ПО први пут су научници тачно мапирали нашу галаксију како би видели њен прави облик, преноси Индепендент.

Друге галаксије смо, додаје Индепендент, детаљно измерили, а измерити нашу је био огроман изазов. Астрономи објашњавају да је то као да покушавате да одредите облик сопствене државе док стојите свом у дворишту.

Прочитајте још: Направљена тродимензионална мапа Млечног пута


"Углавном смо спиралне галаксије доживљавали као равне, попут Андромеде, коју можемо да видимо кроз телескоп", рекао је профессор Ричард де Гријс, коаутор студије и астроном.

У овом истраживању анализирано је 1339 звезда како би открили прави облик галаксије и уочили да се звездани диск савија према горе како се приближавамо његовим крајевима.

Прочитајте још: НАУЧНИЦИ У ЧУДУ: Примљени понављајући радио-сигнали из далеке галаксије

Неком далеком посматрачу наша галаксија би изгледала као диск звезда које орбитирају око густог средишта. Али на крајевима је утицај гравитације слабији и тај диск сличнији је слову "С". Ново истраживање показује да је за искривљени облик галаксије заслужна и снажна ротацијска сила масивног унутрашњег диска.

Фото Ап


Иначе, астрономи су и раније уочили галаксије сличног облика са закривљеним крајевима, али до сада нисмо знали да Млечни пут припада њима.

(b92.net)