УЗ благослов владике Теодосија и помоћ Епархије рашко-призренске, у новопазарском приградском насељу Осоје, где живи више од 300 православних домаћинстава, од маја прошле године гради се Црква Светог пророка Јеремије која би, ако време послужи и буде довољно материјала, могла бити укровљена ове, а завршена и освештана идуће године.

Својим прилозима цркву подижу мештани Осоја, а прилози су стигли и од житеља Черемиџинице, Јошанице, Трнаве и других насеља у овом делу Новог Пазара.

- У близини нема ниједног православног храма, да би се помолили, пресекли славски колач, крстили дете и прославили Божић или Васкрс, па су наши житељи годинама одлазили у удаљене Сопоћане, Цркву Светог Николе у Новом Пазару, још удаљенију Петрову цркву или Ђурђеве ступове. Зато смо одлучили да почнемо изградњу цркве у нашем насељу, цркве која ће, надамо се, увек бити пуна и која ће бити стожер нашег окупљања, духовног јачања и опстанка на овим просторима - прича Митар Радовић, члан Одбора за изградњу цркве у Осоју.

Пошто су добили подршку владике Теодосија и Епархије рашко-призренске, а мештанин Мирослав Марковић без накнаде уступио плац, формирали су Одбор за изградњу цркве на чијем је челу инжењер Рашко Арсенијевић.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Нови Пазар спасле мини-бране


- Свако од мештана дао је колико је могао. Након што је владика Теодосије освештао темеље храма, радови су почели у мају прошле године и, хвала Богу, добро напредују, надамо се да ће нас, упркос финансијским потешкоћама, звона са нашег храма позвати на молитву идуће јесени. Биће то велика радост за све Србе у Осоју и околним насељима - наглашава Радовић.


ПОЧЕТАК Владика Теодосије је освештао темеље храма

Житељи Осоја истичу да су за своју цркву спремни да дају и последњи динар, међутим, пошто је за завршетак свих радова потребно још око 70.000 евра, а за "усељење" и целих 100.000 евра, страхују да би новац могао успорити радове и пролонгирати завршетак дуго прижељкиваног храма.

- Свака помоћ у новцу и материјалу пуно би нам значила, јер су на реду најскупљи спољашњи радови (изградња куполе) и унутрашње уређење храма. Очекујемо да ће нам се јавити верници и добри људи из целе Србије, бивше Југославије и из дијаспоре и да ће нам помоћи да нашу цркву завршимо и у њој се сви заједно Богу молимо - додаје Радовић.


ОХРАБРЕЊЕ

ОСИМ мештана Осоја, цркву граде и житељи Дежеве (Храм Светог Саве), затим становници Избица (који су већ саградили храм за понос) и житељи Лукоцрева и околних села, који обнављају порушену Цркву Свете Варваре. Све ове цркве, кад буду завршене, биће велики подстрек овдашњим Србима да остану на својим огњиштима и очувају традицију и веру.


РАЧУН ЗА ПРИЛОГЕ

ОТВОРЕН је посебан рачун у новопазарској филијали Комерцијалне банке на који верници из Новог Пазара и других делова Србије могу уплатити прилоге за изградњу цркве. Рачун је 205-64772-63. Уз новчану уплату треба назначити "За цркву у Осоју".