Како буквално горе дланови младих научника, шта се крије иза оптичких илузија, на који начин веслање утиче на људски организам, какав је осећај после поигравања са центрифугалном силом...могу да утврде сви који посете Фестивал науке на Београдском сајму.

Последњи дан највеће научне забаве у овом делу Европе пролази у знаку породичних дружења са узбудљивим научним програмом осмишљеним тако да заинтригира старије посетиоце, али и забави бројне малишане који праве своје прве научне кораке.

У Земљи будућности, под чијим слоганом се ове године одржава дванаести Фестивал науке, малишани и њихови родитељи имају приле да плешу кроз историју, открију како функционише свемирска станица, како спречити ерупцију вулкана у људском организму...

Посебно интересовање читавих породица привукао је део Хале 3 Београдског сајма где су Експертинејџери, средњошколци и основци из целе земље, својим вршњацима на једноставан и разумљив начин представљају своје нимало једноставне изуме из области роботике, електронике, хемије...

Међу њима је и Михајло Мирковић ученик Прве београдске гимназије који каже да са другарима из тима дели страст за научним истртаживањима.

"Ми смо овде да би заинтересовали наше вршњаке али и млађе од нас за науку и авантуре истраживања у које се и сами упуштамо" казао је Тањугу Мирковић и потом спустио у дланове у нпосебну смесу.

Уследио је мали шок за све присутне.

Фото: Д. Миловановић

Мирковић је потом подигао руке у ваздух а његова другарица из тима му је упаљачем буквално запалилка дланове. Скоро десетак секунди тинијџер је окретао запаљене дланове кроз ваздух.


Он нам је објаснио да смо управо присуствовали експерименту "Ватра у руци".

"Направили смо сапуницу у коју смо спустили бутан-гас. Када су ми се дланови запалили мене је вода заштитила од ватре. То је примнер како можемо нешто веома једноставно да употребимо, а да изгледа фасцинантно" казао је Мирковић и добио алпауз клинаца и њихових родитеља.


Кординатор Фестивала науке Ненад Зарић каже да да су посетиоци у протекла три дана фестивалабили јако задовољни понуђеним програмима.

"Месецима уназад смо припремали фестивал што је резултирало занимљивим поставкама са одличним програмом. Владало је велико интересовање за шоу програме, али смо ту имали ограничен број места. Било је увек више заинтересованих од тих 400 места у гледалишту за шоу програме" казао је Зарић.


Он је казао да су у складу са слоганом фестивала "Земља будућности" најпосећенији програми показивали технологију будућности.

"Сви ти геџети везани за WР технологију, космичка истраживања, тераријум и акваријум...Интересантно је да се једина поставка посвећена историји издвојила у мору технолошко-иновативних поставки" казао је Зарић.