ЗБОГ ЉУБАВИ ДОШЛА У СРБИЈУ: Овде живимо слободније него у Америци

Смиљка КОСТИЋ

18. 10. 2018. у 15:06

ЗБОГ ЉУБАВИ ДОШЛА У СРБИЈУ: Овде живимо слободније него у Америци
Како се Шила заљубила у Бојана и са троје деце доселила у Срем. Њихов заједнички син Џими има само пет година, и већ их пита када ће да добије српски пасош

АМЕРИКАНКА Шила (32) и Бојан Кања (32), из малог сремског села Бингула у шидској општини, прославили су шест година брака. Љубав планула преко "Фејсбука" довела је Шилу у Србију после само четири месеца дописивања. Толико им је требало да схвате да су једно за друго. Уз кофере које је спаковала за трен, повела је и троје деце. У међувремену је овај срећни млади пар добио и заједничко дете. Њихов Џими има већ пет година и иде у предшколско.

У малој сремској Бингули, која има око 500 становника различитих националности, нико није могао ни да наслути да ће баш ту доћи да живи и четворо Американаца из Спрингфилда, града у Илиноису.

- Овде је веома лепо и мирно. Природа је прелепа, храна је здрава, што је веома битно. Много тога сам научила за ове године. Историја је веома богата, како Србије тако и целе Европе, што нисам раније знала. Волим да изучавам, истражујем, упознајем се са људима и градовима - каже Шила, која је од марта до маја боравила у Америци, први пут откако је дошла у Србију.

Једва је чекала да се поново врати код своје породице у Бингулу.

ПРОБЛЕМ ДРЖАВЉАНСТВО ШИЛА и њено троје деце нису још добили српско држављанство, што овој породици представља највећи проблем у свакодневном животу. - Не могу да добијем никакве бенефиције на њих јер су страни држављани, деца немају здравствено, па све лекарске услуге морам да плаћам. На годишњем нивоу само за једно дете дајем 18.000 динара за боравишну таксу. Веома бих био захвалан када би нам држава изашла у сусрет и доделила њима држављанство - са надом говори Бојан.

Њен супруг Бојан, који је тренутно без сталног запослења, каже да покоји динар кане кад оде у надницу некоме нешто да помогне. У помоћ му увек драге воље притекну и Шилина деца, Џакаја (15) која похађа средњу економску у Сремској Митровици, смер кувар, Џабари (14) који је ученик 8. разреда и Камерон (12) ученик 6. разреда основне школе.

Прочитајте још - РУСКИЊУ ЉУБАВ ДОВЕЛА У ПОЖАРЕВАЦ: Развела се од мужа, заљубила се у Србију

- Они су вредна, добра и послушна деца. После школе идемо сви заједно да беремо јабуке код једног нашег мештанина. Тако су се лепо прилагодили и веома брзо навикли на нову средину, која је тотално другачија од оне у којој су живели. Дечаци воле фудбал и тренирају, док је Џакаја добар ученик и баш воли то за шта се школује - прича Бојан, док се у том тренутку из школе враћају Џабари и Камерон.

Уз осмех на лицу и поздрављање, одмах су са леђа скинули торбу натрпану књигама. Кажу да у школи није тешко градиво и да су добро савладали језик, једино их наставници исправљају код падежа, јер им то тешко иде.

- За разлику од Америке, овде ми највише прија слобода. Могу да се без бриге свугде крећем, што тамо није био случај. Фино су нас прихватили сви, није било проблема, чак смо им и занимљиви, воле нас другари - прича кроз смех Камерон, који је са шест година дошао у Србију.

Бојан са Џимијем, Џабаријем и Камероном


Његов две године млађи брат по мајци машта да једног дана постане познат фудбалер или кошаркаш, којем није важно у којој ће земљи започети са успехом. И док је он причао о спортистима који су му узор, у једном тренутку га је прекинуо најмлађи Џими, упитавши га када ће он добити пасош.

- То је прави Србин, о чему размишља - уз шалу је прокоментарисао његов отац Бојан.

Прочитајте још - КУВАЈЋАНИН КОЈИ ЖИВИ У ПАРАЋИНУ: Волим сарму, али не и зиму

Породица Кања не размишља да напусти Србију. Иако су Шилини добростојећи, њена деца воле овај крај, који мирује у сремској равници, опасан виноградима и воћњацима.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Pera

18.10.2018. 15:14

Lepa priča. Međutim, država bi trebalo da još više pojača sve namete na boravak stranaca, naročito amerikanaca i engleza. Naplaćivati im sve, i najmanju sitnicu, isto onako kako oni rade našim ljudima.

Nejasno

19.10.2018. 01:32

@Pera - Oni to ne rade "nama". To je takav sistem, i pravila su ista za sve. I cene usluga. Ali svejedno, kad neko zavoli nasu zemlju, i dodje i rodi nam dete - iz ljubavi, i jos dovede svoje troje dece - pa to je pravo bogatstvo. Treba dati ljudima drzavljanstvo, pa sutra ce oni tu da zive, rade, doprinose, placaju taksu, sta sve ne. Oni nisu dosli ovde da bi iskoristili "blagodeti" nase zemlje, nego su dosli iz malo bogatije sredine i cene ono sto imamo (zdravu hranu, dobre ljude, slobodu).

cica

18.10.2018. 17:38

da sa platom od 200 e u privredi a u americi 5.000e .mnogo lepse ziveti sa 2oo nego sa 5.000 .