ИАКО је познат као оснивач и први управник Мушке учитељске школе у Јагодини 1898. године, сећање на Сретена Аџића (1856-1933), првог образованог српског педагога, брижно чувају и у његовом родном крају, Трстенику. Иновативни научник и предавач, један од пионира наше методике, потекао је из трстеничког села Мала Сагубина. Основну школу завршио је крај Западне Мораве, где ће као учитељ, изводити прве експерименте у настави.

- У Трстенику је упознао и великог педагога Јована Миодраговића, родом из Станишинаца, са којим је остао у трајном пријатељству, а кључни период формирања његове учитељске личности везује се за ово место, од 1880. до 1882. године - каже, за "Новости", писац Верољуб Вукашиновић, директор трстеничке Народне библиотеке "Јефимија". - Са иновацијама у настави почиње у Трстенику, када по повратку са школовања у Београду и Крагујевцу отвара прве "пољске" учионице.

Прочитајте још: Тесла спаја француске и српске ђаке

УВОЂЕЊЕ интерактивног учења било је незамисливо за тадашње школство, где су царевали строги учитељи са дрвеним прутом. Аџић је отишао и корак даље. Након повратка из Европе, ђаке је учио пчеларству, водио их на Мораву да хватају змије, а ноћу на гробље да би им доказао да вампири не постоје. Чак је неке радознале ученике одводио код локалних врачара како би деци указао на то шта су празноверје и лаж.

На младе људе Трстеника Сретен Аџић утиче и данас. Наиме, двојица пријатеља учитељ Алекса Јовашевић и информатичар Вукашин Стојановић пре три године су снимили филм о чувеном педагогу.

Сретен Аџић


- Били смо мотивисани важном улогом учитеља у нашем животу, можда и пресудном - открива Алекса Јовашевић, који је дипломирао баш на Факултету педагошких наука у Јагодини.

УДРУЖЕЊЕ "Генека" из Трстеника недавно је организовало јавну пројекцију филма о Сретену Аџићу и посебне вечери посвећене неговом стваралаштву. У Музеју Народног универзитета прошле године је организована и изложба породичних фотографија и књига.

- Не можемо да замислимо нашу баштину без приче о учитељу Сретену Аџићу и зато смо одлучили да се посветимо и ширењу приче о његовом имену и делу - предочава Јелена Стојковић, представница удружења из Трстеника, где је 1894. године славни педагог написао и две најпознатије књиге "Учитељске забелешке" и "Васпитачеве забелешке".

Верољуб Вукашиновић, директор библиотеке "Јефимија" - Фото С. Бабовић


СВЕСТРАНОСТ

СВЕСТРАНОСТ Сретена Аџића била је невероватна, као и његов живот који је провео учећи и предајући у Аустрији, Скандинавији, Србији. Осим што је објавио више од 200 научних радова, страствено је проучавао психологију, наставу зе слепе, есперанто и ботанику, а писао је филозофско-религиозне трактате.

Драгоцене Аџићеве породичне фотографије - Фото С. Бабовић


ПОЧИВА У МАНАСТИРУ ВРАЋЕВШНИЦА

ЦРКВА је у животу Сретена Аџића одиграла знатну улогу. Његов отац Милун био је свештеник, а мајка Сава била је ћерка чувеног свештеника Хаџи Јефтимија Поповића из Врњачке Бање, чије је презиме узео након ране смрти родитеља. Сретен Аџић се оженио Милевом Поповић, ћерком Јанићија Поповића, професора богословије. Сина Милована изгубили су у Првом светском рату, док се ћерка Надежда замонашила и постала игуманија Ана у манастиру Враћевшница, где је пренела посмртне остатке свога оца из Београда.

Педагошка дела Сретена Аџића