СУСРЕТ СА ИСТОРИЈОМ: Зашто Црна Гора страхује од своје српске прошлости

Иван Миладиновић

недеља, 09. 09. 2018. у 19:10

СУСРЕТ СА ИСТОРИЈОМ: Зашто Црна Гора страхује од своје 
српске прошлости

Учесници Подгоричке скупштине

Готово хистерична антисрбијанска кампања на делу у суседству.  О Србима се говори језиком краља Николе и избацују пароле поданика Коминтерне

ХЕГЕЛ примећује негде да се све велике светско-историјске чињенице и личности појављују, такорећи, два пута. Он је заборавио да дода: једанпут као трагедија, други пут као фарса - започиње Карл Маркс овим вербалним цинизмом своје дело "Осамнаести бример Луја Бонапарте", објављено 1852.

У њему даље додаје:

"Људи праве своју сопствену историју, али они је не праве по својој вољи, не под околностима које су сами изабрали, него под околностима које су непосредно затекли, које су дате и наслеђене. Традиција свих мртвих генерација притискује као мора мозак живих. И управо кад изгледа да су заузети тиме да себе и ствари преокрену, да створе нешто чега још није било, они бојажљиво призивају у своју службу духове прошлости, позајмљују од њих имена, бојне пароле, костиме, да би, прерушени у то пречасно рухо и помоћу тог позајмљеног језика, извели нови историјски призор."

Пажљиви хроничар политичких дешавања последњих година у Црној Гори уочиће широк мозаик "тоталног рата" против српског идентитета и готово хистеричну антисрпску кампању, с препознатљивом реториком коришћеном у прошлом веку, у различитим околностима.

Прочитајте још: Ко фалсификује прошлост, Будва или Подгорица

ПРЕДСЕДНИК Владе Црне Горе Душко Марковић рекао је, коментаришући билборде постављене у Будви, на којима пише да је српска војска 1918. године ослободила тај град, да Влада неће допустити прекрајања историје...

Представници ДПС оптужили су организаторе другог Фестивала књижевности "Ћирилицом" у Будви да ударају на темељ државе и да прекрајају историју, зато што су позвали песника Матију Бећковића да буде гост...

Црногорски покрет поднео је кривичну пријаву против Општине Будва због намере да обнови спомен-обележје српском краљу Петру Карађорђевићу и српској окупационој војсци...

ИСТИНА САСВИМ ДРУГАЧИЈА провладин дневни лист "Побједа", поводом тридесетогодишњице разорног земљотреса на Црногорском приморју, пише о солидарности и помоћи из свих југословенских република - само се Србија спомиње у негативном контексту. А истина је сасвим другачија. Једино су запослени из Србије пуних десет година издвајали 1,2 одсто од својих плата за пострадале Црногорце.

Официр Војске Црне Горе присуствовао је у Книну централној прослави обележавања годишњице највећег погрома Срба из Хрватске у војно-полицијској акцији "Олуја"...

Владајуће странке у Црној Гори, Демократска партија социјалиста (ДПС) и Социјалдемократе (СД), сматрају да је иницијатива да се у Скупштини посебним актом пониште одлуке Подгоричке скупштине из 1918. године, од којих су најзначајније присаједињење Црне Горе Србији и уједињење у краљевину, неопходна и праведна, "да се тиме једном за свагда стави тачка и на ту превару Црне Горе"...

ДУХОВИ прошлости су се пробудили, говори се језиком перјаника краља Николе из времена изгнанства, избацују се пароле поданика Коминтерне, попут оних на Трећем и Четвртом конгресу КП Југославије у Бечу и Дрездену, као и оснивачког конгреса КП Црне Горе, у октобру 1948, на Цетињу. Тада је речено да је такозвано уједињење Црне Горе са Србијом извршено не само против воље и расположења црногорског народа, него и уз помоћ бајонета српске војске, и то на најгрубљи начин, путем силе и преваре.

Прочитајте још: Влада: У Будви Срби нису ослободиоци

У НАТО костимима бркају се бољшевизам, лојалност династији Петровић и глобализам. Све помало личи на 1932. годину, када је припреман "оружани устанак" комуниста и федералиста у Црној Гори, и у ту сврху набављано оружје из Италије. Додуше, променио се стратешки циљ, са Истока на Запад. Замисао идејног вође "устанка" комунисте Адолфа Мука био је директно припајање Црне Горе Совјетском Савезу.

