Ракија од тартуфа ме вратила у живот

Б. ЦАРАНОВИЋ

28. 12. 2018. у 22:02

Ракија од тартуфа ме вратила у живот

Ракија "Чедовача медовача" и остали производи које је осмислио

Када му је пре четврт века због канцера извађено плућно крило, Чеда Зобеница (66) потражио лек из природе. За сваки организам постоји комбинација која му прија и лечи га

КАДА је пре 26 година остао без левог плућног крила јер му је дијагностикован канцер, Чеди Зобеници (66) лекари нису предвиђали дуг живот. Нарочито нису мислили да ће надживети већину здравствених радника из екипе која га је тада оперисала. Овај Личанин, који тренутно живи у Трсту, својевремено чувени београдски кувар, а касније власник ланца самопослуга у Италији, верује да су му живот продужили тартуфи и ракија коју сам прави.

Свашта је Чеда, признаје, испробао да поспеши имунитет током борбе са опаком болешћу. У првим годинама после операције живео је на Доломитима, на 1.500 метара надморске висине, и тај планински ваздух му је сигурно пријао. Пре 10 година, болест је опет стигла. Дијагностикован му је и канцер костију, а затим леукемија. На предлог пријатеља, а затим се и сам Чеда сетио да је као искусни кувар често употребљавао "магичне гљиве", почиње да у свакодневној исхрани користи - тартуфе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Србин уз помоћ веганизма излечио ретки облик рака крви!

- Верујем да за сваки организам постоји комбинација која му прија и лечи га, а ја сам своју лековиту сам зготовио и назвао је "чедовача медовача" - каже, кроз смех, Чеда. - Своју специјалну шљивовицу правим од црних и белих тартуфа, меда, шипурка, глога и још неких зачина.

Као већина врхунских кувара, не открива тајне састојке, али признаје да су сви који су пробали "чедовачу" били одушевљени. И увек се враћали по бар још једну чашицу.


Чеда Зобеница

- Приликом окупљања српске заједнице у Трсту, приредио сам послужење са мојом ракијом, али и органском пројом и палентом, у коју такође додајем тартуфе, и реакције су биле феноменалне - прича наш саговорник. - Рођак Милош Ивић у Београду је на конкурс стране компаније која има трговине широм Србији, за предлагање нових домаћих производа које ће пласирати на страно тржиште предао "Чедину паленту са тартуфима", и ушла је у првих 20.

Не крије Чеда да је свих ових деценија слушао савете лекара, ишао на терапије, узимао лекове, јер му је опаки мултипли мијелом, који напада кости и крв, констатован у трећој фази.

- Упоредо са хемиотерапијама, када би ми параметри из крви, који се редовно прате, показали лошу ситуацију, појачао бих своју кухињу са тартуфима и увек бих се уверио да ми је после тога здравствена слика много боља - каже Чеда. - Никако не бих желео да утисак буде како тврдим да тартуфи и моја ракија лече рак. Ништа не продајем, па немам корист да то тврдим, али мени су помогли и мислим да су ми поклонили ове године живота.

Зобеница као кувар

Сваког дана поједе 10 грама тартуфа. Последњих године се трговином овим печуркама бави Чедин син, па тако једноставније долази до тартуфа, који, иначе, расту под земљом и тешко се проналазе. О томе да су право благо сведоче и цене - црни код нас у малопродаји стаје од 100 евра, колико кошта и летњи тартуф. До 1.000 евра по килограму плаћа се за зимски неро, а бели је од 500 до чак 4.000 евра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Руси пронашли тајни састојак који лек против рака чини ефикаснијим

СУСРЕТ СА ХИРУРГОМ

НЕДАВНО је Чеда на улици у Београду срео хирурга који је пре 25 година био у тиму који га је оперисао - прича Милош Ивић. - Доктору се учинио познат лик, бркови, висока фигура, и питао га је да ли је можда рођак његовог пацијента Чеде Зобенице. Када му је одговорио да је то он главом и брадом, доктор није крио изненађење. Чак му је признао да су из те екипе која је пре четврт века урадила операцију живи још само њих двојица.

СИРЋЕ И СОСОВИ

У РЕДОВНОЈ исхрани, Чеда користи и сирће, које сам прави, од меда и тартуфа. Тако од килограма меда прави 12 литара сирћета. Осим тога, спрема и неколико различитих ароматичних, слатко-љутих сосова. Највише користи кукурузну, органску, интегралну паленту са тартуфима.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (27)

Radojko

28.12.2018. 22:40

Posto ste u tekstu pomenuli vise puta tartufe, specijalne pecurke koje rastu ispod zemlje sa specijalnim metodama nalazenja, da samo kazem jedno, cena na trzistu je 650eura za kilogram.Pa ko je lud da to stavi u rakiju , mozda stavi 1gram cisto da se kaze da je stavio tartufe.Oni koji znaju tematiku nasmejace se tekstu.

