Белоглави суп угинуо гладан

Алем Ровчанин

04. 11. 2018. у 17:45

Белоглави суп угинуо гладан

Фото А. Ровчанин

Неуспео експеримент са лешинаром из београдског Зоо-врта

ПРВА јединка белоглавог супа која се излегла у затвореном простору београдског Зоолошког врта угинула је свега након месец и по пошто је пуштена у природно станиште Резервата “Увац”. Ова грабљивица, по свему судећи, није се адаптирала на природне услове, угинула је због глади одбијајући да узима храну са хранилишта. Стручњаци, међутим, за смрт ове ретке птице кривца виде у ветеринару.

Лешинар који се излегао прошле године у вештачким условима у кавезу Бео зоо-врта, почетком септембра пуштен је у природно станиште Резервата “Увац” у оквиру пројекта “Праћење белоглавог супа сателитским одашиљачима”.

ПОСЛЕ пуштања птица се лако винула у висине изнад увачких литица, што је стручњаке навело на мишљење да ће се без проблема прилагодити природном станишту. Пратећи одашиљач, видело се да се суп придружио осталим лешинарима током лета, али да би се од њих одвајао када би слетели на хранилиште. Из Специјалног резервата природе “Увац” кажу да су на разне начине покушавали да приволе супа да почне да узима храну.

- Више пута смо му доносили најбоља парчад меса и стављали на места на којима су одашиљачи показали да је спавао, међутим, није било ефекта. На фото-замкама уочено је да су друге птице долазиле и јеле, али не и он - причају у Резервату “Увац”, и додају да су се надали да је птица храну узимала на другим местима мимо хранилишта, превасходно на Пештеру, где народ баца угинулу стоку.

РЕАЛНОСТ је, ипак, била другачија, ренџери су га пронашли изнемоглог у једном од пештерских села.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Белоглави суп туристички бум

- По свему судећи суп, није успео да се навикне на природно станиште. Када смо га пронашли, није имао повреда на себи, приметно је било да је ослабио неколико килограма - истиче директорка Специјалног резервата природе “Увац” Миљка Дучић, и додаје да је одмах отпремљен ветеринару у Чачак који је лиценциран од Републичког завода за заштиту природе да лечи ове грабљивице.


Из Фонда за заштиту птица грабљивица сумњају да птица није адекватно лечена након што је стигла код ветеринара и подсећају да је ово шеста јединка која је угинула након ветеринарског прегледа, што указује на то да се, због озбиљности пројекта, нешто хитно мора мењати.

СТАРА ПЛАНИНА

Белоглави суп који је угинуо у кањону Увца требало је да буде пуштен на Старој планини, ради поновног насељавања ове грабљивице на том простору. Међутим Фонд за заштиту птица грабљивица и Биолошки институт “Синиша Станковић” сматрали су да се на тој планини још увек нису створили услови да се оформи колонија ових јединки.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)