ДВАДЕСЕТ и две године Шиђани промовишу традицију свињокоља и производњу сремске кобасице, кроз манифестацију "Сремски свињокољ и кобасицијада", са циљем да је пренесу на млађе генерације. Такмичење у брзом клању свиња, брзом једењу и прављењу кобасица, најбољи узорци сувих сремских кобасица само су део такмичења ове дводневне приредбе, која је протеклог викенда окупила преко 1.000 посетилаца.

Шид је деценијама био познат као центар месне индустрије, жеља је да се поврати стара слава кроз промоцију производње кобасице, кулена, али и свињарства, које се полако враћа у домаћинства овог пограничног насеља.

Прочитајте још: Мирис "Гинисовке" у Сомбору

- Када смо кренули са приредбом 1996. године, било је само такмичење у сувој ферментисаној кобасици, а онда као крај који је тада имао доста месара, увели смо и такмичење у брзој обради меса, и прављењу кобасица. Трочлана екипа треба да обори рекорд од 3 минута и 50 секунди, да свињу од 110 килограма истранжира и затим направи три кобасице. Ни ове године наши такмичари нису успели да оборе тај Гинисов рекорд - каже Станислав Ђиерчан, председник Удружења "Сремска свињокоља и кобасицијада" које организује ову манифестацију, додајући да се она из године у годину шири по броју посетилаца, а месара је све мање, јер је Техничка школа пре неколико година укинула смер месар, због слабе заинтересованости за ово звање...

Прочитајте још: Кобасица од два километра

Организатори планирају да већ од наредне године крену корак даље, међународном манифестацијом "Дунавски пут кобасица".

- Побратимљени смо са клубовима који имају сличне манифестације из Словеније, Хрватске, Мађарске и Словачке. Размењујемо знање, искуство. Чувамо наш бренд сремске кобасице, а са новом манифестацијом лакше ћемо се пробити на тржиште Европске уније. Идеја нам је да направимо и музеј у којем ће бити смештена стара опрема за свињокољ, да отргнемо од заборава машине које су некада наши преци користили у обради меса - износи план Станислав Ђиерчан.


ЛАК ЗАДАТАК

У ТАКМИЧЕЊУ брзе обрада меса, од четири екипе прво место освојио је тројац "Бизнис клуб" из Бачке Паланке, они су постигли време од 5,07 секунди. Како каже вођа екипе Сободан Калинић, задатак је био веома лак, јер су сви преко деценију и по месари. У прављењу свеже кобасице учествавло је 20 екипа, док је своје сухомеснате производе понудило око 60 излагача.