НАЈСЛАЂЕ место у Београду данас је био "Делта сити". Тамо је одржана традиционална манифестација Фонда хуманости Компаније "Новости" - "Нај-торте". У чаробном царству слаткиша такмичило се више од 150 жена из Србије које су направиле маштовите торте, украшене посластичарским умећем и проткане љубављу према деци која расту без својих најмилијих. Торте су и ове године подељене малишанима из прихватилишта и домова за незбринуту децу у Београду и Панчеву.

У слатком царству било је свега - и кућица, и мотива из бајки и цртаних филмова, и јунака из џунгле, и глобуса, и новогодишњих јелки, и сова, и медведића, и вртешки, и кофера. Повод због којег су се многи окупили учинио је да такмичарски дух не постоји, већ само жеља да се измами осмех и покаже малишанима у домовима да неко мисли на њих.

Ипак, жири, у коме су били Лидија Обрадовић, председник УО Фондације хуманости "Новости", познати угоститељ Драган Николић и ученица из Београда Тамара Самарџић, имао је тежак задатак да међу толико торти издвоји победничке. Душица Ђорђевић из Ужица направила је необичну торту у облику кућице и понела титулу победника, док је другопласирана Валентина Ђорђевић, медицинска сестра из Београда, торту којом је представила све континенте правила месец дана. Трећенаграђена Светлана Михаиловић потрудила се да малишане обрадује тортом са мотивима "Хелоувина".

ПРОЧИТАЈТЕ И: "Нај-торте" за слађе детињство

- Годинама сам маштала да учествујем на овој манифестацији, али сам тек овог пута успела да дођем. Нисам размишљала о награди, само сам желела да измамим осмехе на лицима малишана који расту без родитељске љубави - рекла нам је Душица Ђорђевић, добитница прве награде, која је победничку торту правила прексиноћ скоро до зоре да би била свежа и укусна.

Другопласирана Валентина Ђорђевић торту је правила месец дана


Читатељке из Опова одазвале су се ове године у највећем броју. Донеле су чак десет торти!

- Први пут учествујемо на овој манифестација, али не и последњи - каже нам Зорица Угринов, председница Актива жена Опово. - Нисмо дошле да се такмичимо, већ да помогнемо. Наше торте су домаћинске. Ми смо из Баната, а тамо се праве озбиљно добре торте.

Љиљана Ћосић из Земуна је уз акцију "Нај-торте" од првог дана. Она је домаћица старог кова и најважније јој да су торте укусне. Овог пута потрудила се да обе торте које је донела буду и лепе.

Трећепласирана Светлана Михаиловић, са ћерком


- Правим их као за своје унуке - показује нам торте у облику Мини Маус и меде. - Нису много велике, као и моја пензија, али волим да помогнем. У време инфлације, деведесетих, доносила сам и по девет торти. Деца у домовима жељно ишчекују овај дан који им донесе много радости.

Права уметничка дела, читаве приче испричане на слаткишима, остављале су без даха многобројне посетиоце, посебно оне најмлађе. Уживање је било гледати их како се раширених очију заустављају испред шареног змаја или новогодишње јелке.

- Правила сам змаја са пуно љубави, као за своје ћерке - каже Весна Чезбановић из Гроцке. - Желела сам да и тој деци, којој нема ко да направи слаткише, засијају очи кад га угледају. Њима овакви поклони много значе. За многе од њих ово је једина прилика да испробају овако лепе посластице.

ЖИРИ Драган Николић, Тамара Самарџић и Лидија Обрадовић


Посебан утисак оставила је торта у облику манастира Грачаница. Направиле су је даме из Удружења "Авенија" из Грачанице.

- Волеле бисмо да учествујемо на свим хуманитарним акцијама, посебно у оваквима, за најмлађе - казала нам је Гордана Ђорић, председница овог удружења.


Петочлана породица Бихлер била је јуче на окупу. Донели су прелепо украшену "новогодишњу јелку" на три спрата.

- Имам троје деце и ово им је омиљена торта. Правили смо је сви заједно - каже Дијана Бихлер. - Није нам било тешко да дођемо, желела сам да и њих научим да је бити хуман и помоћи другоме дивно осећање.

Акцију "Нај-торте", која траје 29 година, подржале су бројне компаније, а међу донаторима је и овог пута била сликарка Станислава Недељковић Пузигаћа, која је од самог почетка уз акцију наше компаније.


НАГРАЂЕНИ НАЈБОЉИ

АКЦИЈА "Нај-торте" успела је да се одржи пуних 29 година и зато је, у складу са тим бројем, данас додељено 29 награда за учеснице у такмичењу. Поред три првопласиране, награђени су: Дијана Бихлер, Славица Томић, Сања Јеремић, Удружење "Авенија" Грачаница, Гордана Драгосављевић и Мирјана Љубојевић, Светлана Михајловић, Удружење "Опово", Душан Гагић, Нионела Вукадиновић, Александар Мандић, Јелена Арсенијевић, Адријана Игњатовић, Сузана Глигоревић, Вера Мајсторовић, Весна Чезбаховић, Сања Бахдин, Љиљана Бахдин...