РИГО Јанчи, мађарски виолиниста, није био ни посластичар, чак ни неки велики сладокусац, али је "кум" једној од најпопуларнијих посластица, и то захваљујући љубави са прелепом белгијском кнегињом Шиме, која је средином 19. века била права сензација у целој Европи.

Са правом ћете се запитати какве везе имају ромски свирач и његова забрањена љубав са колачем који се налази у витринама готово свих посластичарница у овом делу Старог континента и чији рецепт се брижљиво чува у старим роковницима и преноси генерацијама.

Елем, Риго Јанчи је рођен 1858. године у месту Пакозд у Мађарској и већ одмалена је држао виолину у рукама. Веома млад почео је каријеру у Нађкањижи, да би касније отишао у Пешту и од врсних музичара саставио оркестар. Са њим је пропутовао свет уздуж и попреко.

Тако се 1896. године обрео у Паризу. У ресторан где су наступали, једно вече је дошао гроф Шиме са знатно млађом супругом, пореклом Американком, глумицом Клер Вард. Како је Јанчи био прави уметник и знао да се улагује својој публици и кокетира са њом, није чудо што се грофица на први поглед заљубила у шармантног Рома. Млада плавуша почела је чешће да навраћа у локал одушевљена музиком мађарског оркестра, али и примашем. Занесена романтичном уметношћу и пробуђеном страшћу, грофица је врло брзо начинила, за то време, и те како храбар корак - напустила је мужа и двоје деце и сву раскош у Паризу и отишла да живи са виолинистом у Пешти. Јанчи је, такође, напустио своју жену Маришку.

Прочитајте још - Приче из Војводине: Камером подигао људе ”са дна”

О догађају је брујала цела Европа. Иако тада није било жуте штампе, о овој авантури писало се надуго и нашироко. Љубавници су, с једне стране, постали тема интрига богатог света широм Европе, док су с друге стране, у родном Јанчијевом граду дочекани уз свечаност, јер не осваја скромни Ром сваког дана срце француске кнегиње.

Како усмено предање каже, заљубљени пар је једном приликом отишао у посластичарницу у Пешти. Како би изненадио своју супругу, Јанчи је одабрао чоколадни колач који су до тада звали чоко кремеш (чоколадна кремпита).

- Пробај, смеђ је попут моје коже, а сладак попут твог срца - рекао је заљубљени Јанчи својој изабраници.

Риго Јанчи и Клер Вард

Посластичару није требало дуго и колач је назвао "ригојанчи". То је, врло брзо се испоставило, била сјајна идеја која му је донела добар профит.

Пар се венчао, а кумови су им били ондашњи амерички и енглески амбасадор у Мађарској. Њихова прича се, међутим, не завршава реченицом "живели су срећно до краја живота". Љубав између лепе плавуше и тамнопутог музичара није дуго трајала. После отприлике деценију, свако је отишао својим путем. Клер се удала за једног лепог Италијана, рецепционара хотела у Италији, а Риго Јанчи се окренуо пићу и 1920. године умро у Америци сиромашан и заборављен од свих.

Из њихове љубави профитирао је само довитљиви посластичар, али и сви ми сладокусци који уживамо у специфичном укусу "ригојанчија".

Прочитајте још - ПРИЧЕ ИЗ ВОЈВОДИНЕ: Слама каже оно што речи не могу

РОМАНТИЧНА ПРИЧА И НА ФИЛМУ

РОМАНТИЧНА прича је доспела и на биоскопска платна. По њој је 1959. године снимљен филм "Црне очи ноћи". У Енглеској је 2004. године основана рок група (која није постала популарна) под именом "Риго Јанчи". Њихова музика је наводно имала за циљ да пренесе поруку слушаоцима - да музика све побеђује.


Плакат за филм о љубави примаша и прелепе кнегињеРЕЦЕПТ

Патишпањ (за две коре): 10 јаја, 10 кашика шећера,

10 кашика брашна, 2 кашике воде.

Фил: 1 кг слатке павлаке, 250 г прах шећера, 4 кашике

какаоа, 2 кесице ванилин шећера и мало млека (тек да се

разреди павлака, ако је густа).

Глазура: 100 г чоколаде "менаж", 50 г путера, мало млека или воде.


За једну кору - умутити пет јаја (одвојено беланца и жуманца), додати шећер и брашно, кашику воде... Пећи корицу на 180 степени, 15 минута. Затим умутити и испећи другу... Једну корицу исећи на једнаке квадрате (20 комада).

За фил - у павлаку додати ситан шећер, разредити мало млеком и уз мућење миксером при средњој брзини, додавати кашику по кашику какаоа. Појачати брзину и мутити док маса не постане сасвим чврста. Опрез, не мутити превише дуго да се не би добио путер...

Филовати доњу кору, поравнати, па одозго послагати квадратиће друге коре и прелити их глазуром.

За глазуру - истопити чоколаду и путер на благој температури.