Жена у Бразилу родила је након што јој је трансплантована материца од преминулог донора.

Како јавља Гардијан, ово је први такав успешан захват.

Лекари су раније у земљама попут Шведске и САД-а успешно трансплантовали материце од живих донора, а након тих трансплантација жене којима су материце трансплантоване су рађале децу.

Како пише Гардијан, у овом случају стручњаци кажу да се ради о значајном напретку, јер је први пут рођено дете након што је трансплантована матерница од преминулог донора

Лекар који води ово истраживање појаснио је које су предности оваквог поступка.

- Код преминулог донора смањујемо ризике, јер не постоје ризици по онога ко даје орган. Осим тога, мањи су и трошкови јер нема хоспитализације, а ни јако дуге операције донора - поручио је доктор Дани Ејзенберг са Универзитета у Сао Паулу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Досад девет беба из пресађене материце

Ејзенберг је рекао да је и сам проналазак живих донора јако тежак и логистички изазован.

Гардијан јавља и како ово није прва трансплантација материце с преминулог на живућег донора, али напомињу како је ово први случај у којему је након трансплантације с преминулог донора рођено дете. Тим лекара је рекао да је рођена девојчица која је здрава и која се нормално развија.

Материца је трансплантована из тела жене која је преминула од излива крви у мозак. Имала је 45 година и до тада је родила троје деце. Приматељ органа била је 32-годишња жена која је рођена без материце. Она је већ месец дана након трансплантације добила прву менструацију, а након седам месеци дошло је до вештачке оплодње. Трудноћа је прошла нормално, а дете је рођено царским резом.

После рођења детета, материца је уклоњена из тела жене којој је донирана у истом захвату у којему је дете рођено царским резом. Лекари су то објаснили тиме да би било скупо одржавати жену на имуносупресивима који су потребни да тело не би одбацило трансплантовани орган.
(rtrs.tv)