Фића љубав и породична срећа

Јелена Илић

26. 08. 2018. у 07:00

Фића љубав и породична срећа

Марјановићи поред свог љубимца / Фото Ј. Илић

Олдтајмер зелене боје, популарна "застава 750" стара 37 година, крстари Смедеревом

СМЕДЕРЕВАЦ Александар Марјановић (37) могао би да вози било који аутомобил. Али, он је изабрао четвороточкаш који је за њега више од аутомобила - фићу.

- Фића је љубав целе породице - каже Александар. - Купио сам га пре десетак година из чисте жеље да у породици опет имамо "фићу". Отац га је некада возио, сећам се имао је два - белог и зеленог.

У свог љубимца је уложио доста времена и пара. Када га је купио, каже, био је у очајном стању. Али, мало-помало, сређивао га је, док до савршенства није довео све - механику, мотор, унутрашњост. Коштало га је то око 6.000 евра, најмање. За тај новац могао је да купи и неки новији ауто, али каже да не жали јер за љубав је свака цена мала.

- Као нов је. Ради као сат. Некад мало закочи паљење, али то се дешава и другим аутомобилима - не крије понос власник популарне "заставе 750". Посебно јер је његова година производње иста као и година рођења његовог власника.

- И он и ја смо 1981. годиште. Имамо сваки по 37 година - кроз осмех каже Александар.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  Одржан 10. фестивал "фића" у Јагодини

Иако је знао да ће куповином олдтајмера у његов живот стићи и срећа, није могао да зна да ће му овај "фићко" донети и будућу супругу.

Све се, каже, одиграло пре осам година. Када је кренуо на технички преглед тада нерегистрованим "фићом", зауставила га је полиција. Морао је да обезбеди све папире и да га региструје да би уживао у њему.

- Тако сам и упознао Зорану, садашњу супругу, која је радила у агенцији за регистрацију и осигурање - каже он.


"Фића" је тако заслужан и за потомство Марјановића, јер су се Александар и Зорана венчали и убрзо добили сина Давида. Сада живе и раде у Италији, а у родни град долазе лети, да се опусте и провозају у зеленом "фићи" који је Марјановићима више од аутомобила - сапутник, љубимац, члан породице.

АТРАКЦИЈА НА УЛИЦИ

МАРЈАНОВИЋЕ смо затекли у центру града како пазаре намирнице. Кажу, зелени "фићко" где год се појаве изазива пажњу.

- Људи ме заустављају, загледају га, желе да се фотографишу, питају да ли могу да га погледају изнутра. Свуда је атракција - каже власник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

mm

26.08.2018. 11:18

fica je i mom ocu bio prvi auto, a i meni. on je imao zutog, ja narandzastog. najbolji auto na svetu

Krsta

26.08.2018. 17:57

I meni je Fićo bio prvi i najdraži auto. To su bile moje najbolje godine života, kako za mene tako i za moju porodicu . Mnogo smo putovali, u njemu stalno pjevali i bili veseli. Iako sam od tada promenio dosta raznih modela automobila, ali sa Fićom mi se ni jedan nije mogao porediti u emotivnom smislu.