumna riba , njenom prodajom bi se mogle dobiti pare za organizaciju i nagrade na ovim takmičenjima .