После осамостаљења Црне Горе 2006. године, наступа нови историјски призор - на јавној сцени ће се појавити читава плејада зеленашких интелектуалаца и политичара, другог ешалона, који ће на трибинама, у новинама и емисијама државне телевизије, сва зла овога света видети само у Србији и Србијанцима. "Окупатори, експлоататори,асимилатори, фалсификатори историје"... понавља се разним поводима и у разним контекстима. Импрегнира се подсвест младим генерацијама. Уједињење се представља као некакав баук, авет и зло које опомиње и прети, чак и после једног века. И све помало личи на Секулу Дрљевића, који је говорио да су Србијанци људски деформисани, неспособни за правду, хуманост, смисао за државу.

Краљ Никола са синовима и унуком, престолонаследником Александром


КАНДА се заборавило у земљи у којој је настала најстарија штампарија међу Јужним Словенима, она Црнојевића на Ободу, у којој је штампан "Октоих", да је из буџета Владе Србије купљена у Бечу 1858. године штампарија за културне потребе своје сабраће у Црној Гори у време владавине кнеза Данила.

Или, када је пут Србије 1878. године, као у библијску обећану земљу, кренуло 12.000 Црногораца, делом преко Фоче, а делом преко Берана: "На граници Србије, пресељеници су били дочекани од власти и народа, само се је могло тако пожељети. Кола, коњи за пренос нејачи. Сва средства за исхрану, поткрепљење, па и одећу, оскуднијема су на граници давали и дуж цијелог пута преко Србије, до Топличког округа, гдје су се пресељеници имали настанити..." - сведочи војвода Гавро Вуковић у својим мемоарима.

О тим годинама чувени историчар Владимир Ћоровић ће написати да се у другој половини 19. века, поготово од Граховске битке (1858) до Берлинског конгреса (1878), у Србији и Војводини у омладинском свету певало и причало само о Црној Гори. Није било песника који јој није испевао бар једну песму... Бранко Радичевић је писао: "Црна Горо, поносито стење, круне српске ти драго камење!"

Изгледа да је време поезије прошло и да су песници отпевали своје.

НА Видовдан, 28. јуна по старом календару, 1896. године, у девет сати, кнез Никола и краљ Александар загрлили су се на београдској железничкој станици. Потом је свечана поворка пошла искићеним улицама, праћена одушевљеним овацијама народа из Београда, унутрашњости Србије и Војводине. Новине су до ситница извештавале о разним церемонијама владара: о присуству парастосу у Саборној цркви, о посети Академији наука, Дому Св. Саве, Народном музеју, Великој школи, Војној академији...

Матија Бећковић, окупатор у својој земљи

На свечаној вечери два дана касније кнез Никола је одржао здравицу у којој је рекао: "Доносим поздрав Јужнога Српства - Црне Горе - Зете Балшића, Црнојевића и дома мога... Српски владари треба да свој народ поведу правцем његових праведних тежњи; јер српски народ хоће само да буде посједник свога, пошто је позван да буде ревносни судионик на пољу напретка, развића и цивилизације."

Двадесет година касније, сада већ краљ Никола одбацио је предлог Николе Пашића, приликом њиховог сусрета 25. децембра 1915, да Црна Гора "учини оно исто што и Србија и да своју судбину до краја повеже са судбином савезника"...

Уместо тога, главар Петровић, напуштајући Цетиње, наредио је да се у његовом радном кабинету на видном месту постави портрет аустријског цара, да би и тиме доказао да његова династија није непријатељ Двојне монархије. У аустријским документима помиње се и да је краљ Никола 13. јануара 1916. године упутио писмо аустријском цару, молећи га за "частан мир", а да је четири дана потом, 17. јануара, понудио "безусловну капитулацију", до чега је и дошло шест дана доцније.

Прочитајте још: Уклонили билборд са српском војском

"Тек кад се он лично нашао у потпуној сигурности - у Бриндизију у Италији - издао је наређење за повлачење црногорске војске у Албанију, у Скадар. Али тада црногорска војска већ више није постојала..." - пише Васа Казимировић.

ПОЧЕТКОМ фебруара прошле године, на београдском аеродрому је црногорског премијера Душка Марковића дочекао потпредседник Владе Србије Расим Љајић. Послен тога, у то време премијер Александар Вучић дочекао је, испред Палате "Србија", уз највише државне почасти, колегу из Подгорице.

У обраћању новинарима, црногорски премијер је казао да није случајно што је у прву билатералну посету дошао у Србију, додајући да би било неприродно да није тако, и да су разговори које је водио са Вучићем били садржајни и отворени, и обострано корисни.

Годину касније, Марковић је посетио Косово 14. фебруара, на Дан државности Србије, да честита десетогодишњицу "независности Косова". Пре месец дана Влада Црне Горе демантовала је наводе председника Вучића да му је црногорски премијер Душко Марковић током боравка у Београду 2017. обећао да ће Црна Гора водити рачуна о интересима Србије пред важне и значајне датуме.

И, ето нас на почетку приче о трагедији и фарси...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (36)

Anagustum

09.09.2018. 19:29

Tragedija je da je Srbija schela izlazak na more posto poto. I to po cijenu da pregazi blisku naciju i Crnogorski narod. A farsa je kako je to uradhjeno u zadnjijeh 100 godina. 2006 se Crbna Gora vratila svojoj drzhavnoj tardiciji i svojijem Kraljevima od Vojislava , preko Balshe, Ivana Crnojevica do Petrovica. Sad nema farse vise, ta predstava je zavrsena. Jos samo da se SPC vrne u Srbiju i da se vaspostavi nasa Autokefalna crkva koju ukinu Srbski Kralj Alex i onda smo napaj!!

Gen52

09.09.2018. 22:09

@Anagustum - Eto odgovora na moj gornji komentar. Srpski parlament pod hitno da donese Zakon po ugledu na Bugarsku i sve crnogorce direktno ko što su Bugari pitali Turke, jesili Srbin ostaješ ovde, ako se izjasni kao crnogorac odmah preko granice. Čao, adio idi u tvoju CG. Pogotovu crnogorci u Vojvodini, to su pritajeni iredente. Sutra će da traže autonomiju u Vojvodini za crnogorce. Dosta je one njihove rečenice kad su u Srbije: "A dje rukovodiš"

pan

09.09.2018. 22:29

@Anagustum - Ti kraljevi koje si pomenuo nemaju bas nikakve veze sa vama , potomcima italijanskih kopiladi iz drugog svetskog rata ! Ako Italijani cetvrtkom nisu primali spijune, kurve jesu svaki dan !!!

boško gvero

09.09.2018. 22:38

@Anagustum - Od silnoga čojstva i junaštva ne smete ni da se predstavite, jer su vam ime i prezime srpsko, a deda se u grobu zakopava dublje.

Zlopamtilo

09.09.2018. 23:04

@Anagustum - Vladari koje spominjes su sebe smatrali Srbima.... A sam naziv Crna Gora nije ni postojao. Farsa je tvoja mitomanija...

jasta radi

10.09.2018. 09:32

@Anagustum - Vrlo jednostavno. Uz ucjene i pare koje su dobili da se odvoje od Srbije, vladari C.G. stite sebe i bogate se. Sta je sa Starom Hercegovinom? Dokle je ona " sezala" i ko su bili stanovnici? Obican , normalan narod nema nista protiv Srba i Srbije. Vlast i njihove pristalce, radi vlasitog interesa, sire mrznju. Fuj!

Срета

09.09.2018. 19:33

Тако је то када мртви пишу историју, а живи је тумаче.С' тим што су је мртви овјеравали сопственом крвљу, а живи ни језиком не знају.

PG-CG

09.09.2018. 19:40

CRNA GORA STRAHUJE OD SVOJE (SRPSKE) PROŠLOSTI, JER SADA POKUŠAVA DA NA SILU I NEPRIRODNO GRADI NEKI SVOJ VJEŠTAČKI (ANTISRPSKI) IDENTITET... No, srećom, sve što je neprirodno i protiv božje volje, nije dugog vijeka... Živjela istinska (srpska) Crna Gora! Živjela Srbija!

