ПОЗНАТИ сарач Никола Ђуран (48) из Сомбора, на предлог Министарства културе и Етнографског музеја из Београда, од почетка децембра, представља Србију на Фестивалу културног наслеђа "Шеик Зајед", који организује Фондација "Калифа бин Зајед ал Нахјан". Фестивал се девети пут одржава између Абу Дабија и Дубаија, а трајаће до 27. јануара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Војвођанске приче: Без папуча нема ни штафира

Овај фестивал представља једну од најпосећенијих културних манифестација у Уједињеним Арапским Емиратима. Имајући у виду добре односе између Србије и УАЕ, Фондација "Калифа бин Зајед ал Нахјaн", која је и један од значајнијих донатора емиратске помоћи нашој земљи, позвала је представнике старих традиционалних заната из Србије.

- Моја обавеза као учесника фестивала јесте да два месеца, колико траје фестивал, приказујем поступак израде производа сарачког заната - ручно кројење коже, ручно шивење, обраду, лепљење, дуборез и плетење - казао нам је Ђуран уочи одласка на ову манифестацију.

Он се нада да ће на најбољи начин представљати сарачки занат, а истовремено и Србију и град Сомбор, који му је, како је рекао, дао несебичну подршку за одлазак на манифестацију.

Иначе, Никола је занат наследио од оца Јована, који је отишао у пензију крајем 1988. године.