Медведи неће у зимски сан

А. РОВЧАНИН

понедељак, 10. 12. 2018. у 18:02

Медведи неће у зимски сан

Вјекослав Јоксимовић

Камере са хранилишта Кашан, НА Јадовнику изнад Пријепоља, снимају ноћне посете три мрка медведа

НИ мраз, ни два снега ове позне јесени још нису отерали у зимовнике мрке медведе са Јадовника и клисуре Милешевке. Камере са хранилишта Кашан, виса изнад Пријепоља, на 1.347 метара надморске висине, снимају свакодневно учестале ноћне посете три мрка медведа. Долазе по оброке у "ресторан на отвореном", и празне оставе кукуруза њима намењене. Поред медведа, стални посетиоци хранилишта су и белоглави супови, вукови, лисице и дивље свиње.

Удружење грађана "Јадовник, оаза нетакнуте природе", домаћински брине скоро деценију да хранилиште буде увек добро снадбевено телима угинулих домаћих животиња и кланичним отпадом, како би дивљач у континуитету могла да се храни. Постављање савремене опреме и четири видео-камере омогућило је да се из оближње базе на Кашану, прати свака посета "комшија" из природног станишта са планине. Вјекослав Јоксимовић, љубитељ природе и дивљих животиња, каже да је прошле године последња посета предатора на фото-замци забележена 30. октобра, док ове јесени мрки медведи још увек не мирују и свакодневно поједу више десетина килограма кукуруза.

- Крајем прошле године завршили смо маркирање првог мрког медведа са Јадовника, меда којем смо дали име Милош је добио огрлицу која обезбеђује праћење његовог кретања. Он редовно долази на хранилиште, али смо приметили да поред њега долазе још два мрка медведа - прича Вјекослав Јоксимовић.

Камере бележе кретање мрког медведа


Пре девет година започет је подухват ентузијаста да на Јадовнику хране звери и ретке птице. Клисура Милешевке и врлети Јадовника дом су за 35 парова белоглавих супова који се свакодневно хране у "ресторану" на Кашану. Успостављање хранилишта има значај и за очување природе, сматрају из овог удружења грађана.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Медведи спремни за зиму

- Сведоци смо да угинуле животиње и кланични отпад широм Србије заврши углавном у некој од река, што се не може рећи за Пријепоље. Овде највећи део угинулих животиња заврши на хранилишту - каже Милица Јоксимовић.

На Кашану дивљач годишње поједе неколико тона меса. Горски предатори и дивље свиње поједу близу две тоне кукуруза и других житарица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације