СУСРЕТ СА ИСТОРИЈОМ: Четник претекао Мосад, Хрватску и српску Удбу

Иван Миладиновић

недеља, 14. 10. 2018. у 19:02

СУСРЕТ СА ИСТОРИЈОМ: Четник претекао Мосад, Хрватску и српску Удбу

Павелић са породицом у Аргентини, Фото Документација "Борбе"

Зашто никада није одржано суђење осведоченом усташком поглавнику

РАТНЕ страхоте завршавају се падом Берлина 9. маја 1945. године. Нацистичка Немачка потписује безусловну капитулацију. Седам месеци касније, 20. новембра, у Нирнбергу почиње суђење истакнутим члановима војне, политичке и економске елите Трећег рајха.

Неки месец по ослобођењу Француске, у Паризу се суди маршалу Петену због сарадње са окупатором. Осуђен је на смрт. Нешто касније казна је преиначена у доживотну робију. Умро је у затвору.

Видкун Квислинг, норвешки политичар, сарадник нациста, стрељан је 10. октобра 1945. године после суђења које је показало све ужасе његовог режима у овој скандинавској земљи. По њему ће симболично бити названи сви који су наносили штету сопственом народу зарад интереса завојевача.

Сличну судбину доживеће и генерал Драгољуб Дража Михаиловић, који ће 1946. године бити оптужен, осуђен и стрељан.

Једино се поглавнику Независне Државе Хрватске Анти Павелићу није никад судило. Вођа усташког покрета, ревносни нацистички злочиначки шегрт, један је од ретких квислинга из Другог светског рата који су измакли правди.

Нормално је да се постави питање зашто у бившој држави није суђено осведоченом ратном злочинцу. Тим пре што је још одлуком Авној крајем 1943. године формирана Државна комисија за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача. Анте Павелић, уз најближе сараднике из НДХ, био је у жижи интересовања. Започети посао овог тела, доцније названог Земаљска комисија, после 1947. преузело је Истражно одељење Јавног тужилаштва Хрватске.

Факсимил оптужнице против Павелића

У ТИМ поратним годинама Јавно тужилаштво је прикупљало доказе и спроводило заједничку истрагу против двојице усташких "дужносника", Анте Павелића и Андрије Артуковића. Опширна оптужница, на неколико хиљада страна, против Павелића и Артуковића по званичној верзији завршена је 1951, после четири године рада. Ти списи тужилаштва депоновани су у Хрватском државном архиву и налазе се спаковани у осам кутија под називом "Оптужништво Павелић и Артуковић".

Југословенска тајна полиција, још од завршетка рата, трагала је за Павелићем. Пошто је у том тренутку постојао политички интерес да му се суди у тадашњој Југославији, први циљ агената је био да Павелића отму и доведу у земљу, а ако је то неоствариво, да га ликвидирају.

Онда се нешто променило. Из врха државе проглашен је "ловостај" на поглавника. У "сефу памћења" Бошка Видаковића, који је дуго боравио у Буенос Ајресу са посебним овлашћењем да припреми отмицу Анте Павелића, који је отворен после његове смрти, остало је забележено много тога. Тако су он и ондашњи амбасадор у Аргентини Франце Пирц већ били утаначили споразум са једном америчком екипом да вођу усташа испоручи, на отвореном мору, једном нашем броду. У последњем тренутку из Београда је стигла порука да се, по Титовој наредби, цела операција одложи за боља времена.

Благоје Јововић из ратних дана

ПРОЧИТАЈТЕ И:СУСРЕТ СА ИСТОРИЈОМ: Титов свилен гајтан за Србе

Неколико година касније Стево Крајачић, тадашњи председник Скупштине Хрватске, на једном састанку врха обавештајне заједнице ове републике, овај Титов потез је објаснио:

"Након стрељања Драже Михаиловића и самоубиства генерала Милана Недића, који је искористио тренутке непажње опуштених стражара и сурвао се са највишег прозора београдског затвора - а што су у западним новинама пропратили злим чланцима како то није било самоубиство, него најпримитивније полицијско убиство - и осуде Алојзија Степинца у Загребу, друг Тито нам је, како би стишао капиталистичку оркестрирану халабуку, наложио да одустанемо од Павелићеве отмице јер би се такав чин изродио у међународни скандал без преседана."