Caca

29.12.2018. 18:24

@Radojko - Bravo Čedo Zobenica i hvala za savete. Pozdrav i svako dobro. Znači Tartufe su Zakon za zdravlje. Nisam ljubitelj pića ali treba probati tu rakiju.

Cedo Zobenica

30.12.2018. 08:04

@Radojko - Caca, nisu samo Tartufi Zakon za Zdravlje, priroda obiluje mnogim darovima koji pomazu zdravlju, samo treba odabrati pravu stvar sebi primereno. Ja sam birao pesmu....onu najskup'u.

Miroljub Petrovic

28.12.2018. 22:57

Bravo Čedo majstore!!! Kako da stupimo u kontakt sa gospodinom Čedom!?

Palačinke

29.12.2018. 04:27

Svaka Čast Čedo !! Sve mise dopada od RAKIJE je do Palente, Recepti su Za 10 Ali Štoje najvažnije Da se Vi Osećate Dobro, Da vam je Zdravlje Puno Bolje.

Cedo Zobenica

29.12.2018. 13:30

@Palačinke - Hvala, i ja vama zelim sve najbolje i lepe predstojece Praznike. Pozdrav

Cedo Zobenica

29.12.2018. 13:29

@Bane - Tartuf je kompozitan i ima sastojke koji sigurno pomazu organizmu da bude jaci i zdraviji. Postoji puno analiza koje daju za pravo toj tvrdnji da sada ne zalazim u detalje, a i sve je dostupno na netu. Neuporedivo je zadovoljstvo u konzumiranju Tartufa u bilo kom obliku, sam miris tartufa vec sam po sebi daje raspolozenju i mentalnom sklopu konzumenta jednu novu, uzviseniju notu koju oseti on sam a i njegovo drustvo.Pozdrav

Kuvarica

29.12.2018. 04:59

Tartufe su Veoma Skupe Tako Da me Zanima koliko Košta vaša Lekovita Rakija od Tartufa . Pogadjam možda 500Evra. Ali ako stvarno Rakija lekovita pa Vala platili bi I 500 evra. Sa srećom Da uspete Sa Tartuficama.:-)

Cedo Zobenica

29.12.2018. 13:23

@Kuvarica - Ne mogu reci cenu zato sto se ne proizvodi, ali ne treba biti ta cena, mada sigurno nece biti mala. Leci utoliko sto svojim energetskim mocima pomaze organizmu i i mentalno i fizicki. To je glavna osobina Tartufa, pored bozanstvenog, nezaboravnog i nisacim uporedivog murisa. Pozdrav

Borko

29.12.2018. 12:22

Ja sam probao rakiju sa tartufima gospodina Zovenice... moram priznati da je ukus izvanredan, ne znam da li leci, ali ja sam i onako zdrav kao konj! :)

Cedo Zobenica

29.12.2018. 13:17

@Borko - Hahaha dragi Borko, Leci um to je sigurno a daje snagu i mentalnu i fizicku, cak sta vise, i u vertikali i u horizontali. Kako ja volim da kazem; -za dusu, telo i jos poneki organi. To je zasluga Tartufa i dobre kombinatorike.

Adnan

29.12.2018. 12:24

Ja zivim u Trstu i cuo sam za Cedu. Pokusacu da ga probadjem i isprobam recepte.. narocito Cedovacu Nedovacu!

Cedo Zobenica

29.12.2018. 13:13

@Adnan - Dragi Prijatelju, uz dobru volju sve se moze. Gotovo uvek sam dostupan. Mozes na FB u mesaggi dati kontakt i druzicemo se sigurno. Mislim da znam, mada nisam 100% siguran ko bi mogao da nam se pridruzi. Pozdrav

Travar

29.12.2018. 12:31

Tartufi su cuveni po energiji koju daju, nije to nikakvo cudo, samo treba primenjivati uz terapiju. voleo bih da upoznam Ceda

Cedo Zobenica

29.12.2018. 15:41

Ja pravim, ja pijem kao i moji prijatelji, i nema cenu. Ako se stavlja JEDAN gram, a nije tako, i to je za mene i moje. Nema tajni pod kapom nebeskom, sve izidje na videlo. Moja namera je cista, i sluzi pre svega meni.