Турска изложила древне мозаике које јој је вратио универзитет из САД

Бета

субота, 08. 12. 2018. у 23:20

Турска изложила древне мозаике које јој је вратио универзитет из САД

Фото Танјуг, АП

После више од пола века од када су их пљачкаши однели, у Турској су данас изложени антички мозаици, враћени из уметничке збирке једног америчког универитета
После више од пола века од када су их пљачкаши однели, у Турској су данас изложени антички мозаици, враћени из уметничке збирке једног америчког универитета.


Амерички универзитет је 12 мозака купио од једне њујоршке галерије 1965. године, а одлука о повратку уметничког дела у Турску донета је у мају.Прочитајте још: Египат: Археолози пронашли древну сфингуМинистар културе Мехмет Нури Ерсој је захвалио Универзитету у Охају и другима који су допринели враћању мозаика за које се верује да су били у граду Зеугми који је на југу данашње Турске наводно основао Александар Македонски.Мозаици су изложени у Зеугми, у посебном музеју мозаика, највећем у свету.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Nataša

09.12.2018. 03:47

Da im nije Aleksandra i Vizantije Turci ništa ne bi ni imali od kulturnog nasledja.Od Osmanlija su dobili veru i nomadski način života.Turistima se pokazuju džamije i neki tzv. nomadi, ostalo od gradjevina, freski, mozaika sve Vizantija.

Miko

09.12.2018. 07:56

Amerikanci moraju da kradu zato sto nemaju svoje.njihova kuktura je hamburger a I to nije njihovo nego Nemacko .Bravo za Turkey.

dragan

09.12.2018. 08:18

Ti mozaici nisu deo kulture turskog naroda već predstavljaju deo kulture naroda koji je živeo na teritoriji današnje turske a to su FENIČANI - VENI - SLOVENI