"Ловостајем" који је проглашен на средини прошлог века није стављена тачка на творца државе смрти и ужаса.

Средином 1956. године оптужница се активира и допуњује.

У главном делу оптужнице против Павелића, која носи датум 7. мај 1956. и која је прослеђена Окружном суду у Загребу, пише да је "од мјесеца априла 1941. до почетка мјесеца маја 1945, искориштавајући привремену окупацију земље, основао у окупираном дијелу Југославије, и то у Хрватској, Сријему, Банату и Босни и Херцеговини, терористичку организацију названу Усташка надзорна служба. Задатак је био да, поред осталих делатности, упућује у логоре основане у Јасеновцу и Старој Градишки, особе које те организације оцијене као непоћудне..." Јавни тужилац потом тврди да су се депортације у логоре смрти односиле на децу, родитеље, сестре и браћу ухапшених. "Па су ти органи, извршавајући његов злочиначки план, убили сјекирама, маљем по глави....", а даље се набрајају сви могући начини ликвидација, укључујући изгладњивање, тровање или разбијање главе о зидове...

Подизање ове оптужнице није нимало било случајно, нити су се нешто битније промениле међународне околности.

БИОГРАФИЈА БЛАГОЈЕ Јововић успео је да преживи голготу црногорских четника у Словенији и пребегне у Италију, а после за Енглеску. Из Лондона се у јесен 1947, као избеглица, уселио у Аргентину. Брзо се снашао, уздигао се као успешан трговац, индустријалац и хотелијер... Био га је глас окретног, способног и предузимљивог младог човека, који уме да створи новац. Оженио се Аргентинком, која му је родила сина и две кћерке.

ДЕШАВАЛО се нешто незамисливо за једну озбиљну земљу, како је тада Југославију доживљавала партијска врхушка.

Службе у Загребу и Београду, потпуно независно једна од друге, припремају нови план за отмицу или ликвидацију Анте Павелића, који безбедно живи у предграђу Буенос Ајреса.

У вили на Јабуковцу, коју су Загрепчани у жаргону звали забрањеним градом, средином јуна 1956. године окупили су се Стево Крајачић, пуковник Ђуро Милић Шиљо, Вељко Дракулић, Далибор Јакаши Маљчик, Срећко Шимурин и Петар Рак, млади сарадник Удбе из далеког Чилеа.

Крајачић је без неког увода одмах прешао на ствар:

"Другови, крећемо са нашом досад најважнијом операцијом. Назваћемо је Операција Павелић! Ово знамо само нас шесторица. Не знају чак ни другови Тито и Ранковић! Чуће на време!"

Неки месец касније, у кабинету Слободана Пенезића Крцуна, окупили су се Слободан Крстић Уча, Бошко Видаковић, Станимир Динчић, Јова Капичић, Антон Колендић, Воја Биљановић и Славољуб Петровић Ђера, тадашњи амбасадор у Аргентини. Тема разговара је атентат на усташког поглавника Анту Павелића.

- Шта о овоме знају другови из хрватске службе?

- Засада ништа. Обавестићемо их ако за то дође време. Сада акцију водимо ми... - рекао је Крцун.

Некако у исто време те 1956. године, у потеру за Павелићем креће и израелска обавештајна служба Мосад. Израелцима нису били потребни ловорови венци за Павелићеву кожу, већ да им ова акција послужи као уигравање за предстојећи лов на "крупне" нацисте. То је уједно била и захвалност Титу што је Југославија међу првим државама, у мају 1948, признала Израел.

Инспирацију за овај подухват добили су од Симона Визентала. Овај прослављени ловац на немачке злочинце сматрао је да би Израел добио на популарности када би светска јавност сазнала да су потомци побијених жртава у логорима у Хрватској, ухватили Павелића и предали га Југославији.

ПЛАНОВЕ хрватске и српске Удбе, међутим, пореметиће један Бјелопавлић, тридесетпетогодишњи Благоје Јововић, рођен у селу Косићу, код Даниловграда, у Црној Гори. Био је припадник четничких добровољачких јединица.