Gen52

09.09.2018. 19:44

Nikako, da se opametimo i da shvatimo, da ni crnogorci, isto kao i hrvati nam nikada nisu bili, niti će biti braća!!!! Oni su nas uvek iskorišćavali, jer smo mi dobar i pošten narod. Uvek smo im izlazili u susret kada su bili u nevolji, ali za uzvrat od njih ništa dobro nismo dobili. Ja bih predložio da mi po ugledu na Bugare sa Turcima isto uradimo sa crnogorcima u Srbijo. Jesili Crnogorac, pravac CG, ako si Srbin ostaješ na teritoriji Srbije, a pogotovu oni što su u Vojvodini. To je pritajeno

Sramota

09.09.2018. 21:59

@Gen52 - To šovinisti, vama niko ne može biti druge nacionalnosti nego srpske, mitomanija vam je spržila mozak.

Mladen

09.09.2018. 19:48

Bojim se da ćemo proći kao Srbi na Kosovu, jer su se ovi Dukljanoidi slizali sa Hrvatima i Albancima preko svake razumne mjere.

Vedran

09.09.2018. 19:49

Jadno. Pisali su ćirilicom, a sad im i to strano. Jedino im posao u Srbiji od Srbije odgovara. Treba ih sve pozvati koji su u Srbiji da se izjasne jesu li Srbi ili Crnogorci. I da to overe u sudu ili kod notara u svom mestu rođenja.

Рашо

09.09.2018. 20:06

Ништа ново. Власт је највећа дрога себичнима!

srbin je srbinu najveci neprijatelj

09.09.2018. 20:07

Ako su Crnogorci srpskog identiteta, a protiv toga su - to sustinski govori o Srbima, zar ne?

Realno

09.09.2018. 20:26

Jesmo bratski narod, ali istorija Crne Gore je naša istorija, a ne mitomanska kosovska.

mile969

09.09.2018. 20:34

Uopšte nije strašno što je Crna Gora samostalna, čak naprotiv... jedino je jadno što se radi protiv Srba i šta ima veze sa Srbijom

Пензионер

09.09.2018. 20:44

Види Анагусзуме, монтенегрина има око 220 000 хиљада, Срба око 180 000, ћераћемо се мој , не зна човек ни како да те назове.

Danker

09.09.2018. 20:45

"Onamo namo za brda ona" Nek ovi stihovi kralja Nikole I Petrovića Njegoša Srbima bude zakletva a Crnogorcima nauk ko su i što su.

PG-CG

09.09.2018. 20:57

@Gen52, nesvjesno si rekao veliku istinu - SRBI I CRNOGORCI NIJESU BRAĆA, IZ PROSTOG RAZLOGA ŠTO JE TO JEDAN SRPSKI (NA)ROD (Srbijanci, Crnogorci, Hercegovci, Bokelji, Vojvođani, Krajišnici...), I NE MOŽE SE BITI BRAT SA SAMIM SOBOM!!! Braća su nam, pa makar kakvi god da su, Slovenci i Hrvati (Južni Sloveni), a potom i ostali Sloveni... Pozdrav!

Iliri

09.09.2018. 21:08

Crno Gorci nikad nisu bili Srbi ! Pravi Crno Gorci su Autochtony od Ilirskog porekla i nisu bilu Sloveni ! Smeta to srbiji posto Crno Gorci su bili u ovim krajevima 3 hiljade god prije srbima a to sto su bili okupirani od srbije i pricaju slovenski ne znaci da su bili srbi ! Sanxhaklije su bili svi Albanci a to sto pricaju srpski i bosnjacki ne znaci da su srbi !

Zlopamtilo

09.09.2018. 22:58

@Iliri - Hahaha... Bitno je da si ti naucio srpski i da citas srpske novine - pa ces se i opametiti. Jesi li cuo za Ilirski pokret?

Veselo Pucketa Vatra Pa To Gori Nasa Satra

09.09.2018. 21:19

cemu price, cemu negodovanja. da ljudima u CG nesto ne valja pobunili bi se. ovako imaju povlasceni status u Srbiji, ovde su Srbi dole Crnigorci, malo su Arnauti a sada I NATO perjanica...da gledamo mi nasa posla, da im ukinemo dvostruko drzavljanstvo, privilegije studiranja, porez da placaju kao stranci, .....I svima lepo.

