КАДА је пре 26 година остао без левог плућног крила јер му је дијагностикован канцер, Чеди Зобеници (66) лекари нису предвиђали дуг живот. Нарочито нису мислили да ће надживети већину здравствених радника из екипе која га је тада оперисала. Овај Личанин, који тренутно живи у Трсту, својевремено чувени београдски кувар, а касније власник ланца самопослуга у Италији, верује да су му живот продужили тартуфи и ракија коју сам прави.

Свашта је Чеда, признаје, испробао да поспеши имунитет током борбе са опаком болешћу. У првим годинама после операције живео је на Доломитима, на 1.500 метара надморске висине, и тај планински ваздух му је сигурно пријао. Пре 10 година, болест је опет стигла. Дијагностикован му је и канцер костију, а затим леукемија. На предлог пријатеља, а затим се и сам Чеда сетио да је као искусни кувар често употребљавао "магичне гљиве", почиње да у свакодневној исхрани користи - тартуфе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Србин уз помоћ веганизма излечио ретки облик рака крви!

- Верујем да за сваки организам постоји комбинација која му прија и лечи га, а ја сам своју лековиту сам зготовио и назвао је "чедовача медовача" - каже, кроз смех, Чеда. - Своју специјалну шљивовицу правим од црних и белих тартуфа, меда, шипурка, глога и још неких зачина.

Као већина врхунских кувара, не открива тајне састојке, али признаје да су сви који су пробали "чедовачу" били одушевљени. И увек се враћали по бар још једну чашицу.


Чеда Зобеница

- Приликом окупљања српске заједнице у Трсту, приредио сам послужење са мојом ракијом, али и органском пројом и палентом, у коју такође додајем тартуфе, и реакције су биле феноменалне - прича наш саговорник. - Рођак Милош Ивић у Београду је на конкурс стране компаније која има трговине широм Србији, за предлагање нових домаћих производа које ће пласирати на страно тржиште предао "Чедину паленту са тартуфима", и ушла је у првих 20.

Не крије Чеда да је свих ових деценија слушао савете лекара, ишао на терапије, узимао лекове, јер му је опаки мултипли мијелом, који напада кости и крв, констатован у трећој фази.

- Упоредо са хемиотерапијама, када би ми параметри из крви, који се редовно прате, показали лошу ситуацију, појачао бих своју кухињу са тартуфима и увек бих се уверио да ми је после тога здравствена слика много боља - каже Чеда. - Никако не бих желео да утисак буде како тврдим да тартуфи и моја ракија лече рак. Ништа не продајем, па немам корист да то тврдим, али мени су помогли и мислим да су ми поклонили ове године живота.

Зобеница као кувар

Сваког дана поједе 10 грама тартуфа. Последњих године се трговином овим печуркама бави Чедин син, па тако једноставније долази до тартуфа, који, иначе, расту под земљом и тешко се проналазе. О томе да су право благо сведоче и цене - црни код нас у малопродаји стаје од 100 евра, колико кошта и летњи тартуф. До 1.000 евра по килограму плаћа се за зимски неро, а бели је од 500 до чак 4.000 евра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Руси пронашли тајни састојак који лек против рака чини ефикаснијим

СУСРЕТ СА ХИРУРГОМ

НЕДАВНО је Чеда на улици у Београду срео хирурга који је пре 25 година био у тиму који га је оперисао - прича Милош Ивић. - Доктору се учинио познат лик, бркови, висока фигура, и питао га је да ли је можда рођак његовог пацијента Чеде Зобенице. Када му је одговорио да је то он главом и брадом, доктор није крио изненађење. Чак му је признао да су из те екипе која је пре четврт века урадила операцију живи још само њих двојица.

СИРЋЕ И СОСОВИ

У РЕДОВНОЈ исхрани, Чеда користи и сирће, које сам прави, од меда и тартуфа. Тако од килограма меда прави 12 литара сирћета. Осим тога, спрема и неколико различитих ароматичних, слатко-љутих сосова. Највише користи кукурузну, органску, интегралну паленту са тартуфима.