АТЕЉЕ Новосађанке Мери Мишић док држи чекић и снажно закуцава ексере, може да подсети на мајсторску радионицу. Несвакидашња уметница, међутим, ово оруђе изабрала је као материјал од којих ствара своје слике. Ни боју, ни папир, стакло, глину, текстил, већ баш - ексере. Понекад ова јединствена уметничка дела буду тешка и до 60 килограма, а да би их сачинила, Мери месецима укуцава и до 70.000 клинова!

Слике Мери Мишић посебне су и јер је свака сцена на њима тродимензионална. Цвеће, звезде, балерине, цркве, воће, вино, бродови... сви мотиви које Мери ствара "насликани" су клиновима различите дужине и облика главе. Они као да "излазе" из слике, која се разликује у зависности из ког се угла гледа.

Прочитајте још - Скулптуре из природе

- Прву слику сам направила пре 29 година, али сам се овом послу посветила пре деценију, од када сам наставила да радим са својим ексерима и живим свој сан - каже Мери. - На идеју да радим ове необичне слике дошла сам случајно, док сам оцу додавала алат. Поглед ми се нашао на кутији са ексерима и добила сам визију. Ексери као да су почели да искачу из кутије и плешу.

Како Мери каже, клинови су у њеној глави стварали слику, а она је била сигурна да ће баш они бити начин њеног уметничког изражавања.

- Сматрам да су моје слике од ексера, колико јаке и мушке, толико женствене и нежне - каже Мери. - Много пута се дешавало да посматрачи не примете да је слика од ексера и када схвате, изненаде се и одушеве. У свету сигурно још неко ради са ексерима, неком техником. Али, ово што ја радим је само моја техника.