СЕДМОДНЕВНА вожња "југићем" од Хрватске, кроз Словенију, Босну и Херцеговину, Србију, Косово и Метохију, Црну Гору, Македонију, Грчку, Бугарску, Румунију, па све до Молдавије и Украјине, уз безброј доживљаја у сваком крају. Ово је понуда необичне туристичке агенције "Балкан роуд" и својеврсна авантура коју су осмислили Ријечани Филип Јаковац (29) и Ана Сомек (28). Међу изабраних 100 локација на Балкану, у Србији ће се туристи поприлично задржати и уживати у лепотама Златибора, Војводине, Шумадије...

Иако стартап предузеће, које је већ побрало награде у својој земљи, многе асоцира на југоносталгију, ово двоје младих каже да је много више од тога - откривање лепота Балкана. А то је странце већ распаметило. Многима је интересантно зато што мири и повезује "вечито завађене".

Осим параглајдинга, скуба-дајвинга, банџи-џампинга, у склопу аранжмана је и ноћно чување оваца на Дурмитору, прављење сира на Златибору и плетење џемпера у Сирогојну, учење традиционалних плесова, припрема традиционалног јела сопарник у Омишу...

- Кад смо повлачили црту Балкана, узели смо лењир, прислонили га на карту и повукли линију од Трста до севера Црног мора - каже кроз смех Филип. - Туристима нудимо списак локација, дамо им кључеве од "југића", без џи-пи-еса, и пустимо их да крену у пустоловину. У Србији имамо доста локација. Неке од њих су ранч "Добро прасе" поред Новог Сада, где ће наши гости јахати, Сирогојно, где ће учити да плету свој сувенир, Стопића пећина, београдски ноћни живот, али и неизбежни Сабор трубача у Гучи.

На идеју је Филип, иначе магистар права, дошао спонтано, како каже, током авантуре пре три године, када је баш "југом" ишао у Монголију.

Прочитајте још - Феномен туге за Југославијом

- Схватио сам да је Балкан скуп неслућеног броја природних и културних разноликости и лепота и решио сам да отворим агенцију која организује иновативна путовања по Балкану - каже Филип. - Старт је у Ријеци, а одатле се иде на исток, којом год рутом гост хоће.

БЛИСКИ СМО БАЛКАН је место где можете код већине странаца и успутних пролазника пронаћи пријатеље и место за спавање или оброк - прича Филип. - Фантастична је та лакоћа којом се овде развијају међуљудски односи. Природни смо, блиски, емотивни и пре свега јако страствени, како у љубави тако, нажалост, и у рату.

Туриста бира такозване џекпоинте, места авантура, и тако се кроји рута. Правило је да се може возити искључиво старим путевима, а никако ауто-путем.

- Дешавало се да се усред Велебита догоди квар на ауту, а онда мештани села притрче, трактором одшлепају кола, а дан се заврши уз ракију и домаће гурманлуке, много смеха и доживљај за памћење - прича наш саговорник. - Хтели смо да странцима откријемо ту топлу балканску душу и ту емоцију која ће увек повезивати ове крајеве. Прошле године је било пилот-путовање, а овог лета очекујемо много посла. Највише интересовања су показали Скандинавци, Британци, Немци, али и балканска дијаспора широм света. Највише се, ипак, допада нашим људима, који познају свој дом и ово их враћа у време када нису толико стидљиво, као последњих деценија, говорили да су Балканци.


БИВША ЈУГОСЛАВИЈА

Иза наше приче није југоносталгија, већ пасионирана заљубљеност у Балкан, земље бивше Југославије и нашу историју - каже Филип. - Ми смо врло слични народи, али смо историјски подељени пре свега религијом и тиме ко је кога окупирао. Делимо исти језик, сличну културу и ћуд, волимо се али и мрзимо на сваком кораку. То ме фасцинира, усрећује и растужује истовремено, а истицање разлика ме љути. Тамо где други виде четнике и усташе, ја видим партизане. Не верујем у границе и поделе, већ у сарадњу и дијалог. По питању народа некадашње Југе, држим се оне Крлежине: "Срби и Хрвати су један те исти комад кравље балеге који је точак запрежних кола историје случајно пресекао на пола."