Бројни светски медији о Теслиним писмима у Адлигату (ФОТО)

Танјуг

четвртак, 28. 03. 2019. у 23:33

Бројни светски медији о Теслиним писмима у Адлигату (ФОТО)

Никола Тесла, Фото Танјуг-АП

Светску сензацију изазвала је вест новинарке Јоване Гец Асошиејтед преса коју су одмах преузели "Њујорк тајмс", "Вашингтон пост", "Хералд", АБЦ, "Дејли мејл"...
Више од три стотине медија од САД и Канаде, преко Латинске Америке, Велике Британије, Либана, Алжира, Ирака до Кине, објавило је вести о новопронађеним писмима америчког научника српског порекла Николе Тесле у којима пише о свом сународнику, професору Универзитета Колумбија у Њујорку, Михајлу Пупину, а која се од недавно налазе у удружењу Адлигат у Београду.


Светску сензацију изазвала је вест новинарке Јоване Гец Асошиејтед преса коју су одмах преузели "Њујорк тајмс", "Вашингтон пост", "Хералд", АБЦ, "Дејли мејл"...


Вести о Теслиним писмима објављене су до сада на енглеском, шпанском, италијанском, арапском и руском језику.


Удружење Адлигат је својевремено било познатије у Немачкој него у Србији због преузимања легата Петера Урбана, најзначајнијег немачког преводиоца за словенске језике и једне од најбољих збирки књига о Чехову на свету која је с његовим легатом из Немачке пренета у Србију, због чега су најзначајнији немачки и аустријски медији опшрино извештавали о Адлигату.


О активностима овог удружења већ су извештавали медији широм света, а нарочито у Великој Британији, Русији, Индонезији, Алжиру и Ирану.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Никола Тесла је умро на данашњи дан у Њујорку 1943.


Србија више деценија није била у светским медијима присутна у позитивном светлу, са изузетком тенисера Новака Ђоковића.


Један од циљева Удружења Адлигат јесте да прикаже Србију путем културе, уметности и науке у свету и да "Србију и свет учини бољим путем књига“, како је то приметио бивши уругвајски председних Хосе Мухика, уз речи да је "Музеј књиге у Београду велика ствар“.


Виктор Лазић, председник Адлигата, каже да су сви који раде у Адлигату поносни што представљају Србију на најбољи могући начин."Уместо ратова, сукоба, мржње, представљамо нашу културу, науку, нова открића, међународну сарадњу и толеранцију. Поносни смо на то да смо успели да створимо једну важну оазу културе која привлачи људе из целог света. Поједини новинари су долазили из других крајева планете да о нама пишу, остајали по недељу дана само у Адлигату, пратили ме у стопу и уверили се да све што радимо чинимо доброг срца и искрених намера, да дајемо све од себе", каже Лазић и наглашава да има најаву посете новинара из Алжира и Енглеске, који су изразили жељу да дођу у Београд само да би посетили Адлигат.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

xxx

29.03.2019. 02:35

Divan clanak, ali nije nasa krivica sto nas nema na svetskim vestima u pozitivnom smislu, Politika i jeste da nas ocrne tako da sve je dobro odavde najcesce ne prelazi granice Srbije.Tako da clanak je dobar ali nije nasa krivica niti treba da nass je briga!Bravo za udruzenjem, velike su muke imali tokom godina od rzlicitih vlasti na ovim prostorima ali su izdrzali!