Живи примерак џиновске корњаче, врсте за коју се мислило да је изумрла пре више од сто година, пронађен је у еквадорском архипелагу Галапагос, саопштио је еквадорски министар за животну средину Марсело Мата.

Министар је навео да је одрасла женка врсте kelonoidis fantastikus пронађена на острву Фернандина током експедиције у организацији Националног парка Галапагос и америчке конзервационистичке организације Галапагос конзерванси.

Прочитајте још:Украдене џиновске корњаче са Галапагоса

Корњача kelonoidis fantastikus је ендемска врста на Фернандини, ненасељеном острву на Галапагосу, вулканском пацифичком архипелагу чувеном по јединственом биљном и животињском свету. Та врста џиновске корњаче је до сада сматрана изумрлом, као и kelonoidis abigdoni с острва Пинта.

Еквадор је 2015. објавио откриће нове врсте корњаче на Галапагосу, назване kelonoidis donfaustoi у част ветеринара Фауста Љорене, који је лечио чувену корњачу "Усамљеног Џорџа". Тај мужјак, последњи живи примерак врсте kelonoidis abigdoni, угинуо је у заточеништву 2012. године, када је према проценама имао 90 година, пошто је одбио да се пари са женкама сродних врста.

Прочитајте још:Размонтирана највећа илегална фарма корњача у Европи

Галапагос се налази више од 1.000 километара западно од Јужне Америке и налази се на листи светске баштине Унеска. Британски научник Чарлс Дарвин је своју теорију еволуције развио после посете том архипелагу у 19. веку.

Према расположивим подацима, на острвима Галапагоса има 15 врста џиновских корњача, укључујући и оне које се сматрају изумрлим. Научници верују да су корњаче на острва стигле пре три до четири милиона година и да су их ту донеле морске струје, а да се су разне врсте развиле у процесу прилагођавања стаништима на различитим острвима.

Корњаче са Галапагоса своју изузетну дуговечност дугују генетској способности да "поправљају" сопствени ДНК, наводе научници.