Laki

09.09.2018. 21:42

Srbi brutalno pregazeni autom i usmrceni, momak iz Rume brutalno prebijen i u komi , ne zna se da li ce preziveti a ako prezivi sa kojim posledicama , devojka u zloglasni zatvor , batine, svakodnevno razna brutalna mucenja, prelomi kostiju od prebijanja, silovanja, ubijanja, zatvor, razna ponizavanja , sikaniranja, verbalno maltretiranje, kradje. Mucenja koja ni najsadistickiji bolestan um ne moze izmisliti i zamisliti. I cemu sve to? Zbog mrznje prema jednom narodu? Eto to je hvala Srbiji!

Mirjana

09.09.2018. 21:50

Stalno neki tekstovi da se popali ovaj glupi narod, važno je šta piše a ne šta se radi

РАВНОГОРСКА ОТАЏБИНСКА УПРАВА

09.09.2018. 21:52

Зашто нам наш велики србски историчар Миладиновић преписује речи црвеног злочинца Карла Маркса конгресе КПЈ и злогласне Коминтерне?

doberman

09.09.2018. 22:01

srbija je patuljasta drzava, a CG mikronska, apsolutno beznacajna iz svakog aspekta, bez ikakvih resursa pa i ljudskih, zato su oni primer kako se vodi pragmaticna politika da se bar toponim sacuva jos neko vreme, prema rurskim popisima, pre prve seobe je tamo bilo oko 60 vlaskih kuca! za pocetak, 1395 baosici i marko kljajevic i dragasi su poseceni na rovinama kao poturice od strane hriscana, tako da su izdaje deo naseg identiteta kroz istoriju koje smo krvlju placali.

Conte

09.09.2018. 22:04

Crnogorci su poznate prelivode, interesdzije i konvertiti. Prvo su se mnogo poturcivali, pa zatim nije bilo vecih Rusa od njih dok je to bilo isplativo, posle nije bilo vecih Srba dok je to bilo popularno, pa onda su bili najveci komunisti i ateisti na svetu... doslo vreme da danas budu najveci "evroatlantisti", Sutra ce da budu nesto trece, cetvrto i peto. Ako bude koristi od srpstva, eto njih ponovo da Srbuju. Kako je to opevao Rambo: "ja nastupam tamo dje se dobro placa".

Milan bar

10.09.2018. 07:26

@Conte - Crnogorci se turcili mnogo????? o majko sveta, prvo mi smo srbi iz Crne Gore, a ako ti nije poznato neuki stvore Crna Gora jedina od nasih zemalja nikada nije potpuno potpala pod turski vlast, nazalost danas njome vise vladaju turci i arbanasi, ali nemoj barem za turcenje molim te .....

kjhsak

10.09.2018. 16:57

@Conte - Zapravo potpala je cela Zeta potpuno pod Tursku, i 2 veka je "rikao hodza na ravno Cetinje". Odakle vam nahije onda ako nije bilo Turaka? A? :) Katunska nahija se oslobodila pocetkom XVIII veka. A iz Podgorice su Turci izasli krajem XIX veka. A iz nekih delova Crne Gore Turci su izasli 1912 godine. Malo istorije.

Cvetanovski Vasilije

09.09.2018. 22:09

Što god budu više negirali svoju srpsku prošlost i svoje srpsko poreklo navuce na sebe proklestvo svojih predaka koji su itekako znali ko su šta su i šta im je činiti. E moja vlasti u CG jadna li si.Obično se kaže da je vlast od boga data ali ova ...tuga.

Штагод

09.09.2018. 23:03

одличан текст,хвала на искреној репортажи

Los Angeles Vasojevici

10.09.2018. 01:01

Srba u Crnoj Gori ima definitivno vecina,posebno znajuci da 70 odsto stanovnistva pise i prica srpskim jezikom(po zvanicnom popisu) tako da ne trebamo mnogo o tome polemisati vec se dragi Srbi iz CG ,Rep Srpske i Srbije slozimo,opametimo i umnozimo i budimo ljudi prije svega i bice nam bolje.. Zivjeli braco Srbi

Ljudi bez morala

21.09.2018. 18:36

Zato što komunistički janičari znaju za svoju prljavu prošlost , kada su izdabvali braću da bi napredovali u partiji !