КАО што се Христ одрекао царског престола и пострадао, тако се и Дарја Александровна Коробкина одрекла угодног живота, у добростојећој породици, у царском граду Петровграду, и дошла у Србију, да вида ране српским јунацима, да их соколи, и где је, почетком октобра 1914. године, погинула од непријатељске гранате - оцена је руководства града Лознице и Епархије шабачке СПЦ.

Протођакон др Љубомир Ранковић, каже да” Дарја у Епархији шабачкој, у овом делу Србије, већ слови, слави се и спомиње као света великомученица”. На иницијативу Града и Епархије, речено је, биће предложена да буде уписана у диптих (књигу) светих Српске православне цркве, као прва Рускиња и прва девојка, “а девичанство је управо основ вере Христове”.

Прочитајте још: ЖИВОТ СРБИМА ДАРОВАЛА: Знамење руској хероини Дарји Александровној Коробкини

Јадрани ће, саборно као и до сада, на једној од локација о којима су причали представници Епархије и Града, уз благослов који су већ добили од епископа шабачког Лаврентија, да подигну мању цркву, у руском стилу, да је посвете Дарји, али и свим младим страдалницима попут ње, из земље и иностранства, који су дали животе бранећи оне које су волели свим срцем, “од чега нема веће жртве”. Храм у Лозницибиће, највероватније, по пројекту који је за цркву посвећену Достојевском у Лесковицама, код Манастира Лелића, урадио наш чувени архитекта Пеђа Ристић.

Александар Чепурин, амбасадор Руске Федерације у Србији, са градоначелником Лознице Видојем Петровићем, и његовим сарадницима, посетио је Дарјин споменик, рад академика Драгољуба Драга Мирковића из Бијељине, иначе, дар Српске краљевске академије научника и уметника граду Лозници и Србији. Чепурин, који је на споменик положио цвеће, и са градоначелником Петровићем запалио свећу, изјавио је да је не само дивно урађен и постављен на изузетно место, већ “сведочи о великом уложеном труду, залагању и љубави”, на чему се захвалио граду Лозници, Србији, СКАНУ и аутору.


Дарја Александровна Коробкина


УЛИЦА И СЕСТРИНСТВО

АМБАСАДОР Чепурин се захвалио градоначелнику Петровићу, када је чуо да ова хероина, Дарја Александровна Коробкина, има и улицу у Лозници и драго му је да њено име носи сестринство Специјалне болнице за рехабилитицају “Бања Ковиљача”.