КОД КРУПЊА ЖИВИ КУМЧЕ КРАЉА АЛЕКСАНДРА КАРАЂОРЂЕВИЋА: Поносно носи име по краљици Марији

Владимир Митрић

23. 09. 2018. у 18:05

КОД КРУПЊА ЖИВИ КУМЧЕ КРАЉА АЛЕКСАНДРА КАРАЂОРЂЕВИЋА: Поносно носи име по краљици Марији

Марија Јовановић - Фото В. Митрић

У Завлаци код Крупња живи кумче краља Александра Карађорђевића. Марији Јовановић (84) чин крштења трајно урезан у памћење, што је била велика част за њену породицу

БОГ на небу, кум на земљи, или Бог па кум - давно је код нас прихваћено начело по којем је кумство као светиња. А још ако је кум краљ!

Марију Јовановић (84), из Завлаке код Крупња, краја подно Цера, где је раскрсница Јадра, Подриња, Поцерине и Колубаре, крстио је, као девето женско дете Владимира и Цвете Лукић, краљ Александар Карађорђевић.

Краљ-кум поклонио јој је на крштењу шест златника "наполеона", златан ланчић и свећу с тробојком. Ово "краљевско тројство" и чин крштења ушли су у трајно памћење не само Марије и њене породице, већ и читаве Рађевине.

Прочитајте још: Краљ Александар главом платио самосталну политику

МАРИЈА, и даље крепка и здрава, вредна и марљива домаћица, у време комунистичког једноумља, што није било ни лако ни једноставно, поносила се кумом Александром.

- Како не бих када ми је, уз све то, наш драги краљ наденуо име по краљици Марији, његовој жени - прича, за "Новости", Марија Јовановић. - Моји родитељи су вазда волели да причају о крштењу код краља. Људи овог краја, који су волели и краља Александра и краља Петра и њихове супруге Марију и Зорку, упијали би сваку реч која је сведочила о том крштењу за памћење. Карађорђевићи су, у истинском смислу, били и остали моје духовно сродство.

Прочитајте још: Краљу Александру Карађорђевићу дошла главе версајска Eвропа

СТАРИНА Живан (87), Маријин супруг, каже да му није било лако да је освоји, јер је била и лепа, и из добре куће, а поврх свега краљево кумче. Био је сиромах, па није имао пара да плати кола на вашарима, а она је увек играла до коловође.


Марија и Живан живе срећно у браку скоро седам деценија


- Нисам се предавао, па сам користио прела, да играм до Марије, трудио се да ме запази боље и лепше, и, ето, успео сам. Срећан сам са њом у браку скоро седам деценија. Живимо у слози, љубави и разумевању свих ових деценија. Срећни смо и поносни на своја два сина и њихове породице. Очували смо, на најбољи начин, традиционалне вредности породице и брака, онако како је краљ благословио Марију на венчању. Баш нам се све дало, а лепа нам је и старост.

ЖЕЉА

МАРИЈИ је, како каже, остала велика жеља да је неко упозна са потомцима кума Карађорђевића.

Верује да ће јој се та жеља услишити и да ће је с млађим Карађорђевићима упознати владика шабачки Лаврентије, велики пријатељ, поштовалац и драг гост Карађорђевића и на Белом двору и у расејању, кад му време дозволи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Tamo Neko

23.09.2018. 18:26

Stvarno bi trebalo upriliciti susret sa kraljevskom porodicom ovoj baki.Ziva bila.

Sladjana

11.10.2019. 09:35

I ja imam baku koji je kralj krstio,baka je ziva . Bila je jedno dete od rodjenih trojki sto je u to vreme bio redak slucaj..pozdrav!