Иако постоје они који га се плаше и указују на то да је он симбол краја света, људи широм Земље могли су да уживају у посматрању потпуног помрачења „крвавог вучјег“ супермесеца — првог и последњег у 2019. години.

Ово ће наиме бити последњи „крвави месец“, не само у овој већ и у наредних неколико година. Тачније, овакав месец ћемо видети тек 2021. године. У оваквом месецу те године посматрачи ће моћи да уживају пуних сат времена, преноси „Индипендент“.

​„У наредних неколико година улазимо у ово неуобичајено затишје помрачења Месеца“, изјавио је Том Керс, астроном из Краљевске опсерваторије Гринич.

Помрачење Месеца се дешава када Месец прође директно иза Земље, тако да Сунце, Месец и Земља постану тачно или веома уско поравнати. Са Земље, која блокира директну Сунчеву светлост да стигне до Месеца, светлост се прелама Земљином атмосфером пре него што се одбије од површине Месеца, што га чини црвеним.

​Природни феномен се дешава из истог разлога због којег залазак Сунца или излазак Сунца има црвенкасту боју, преноси Б 92.

Иако звучи као неко предсказање „супервучји Месец“ није нешто што било кога треба да брине. Супермесец се, наиме, додаје „Индипендент“, јавља када је пун Месец најближи Земљи у његовој орбити, па се често појављује већи и светлији него обично.


Део имена „крвави Месец“ инспирисан је црвенкастом бојом изазваном помрачењем Месеца, док „вучји“ део имена ове појаве потиче од традиционалног имена које су користила индијанска племена у Америци.


​Ова племена су га тако звала због вукова који би на млад Месец завијали почетком године.


За разлику од помрачења Сунца, светлост помрачења Месеца је слаба и потпуно безбедна за гледање без посебне опреме.


sputniknews.com