КРУШЕВЉАНИН Никола Станојевић (22) освојио је Државни шампионат Немачке у шминкању и то у данима када обележава прву годишњицу од најтрагичнијег тренутка у свом животу. Млади уметник из Трмчара код Крушевца, 28. октобра 2017. остао је без оца Будимира Станојевића (47), радника Јавног комуналног предузећа, који је погинуо када га је несмотрени возач приклештио "смартом" уз контејнер. За воланом аута био је дрогирани и пијани Крушевљанин, који је недавно, првостепеном пресудом, осуђен на три године затвора.

Никола се и прошле године, уочи очеве сахране, надметао на првенству Deutsche Makeup Meistarshaft Beautyforum Munchen. И прошлогодишњи пласман и ову шампионску титулу посветио је покојном оцу. Иако је размишљао о одустајању, подршка мајке Виолете и целе породице помогла му је да из људске драме изађе као победник.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Познат је као "Дракулин замак", али је чувени Влад Цепеш у њему провео ноћ или две као - затвореник! (ВИДЕО)

- Прошле године сам само затворио очи и разамишљао колико се отац радовао мом пласману у финале првенства. Зато сам одлучио да пружим буквално задњи атом снаге и верујем да сам зато и постигао одличан резултат - сведочи за "Новости" мајстор шминкања Никола Станојевић, који је тријумфовао у шампионату чија је завршница трајала пуних седам сати.

Национални победник у Немачкој, српског порекла, већ две године живи и ради у Берлину, али до победе ипак није лако дошао. Невероватна селекција финалиста за oвогодишње првенство, чија је тема била "Ултра вајолет", одвијала се од јуна. Комисији су се слале фотографије радова и то у више наврата. Осим шминке и косе, требало је осмислити комплетан стилски изглед. Станојевић оcењује да је ове године тема била комплексна и да је могло лако да се погреши.

- Оцењивање је било неизвесно, с обзиром на то да сам био седми по реду и да су такмичари пре мене добијали врло добре оцене - говори нам мејкап мастер Никола. - Ипак, када сам дошао на ред и од шест области које су се оцењивале, највишу оцену добио сам за три, знао сам да је то то. Титула ми баш значи, јер отвара многа врата. Некоме пехар може само да стоји у орману, а неко, опет, може да изгради каријеру. Видећемо кроз коју годину шта ћу ја урадити.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ПОМОЋ ДОМУ ПРИ МАНАСТИРУ СВЕТЕ ПЕТКЕ: Штићенице жељне пажње и љубави

ПОДРШКА ПОРОДИЦЕ

НИКОЛИНИ родитељи Виолета и Будимир желели су да бодре сина на прошлогодишњем шампионату, за њих су биле резервисане и авионске карте, али је Будимирова погибија заувек променила живот Станојевића. Код куће су за Николу навијали брат Александар (27) и сестра Татјана (25) са својим породицама, који су првенство због трагедије гледали путем преноса.