До Старог Раса једва и пешице

М. НИЋИФОРОВИЋ

04. 02. 2019. у 18:02

До Старог Раса једва и пешице

Ретки посетиоци археолошког локалитета Градина-Постење / Фото М. Нићифоровић

Изузено важан археолошки локалитет код Новог Пазара готово недоступан туристима

ДО археолошког локалитета Градина-Постење - где је према тврдњама академика Јованке Калић и екипе Филозофског факултета из Београда која је овде годинама вршила велика археолошка истраживања и конзерваторске радове био Стари Рас - може се доћи само упорним пешачењем, пола сата са пута Нови Пазар - Рашка, или бољим теренским возилом.

Пут до локалитета, прокопан и насут пре више од десет година, однела је вода, па многи туристи, жељни да обиђу Градину, где је пронађено неколико цркава и других вредних остатака из немањићког периода, или одустају или се одлучују на пешачење.

- Због недостака новца, на Градини се ништа није радило дуже од деценије. Локалитет је у потпуном хаосу и корову, пропада и оно што је конзервирано. Пошто постоји озбиљна теза да је овде био Стари Рас, а не на Пазаришту код Сопоћана, што је још увек званична верзија, Градини-Постење би требало посветити много више пажње, јер је интересовање туриста, научника и знатижељника који долазе у Нови Пазар за обилазак овог локалитета огромно - истиче Мирко Поповац, професор и публициста из Новог Пазара.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Стари Рас очишћен од муља

Иако је од Петрове цркве удаљена само километар и по, а од магистралног пута Рашка - Нови Пазар километар, Градина-Постење је потпуно "изгубљена" и "невидљива", нема ни путоказа, па се свако ко овамо крене сналази како зна и уме.

- У граду нема ни водича који би групе туриста повео до Градине, а изгледа ни пара нити добре воље да се пут до овог вредног локалитета поправи - додаје Поповац.

Многи житељи Новог Пазара, па и професор Поповац, жале што САНУ није организовала научни скуп (било је најава да ће га организовати) на коме би се рашчистило да ли је Стари Рас био на Пазаришту, како "пише у књигама", или на Градини-Постење, како тврде ники од озбиљних научника у Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

др Милан Лекић

05.02.2019. 15:40

"Најстарији Рас", византијско је војно утврђење за заштиту међупростора са "царским друмом" (Цариград - Запад) између тема Далмације и Бугарске. У првој половини 12 в. освајају га Срби и ту формирају најисточнију жупу Србије-Далмације, којом ће до 1166. управљати Немања. Од 1166-1186., Немања као велики жупан српски Далмације, Босне, Захумља, Травуније, Диоклије и Раса, државом управља из главног града Котора. Пазариште или Постење, свеједно, периферија су Српске државе у то вријеме, и касније.

Raška je kolevka Srbije

09.02.2019. 22:07

Srbija mora više poštovati i brinuti za sva arheološka nalazišta, pogotovo u Raškoj gde je 1220. nastala Kraljevina Srbija, kada je Sveti Sava krunisao brata Stefana Prvovenčanog za kralja svih srpskih zemalja i primorja .