У листу "Ла пренса" који је излазио у Буенос Ајресу, причитао је текст да се Анте Павелић слободно креће главним градом Аргентине и да троши новац који је опљачкао од Срба и Јевреја. Тог дана се заклео да ће пронаћи зликовца и осветити све побијене Србе!

Гроб злочинца у Мадриду

Обратио се и југословенској амбасади тражећи само да му обезбеде оружје. Али, изгледа да га нису озбиљно схватили.

Недалеко од Павелићеве куће, у улици Авијадор Мермоз, 10. априла 1957. године, Благоје је пуцао на поглавника. Испалио је пет метака. Два су га погодила. Смештен је у сиријско-либанску болницу где је залечен. Павелић је средином јула из Аргентине кренуо у ново бекство, овај пут у Сантјаго де Чиле, из кога ће се после четири месеца упутити у Шпанију. Ушао је са италијанским пасошем, одазивајући се на име Марио Гаљани. Настаниће се у Мадриду. Анте Павелић је умро у сну, у немачкој клиници у Мадриду, у понедељак, 28. децембра 1959, у зору.

Професор Рудолф Сајц дао је дијагнозу: метак који је испалио Благоје остао је заглављен између пршљенова, изазвао је тровање, а потом и смрт. Благоје је, са закашњењем, ипак успео да убије усташког поглавника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

Равногорац КРСТО

14.10.2018. 22:35

Поносни смо на Новости и Сусрет с историјом. Сада је свима јасно да смо ми четници били јачи и од МОСАД и од наивне УДБЕ.

melbourne

15.10.2018. 04:13

@Равногорац КРСТО - Udba je stitila pavelica preko krajacica i ostalih prikrivenih ustasa, samo su Srbi izvukli deblji kraj od udbe! Naravno da ambasada nije htela Jovovicu pomoci jer ambasada bese kontrolisana od krajacica i hromog jozeka zagorskog u to vreme.

Dule Los Angeles

15.10.2018. 05:59

@Равногорац КРСТО - UDBA nije bila naivna,nego je imala drugi zadatak. Da likvidira CELU Jugoslovensku Vojsku u Otadzbini. Da poubija sve Srpske domacine, da bi komunisticki gologuzani pokrali njihovu imovinu. I bukvalno, da uniste Srpskog Domacina, i ustolicila neznalice i zlikovce. OZNA i Krcun su pobili vise Srba nego sto je Broz trazio. Njih uopste nisu zanimale ustase i Pavelic, a vecina je bila toliko "pismena", da za njih nije ni znala. Ustase je Broz "unapredio" u strazare na Golom otoku i Mitrovici.

ne cenzurisi

15.10.2018. 11:44

@Равногорац КРСТО - Titov Ambasador France Pirc je bio nacelnik vazduhoplovstva NDH.

Srpski Vuk

15.10.2018. 08:57

Bolje da je preživio metak pa da mu se sudi pred svima, da celi svet zna da je zločinac. Ovako ga sada Hrvati veličaju kao mučenika.

ACA B.

15.10.2018. 09:47

Nek mu je vecna slava i hvala...Nadam se da majke jos radjaju junake kao Blagoje i da ce sve zlocince nad Srpskim narodom koji i dalje setaju slobodno a takvih je mnogo stici ista pravda kao monstruma Pavelica

Nostradamus

15.10.2018. 12:48

Svakim danom je sve vise "heroja" koji nisu komunisti?. Nagradno pitanje, od milion dolara glasi: "Ko su bili komunisti i jesu li oni uopste ucestvovali u II svetskom ratu"?.

KRAJACIC I TITO SU BILI USTASKI AGENTI

16.10.2018. 11:01

Posebno Krajacic, izvestavao je trazene ustase, dokle su stigle tajne sluzbe Jugoslavije. Da se kojim slucajem Pavelic odlucio 1944. godine na predaju, Tito bi ga proglasio herojem narodnooslobodilackog rata, kao sto je i onih 80.000 ustasa primio u partizane u poslednjoj godini rata.

alfa...!

19.10.2018. 10:21

@KRAJACIC I TITO SU BILI USTASKI AGENTI - Ajde ćuti,sad si našao da galamiš,sad kad njih više nema,dok si,kad su bili živi odobravao sve njihove zločine,i mene si tako vaspitavao...