НА до сада непознатом локалитету Свињаричка чука у близини Царичиног града, првом из доба средњег неолита који се систематски истражује у лесковачком крају, археолози су пронашли остатке насеља и више хиљада фрагмената и других налаза. Резултати једномесечног истраживања сведоче о томе да су људи на овом простору живели пре чак осам миленијума.

На Свињаричкој чуки су, поред осталог, откривене назубљене кремене алатке, делови накита, разне фигурине и делови керамике из неолита, позног бакарног и бронзаног доба, али је најважнији налаз остатака објекта у коме су људи живели 6.200 година пре нове ере.

Резултати овог истраживања иду у прилог претпоставци да су лесковачки регион и долина Јужне Мораве имали кључну улогу у ширењу неолита из Анадолије ка западној и северној Европи. Неолитизацијом овог простора заједнички се баве сарадници Института за оријенталну и европску археологију (ОРЕА) Аустријске академије наука, Археолошког института из Београда и лесковачког Народног музеја. Истраживање је започето на основу прошлогодишњих сондажних бушења и геомагнетних снимања.

Прочитајте још - Археолошко налазиште Гомолава: Њиве крију трагове римског царства

- Имали смо ту срећу да смо могли да датујемо та сондажна бушења и тако добијемо трагове о животу на овом простору пре осам миленијума. Археолошким ископавањима установили смо два слоја насељавања овог локалитета у бронзаном добу и у раном неолиту. Пронашли смо и више него што смо се надали и планирамо да исти тим настави истраживања и наредне године - истакла је Барбара Хореш, директорка ОРЕА.

Александар Булатовић, из београдског Археолошког института, објашњава да су на овом локалитету пронађени остаци дрвених конструкција облепљених блатом, као и фрагменти керамике, окресани камен, коштане алатке, кости животиња и разне фигурине.

У лесковачком Народном музеју нису крили задовољство резултатима овог истраживања. Сви се надају да ће на овом локалитету бити откривена комплетна инфраструктура једног неолитског насеља, а први индикатори говоре да су на правом месту.

ПЕХАР

НА Свињаричкој чуки пронађен је и потпуно очувани пехар из бронзаног доба, стар око 3.500 година, идентичан једном од експоната у лесковачком Народном музеју који је случајно пронађен у околини лесковачког села Каштавар.