У КОНКУРЕНЦИЈИ четрнаест екипа из седам држава нишки спортисти освојили су сребрну медаљу. Ово је највећи успех српског голбала у последње две деценије, а он је утолико већи што су услове за припреме за такмичење обезбедили две недеље пре одласка за Шведску.

Поред Србије, надметале су се и екипе Данске, Шведске, Финске, Велике Британије, Немачке и Грчке. Боје Србије и Ниша бранило је петоро играча Наиса: Лука Булатовић (капитен, слабовид, 26), Милан Петровић (слеп, 32), Џенан Ајдиновић (слабовид, 23), Стефан Стевановић (слеп, 24), Шамаила Каусер (слепа, 27). Стручни штаб су чинили: Стефан Мићићеловић (тренер) и Никола Перишић (скаут-статистичар).

Прочитајте још: Голбал поново осваја Србију

- УТАКМИЦЕ првог дана су показале да можемо равноправно да се носимо са најбољим екипама. Два тесна пораза су била "данак неискуству" јер екипе које су нам биле противници нисмо познавали, па смо ад хок правили тактику. Управо је "скаутинг" свих потенцијалних противника у наредним данима, а који је на крају прве вечери урадио Никола Перишић, помогао да се боље припремимо за наредне мечеве - појашњава тренер Стефан Мићићеловић и додаје да се практично нису ни припремали за ово такмичење.

- Нисмо имали салу у којој да тренирамо, тако да смо буквално две недеље пред одлазак одрадили неколико тренинга, што нас није осујетило да остваримо такав успех. Све екипе које су тамо учествовале су биле много припремљеније од нас, али имамо индивидуални квалитет. Последњих дана, када су се играли четвртфинале и полуфинале, једноставно индивидуални квалитет смо помешали са тимским духом и заслужено освојили друго место.

Детаљ са такмичења у Малмеу


СКАУТ-тренер екипе Наис Никола Перишић наглашава да је резултат остварен на турниру у Малмеу озбиљан показатељ квалитетног рада и напретка клуба.

Прочитајте још: ОДРЖАН ГОЛБАЛ КАМП: Крагујевац угостио слепе и слабовиде спортисте

- Поред шампионских титула првака државе и редовних одличја са турнира у региону, ова медаља доказује да је квалитет који поседујемо неспоран и да би са мало више улагања у голбал Србија имала озбиљан потенцијал за освајање европских и светских титула - наводи Перишић.

ГОСТОПРИМСТВО НАШИХ ЉУДИ

ОДЛАЗАК на овај турнир никада не би могао бити реализован без гостопримства породице играча Џенана Ајдиновића, која већ годинама живи и ради у Шведској. Спортисти истичу велику захвалност Специјалној школи са домом ученика "Бубањ" која им је уступила своју фискултурну салу и на чијем паркету сваког викенда вредно вежбају.

- Велика захвалност свакако иде и на адресу Факултета спорта и физичког васпитања у Нишу, који попут потпорног стуба стоји иза нашег клуба и из домена свог рада подржава сваки наш пројекат - веле спортисти Наиса.