СТОГОДИШЊИЦА ОД ЗАВРШЕТКА ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА: Ђаци у част Солунаца

Ј. Д.

недеља, 04. 11. 2018. у 07:28

СТОГОДИШЊИЦА ОД ЗАВРШЕТКА ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА: Ђаци у част Солунаца

Фото Н. Недељковић

ОШ “Франце Прешерн” из Београда. Публика одушевљена изведбом

ЛИКОВЕ Милунке Савић, каплара Тадије Пејовића, сељака Миладина Милетића, Војина Марјановића и многих других које је у књизи “Солунци говоре” описао Антоније Ђурић оживели су ученици Основне школе “Франце Прешерн” из Београда, у представи којом су обележили 100 година од завршетка Првог светског рата.

Предвођени наставницом српског језика Јеленом Трошић, наставницом историје Добрилом Кузмановић и енглеског језика Биљаном Вишњић, 54 ученика узраста од петог до осмог разреда претходне четири недеље вредно су радила на припреми представе. Заједничким снагама уз подршку наставница вежбали су и учили текст, рецитације, песме и покрете којима су дочарали пробој Солунског фронта.

У свечаној сали осмолетке, коју су до последњег места испунили поносни родитељи, представа је почела песмом “Ово је Србија”.

Прочитајте још - Ко је крив за Први светски рат

Пред очима многобројне публике смењивале су се сцене у којима су ученици приказали и оживели обичне људе и њихове судбине у пресудним тренуцима Великог рата. Када су на сцену ступили ученици играјући ликове војводе Радомира Путника и Живојина Мишића, у сали је завладао мук. Без подрхтавања гласа, јасно и гласно, изговарали су свој текст, као праве војводе. Песму “Тамо далеко” пратио је играчки наступ који је употпунио целокупни доживљај, а покоја суза у оку родитеља, али и наставника, засијала је када су салом одзвањали стихови песме “Плава гробница” Милутина Бојића.

Сцену и пратећу сценографију са ученицима направила је наставница техничког образовања Јелена Беседић. Специјални гости ове вечери били су Марко Качаревић и Марија Баљевић, чланови појачког састава “Србски православни појци” који су отпевали песму “Војвода Степа на коњу јаше” и својим наступом све присутне оставили без даха.


ИЗ ОРМАНА БАКА И ДЕКА

УНИФОРМЕ, ношње и пратеће реквизите ученици су сами пронашли. Школски фундус послужио је при одабиру костима и сценографије, а поједини ученици су потребне кошуље и панталоне пронашли у орманима својих бака и дека.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације