БРАТ И СЕСТРА ИМАЈУ САМО ЈЕДНУ ЖЕЉУ: Да им је трактор па да сами ору

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

15. 03. 2019. у 07:15

БРАТ И СЕСТРА ИМАЈУ САМО ЈЕДНУ ЖЕЉУ: Да им је трактор па да сами ору

Ђорђе и Александра са оцем Фото З. Глигоријевић

Брат и сестра Ђорђе (16) И Александра Марковић (15) из Чепура код Параћина имају само једну жељу. Брину о непокретном оцу и живе од 20.000 динара

ИАКО има само 16 година, Ђорђе Марковић из Чепура код Параћина силом прилика постао је глава трочлане породице. Са својом, годину дана млађом, сестром Александром брине о домаћинству, имању и оцу Александру (60), који је, после шлога, непокретан већ три године. Његова мајка Жељка преминула је пре годину дана после срчаног удара.

Иако се на њихова нејака плећа навалило много брига, ова вредна деца ниједног тренутка се нису пожалила да им је нешто тешко. Стижу да заврше све послове око куће и да иду у школу. Једино им је, веле, потребан трактор како би могли сами да обрађују имање, јер сада морају да плаћају орање, тањирање... Пошто то не могу од 20.000 динара, колико месечно добијају на име очеве инвалидске пензије и накнаде за туђу негу, што им једва стиже за лекове и рачуне за струју, Ђорђе надничи по селу.

- Ми смо још деца и мало нам је теже, јер нисмо навикли да радимо све што сада морамо. Устајем у шест сати, нахраним стоку, почистим шталу, цепам дрва и заложим шпорет код оца, онда га пресвучем са сестром, па одем у школу. Купио сам моторну тестеру и тример да бих, кад год ме неко позове, могао да сечем и цепам дрва или да косим траву, да бих зарадио који динар - каже Ђорђе.

Његова сестра Александра спрема храну, чисти и сређује кућу, храни стоку ако Ђорђе не стигне, помаже му на њиви и да окупа и пресвуче оца, јер не могу да плаћају некога да то ради.

Прочитајте још - Фонд хуманости "Новости" улепшао Ускрс заборављенима

Када су чули њихову причу, у Удружењу "Параћин - мали град велико срце" одлучили су да помогну Марковићима. После њихове прве акције, када је прикупљана помоћ за Мирка Илића (7) из Рашевице, овом удружењу се јавило педесетак људи.

Дом породице Марковић

- Сви су тражили новац, а Ђорђе трактор како би од свог рада могао да издржава породицу. Зато смо покренули акцију сакупљања новца да бисмо му купили трактор и циркулар, заменили столарију, стару пола века, купили још један кревет, јер овај дели са сестром. Свако ко жели да помогне, може то да учини уплатом на динарски жиро-рачун код "Комерцијалне банке" 205-0000000265615-98, или девизни 0070800050950, ИБАН РС35205007080005095047, отворен на име моје супруге Емилије Живановић, која је заступник Удружења "Параћин - мали град велико срце", које смо нас двоје недавно регистровали са Ненадом Јеличићем - каже вођа навијача Партизана за централну Србију Елвин Станковић Дуца.


ЗЛАТНА ДЕЦА

- Имам златну децу. Да није њих, мене одавно не би било. Много ми је тешко што у овим годинама морају толико да раде - заустио је Александар и почео да јеца. - Некада не могу да причам, јер ме изда језик, али они у сваком тренутку знају шта ми треба, ништа не морам да им говорим.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Испосник

15.03.2019. 21:27

@analizator - Какво је то срце, кад тако скрећете са животне теме? Проанализирајте себе, Анализатору!

Драган Р

15.03.2019. 10:05

После оваквих текстова мука ми је кад слушам шарене лаже о демократији и људским правима. Ова, као и сва друга деца на свету у сличној ситуацији, не смеју да зависе од добре воље појединаца, већ морају да буду брига државе. У супротном, шта ће нам уопште држава?