НОВА ОТКРИЋА О БОЖАНСКОЈ ЧЕСТИЦИ: И Срби допринели сазнањима о Хигсовом бозону

Б. Ца.

уторак, 28. 08. 2018. у 17:50

НОВА ОТКРИЋА О БОЖАНСКОЈ ЧЕСТИЦИ: И Срби допринели сазнањима о Хигсовом бозону

Depositphotos

Шест година након што је откривен Хигсов бозон, такозвана божја честица, коначно је уочено шта он заправо ради већи део свог времена

ШЕСТ година након што је откривен Хигсов бозон, такозвана божја честица, коначно је уочено шта он заправо ради већи део свог времена. Хигсов бозон се, откривено је, распада на фундаменталне честице које су познате као ботом кваркови. У тиму физичара који су се у европској лабораторији за нуклеарну физику ЦЕРН бавили овим епохалним открићем и другим истраживањима је и око 30 стручњака из Србије.

Велико откриће су данас у ЦЕРН-у представили АТЛАС и ЦМС, две највеће међународне истраживачке групе које користе ЦЕРН-ов акцелератор, Велики хадронски сударач (LHC).

Према речима др Петра Аџића, председника Комисије Републике Србије за сарадњу са ЦЕРН-ом, реч је о епохалном открићу које је још један важан корак у разумевању понашања ове честице.

Прочитајте још: Како кротимо атоме у ЦЕРН-у

- Резултати ова два експеримента званично су објављени јуче, када су и послати на публиковање у један од водећих научних часописа Physical Review Letters - каже др Аџић. - Два тима српских истраживача, који чине физичари из Института за физику (АТЛАС) и физичари, инжењери и специјалисти из ИНН "Винча" и Физичког факултета (ЦМС), који активно учествују са својим колегама у истраживањима у ова два међународна експеримента, својим досадашњим радом дали су допринос и овом открићу.

Према саопштењу ЦЕРН-а, оба тима предала су своје резултате.

- Провера претпоставке да се "хигс" распада на два ботом кварка је од кључног значаја за модерну физику, јер резултати могу или да сасвим уздрмају садашње теорије и укажу на нову физику или да потврде стандардни модел, који је заснован на идеји да Хигсово поље "даје" масу кварковима и другим елементарним честицама - податак је из саопштења ЦЕРН.

Прочитајте још: ЦЕРН: Заиста пронађен Хигсов бозон

Према стандардном моделу физике елементарних честица, чак 60 одсто времена Хигсов бозон се распада управо на неколико ботом кваркова. Након тога је примењена изузетно сложена статистичка анализа, да би на крају оба тима измерила брзину распада "хигса" са великим статистичким нивоом поверења (већим од "5 сигма"). Добијени резултати су у сагласју са предвиђањем стандардног модела.

Према речима Џоела Батлера, портпарола ЦМС колаборације, изврсне перфомансе акцелератора LHC уз модерне технике машинског учења омогућиле су постизање овог резултата раније него што су то очекивали.ИСТОРИЈСКО ОТКРИЋЕ

ДВА међународна експеримента на Великом хадронском сударачу у ЦЕРН-у, АТЛАС и ЦМС, објавили су независно 4. јула 2012. историјско откриће Хигсовог бозона, тада једине честице која је недостајала у владајућој теорији стандардног модела - подсећа др Аџић. - Откриће Хигсовог бозона, на које се чекало скоро пола века, пошто је први пут у овој теорији предвиђено његово постојање, а где су српски физичари дали значајан допринос, изазвало је тада изузетну пажњу и одјек у готово свим државама света.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

milan

29.08.2018. 10:17

@jo pariz - Opet bi neki zaludjeni da spalju na lomacu sve one cije nauke ne razumeju

xs

29.08.2018. 00:05

@Pop - Osnovna ideja je , kako mi se cini, slijedeca. Postoje atomi , od kojih spajanjem nastaju molekule. Isto tako sami atomi, tj. elementarne cestice sastoje se od subatomskih cestica ( kvarkova na pr.). Ali to sve se dogadja uz odredjene energetske uslove. Ovo u cemu se ovdje prica objavljuje se u casopisima iz domene fizike visokih energija.

xs

29.08.2018. 00:43

@Pop - Standardni model nam otprilike govori da u svijetu postoje tri osnovne sile : gravitacijska, slabe nuklearne sto je isto kao i elektromagnetske, i jake nuklearne sile.

Joe

29.08.2018. 05:42

Posle 50+ godina neko treba konacno da odredi nase nazive za vrste kvarkova. Bili bi valjda gornji i donji, cudni i ocaravajuci i povrsinski i dubinski. Cini mi se da nazivi na engleskom nisu bas najsretnije izabrani - up/down i top/bottom, pa to mu dodje skoro isto. Bottom kvark naveden u tekstu se oznacava kao b kvark od bottom, ali i od beauty - lepota (eng.). Zato predlazem da se kod nas zove lepi kvark. Ako ce biti lakse zapamtiti setite se Lepe Brene ;)

Spin

29.08.2018. 08:46

Stvar je svetskoistorijskog značaja. Nije isto da li se ovaj bozon deli, menja status ili razgraničava. Problem mora da se reši sada ili nikada. Stvar treba da se internacionalizuje ili bar europeizuje, da se uspostavi monitoring i odabere posrednik ili posrednica. Mogerinijeva nije podobna. Dosta joj je Vučića i Tačija. A tu su i UN, poglavlje 7 i razne rezolucije. TU je naravno i politički kozmetičar Noam Čomski. Kad bi mogao da se postigne bilo kakav kompromis, to bi bilo najbolje.

joca

29.08.2018. 10:14

@Spin - Sta pricas bre jer te nije sramota da se brukas. Pa CERN je vec internacionalizovan! Medju drzavama osnivacima bile su belgija, danska, francuska, nemacka, grcka, italija, norveska, velika britanija, svedska, svajcarska i cak nasa jugoslavija (do 1962), sad su pored njih clanice i austrija, spanija, portugal, bugarska, rumunija, finska i mnoge druge. Mogao si bar na wikipediju pre nego sto si poceo da lupetas! Kakve veze bre ima veze Taci, Vucic, Comski i Mogerini?!!