МОШТИ ЦАРА КОНСТАНТИНА И ЦАРИЦЕ ЈЕЛИЦЕ ПРИВУКЛЕ ВЕРНИКЕ: Храм чува ризницу светиња

Ј. ЋОСИН

19. 12. 2018. у 13:27

МОШТИ ЦАРА КОНСТАНТИНА И ЦАРИЦЕ ЈЕЛИЦЕ ПРИВУКЛЕ ВЕРНИКЕ: Храм чува ризницу светиња

Старешина храма Предраг Радосављевић

Мошти цара Константина и царице Јелене у истоименој цркви привлаче бројне вернике. Многи долазе да се поклоне моштима непроцењиве духовне вредности

ХРАМ Светог цара Константина и царице Јелене у Нишу, један од највећих и најновијих у нашој земљи, чувар је ризнице светиња непроцењиве духовне вредности. Бројни верници, али и туристи који дођу у Ниш, не пропуштају прилику да посете и храм, који чува честице моштију 14 светаца, међу којима и Јована Златоустог, Петра Коришког, цара Лазара, али и цара Константина и царице Јелене, којима је храм и посвећен, како би се помолили и поклонили српској светињи.

Привукла ме је прича да се овде чувају мошти царице Јелене и цара Константина. Међутим, нисам знала да је овде и схима Нектарија Виталиса, која има чудесно дејство. Позната ми је прича да је током неког путовања, неком човеку позлило јер му је кренуо камен из бубрега. Нектарије га је тада обавио схимом, а болови су нестали као руком однесени - каже Нишлијка Марина З., која се у овом храму редовно моли за здравље најближих.

Кивот са светињама је нишком храму пре три године даровао Јован Јеленков, архимандрит манастира Светог Јована код Димитровграда заједно са деловима моштију Светог Варсануфија Оптинског, мученика Бонифатија, Нектарија Егинског, великомученице Ирине, Светог мученика Јулијана, Либерата, преподобног Јона Одеског, архиђакона Стефана, великомученице Христине, Козме и Дамјана.

Прочитајте још - Цар рођени Нишлија

Старешина храма Предраг Радосављевић каже да је права реткост да један храм има овакве светиње, истичући да је у њему и део Часног крста, али и схима Нектарија Виталиса, која има исцелитељску моћ. Иако је познато да се монаси, по правилу, никада не одвајају од схиме и у њој се сахрањују, Нектарије Виталис, то јест старац Нектарије, поклонио је схиму уз благослов Србима, које, како је рекао, посебно воли и поштује.

Иконостас украшен бројним иконама

- Старац Виталис, који је служио у манастиру Светог Нектарија и човек кога је Нектарије исцелио од тешке болести, рака плућа, направио је спону између нас у Храму и Светог Нектарија. Током посете братији одавде тражио је нешто за молитвено сећање, И тада смо добили такав дар да је старац његову схиму поклонио нашем храму. Сваке недеље се од тада чита акатист Светом Нектарију, што је и једно од најпосећенијих богослужења јер је већ добро познато у народу да је он исцелио најтеже болести - испричао је, за "Новости", старешина храма.

Веровање у исцелитељску моћ схиме разлог је због кога се у многим здравственим установама граде капеле посвећене управо Светом Нектарију Егинском. Осим у нишком храму, делови моштију Светог Нектарија Егинског налазе се и у манастирима Раковица у Београду и Ћелије код Ваљева, а његово тело налази се, каже протојереј Предраг, на грчком острву Егини, око 1.000 километара далеко од Ниша.


ИЗГРАДЊА

ХРАМ Светог цара Константина и царице Јелене саграђен је у Парку Светога Саве пред обележавање 1.700 година од доношења Миланског едикта, најзначајнијег документа за хришћанство. Едикт су 313. године нове ере у Милану потписали тетрах Запада Константин Велики (272-337), рођен у Нишу, то јест древном Наисусу, и тетрах Истока Лациније (250-325) и представља законски акт којим је проглашена верска равноправност и укинута забрана прогона хришћана у Римском царству.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Antropologija

20.12.2018. 09:51

Kada će se potvrditi da su Car Konstantin i njegova majka Jelena srpskog porekla !?

Поп

03.01.2019. 08:22

Укинута "забрана прогона хришћана" ?? Шта одобрен је прогон хришћана тада, ко ли пише ове текстове...