Ратни ветерани Балкана шаљу поруке мира целом региону

Ј. Ћ.

петак, 05. 04. 2019. у 20:27

Ратни ветерани Балкана шаљу поруке мира целом региону
Бивши ратници из БиХ, Хрватске и Србије одали пошту настрадалима у Нишу и Алексинцу

ИАКО су деведесетих година ратовали на супротним странама и гледали се преко нишана, ратни ветерани из Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије данас се залажу за мир, остављајући ратне године и мржњу иза себе. Полагањем венаца, они су у четвртак и петак заједно одали пошту најпре настрадалим Нишлијама, а затим и грађанима Алексинца. Ратни ветерани верују да заједничке акције исказивање поште свим жртавама доприносе изградњи поверења и шаљу симболичну, али снажну поруку помирења.

Алексинчани се сваког 5. априла сећају НАТО пројектила који су 1999. погодили две централне градске улице и страдања 11 цивила. Група ратних ветерана присуствовала је у петак комеморацији, поклонила се жртвама и положила цвеће на спомен-обележје.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ветерани и даље ударници

- Никада нисам веровао да ће доћи до рата, али када је он почео, то је учинило своје. Када је рат завршен, нисам веровао да ћемо заједно моћи сести, заједно пити, јер је политика радила своје - каже Хамдија Карић из Витеза, у Федерацији БиХ.

Он каже да су преко Центра за ненасилну акцију, који уједињује ратне ветеране из региона, урадили оно што ниједан политичар са Балкана досад није успео.

- Сели смо за сто. Било је ту у почетку неких недоумица, али смо из дана у дан стицали поверење једни у друге. Видите, данас смо ту, Срби, Хрвати и Муслимани, и ми смо данас једноставно браћа. Овим путем желим да пошаљем поруку политичарима да ми хоћемо и можемо заједно - рекао је Карић.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Маре Србин

05.04.2019. 21:33

Само напред добри људи!Нека влада Бог добра у нама!