Свођење Србије од Ужица до Београда

Иван Миладиновић

19. 08. 2018. у 21:41

Како је СФРЈ 1971. године постала само географски појам. Сукоб Јосипа Броза и српског руководства око уставних амандмана на Устав из 1963. године

Свођење Србије од Ужица до Београда

Тито и Кардељ / Фото Архива „Борбе“

OСМИ је мај далеке 1971. године. Загреб слави двадесет и шест година ослобођења. Из различитих делова Загреба, крећу се непрегледне колоне грађана, дисциплиновано, по двоје у реду. Носе се транспаренти: "Што је више клевета и лажи, СКХ нам је милији и дражи", "Суверена држава је право хрватског и осталих народа СФРЈ", "Тражимо усвајање уставних амандмана"...

Колоне се крећу ка некадашњем Тргу републике, данашњем Тргу краља Томислава, на велики народни митинг, на коме говоре председница ЦК СК Хрватске Савка Дабчевић Кучар и први човек Загреба Перо Пиркер.

Сви југословенски дневни листови сутрадан ће известити да је на митингу било више од 150.000 људи, да је Савка говорила о доприносу Загреба и Хрватске победи над фашизмом, помињала хрватску државност и сувереност, ковала у звезде политику ЦК СК Хрватске о радикалној децентрализацији и демонтирању савезних југословенских институција, коју су она и њени сарадници промовисали годину дана раније. Ни она, нити ико у Загребу, ни издалека није напоменуо податак да је њихов град "ослобођен" шест дана доцније после пада Берлина.

Пароле виђене на том скупу, као и њен говор наговестиће да је увелико започео процес претварања југословенске федерације у конфедерацију.

ТОГ истог дана, 8. маја пред вече, у Београд се из Сарајева, са Другог конгреса самоуправљача Југославије, вратио председник Савезне скупштине СФРЈ Милентије Поповић, који je у политичкој хијерархији тадашње државе заузимао друго место, одмах иза Јосипа Броза. Чим је стигао, позвао је Мијалка Тодоровића, члана Извршног бироа Председништва СК Југославије. Из Сарајева је носио лоше вести. Нашли су се у Клубу савезних посланика на Дедињу, успео је да саговорнику исприча шта се све десило на конгресу самоуправљача и нагло му је позлило. Титовом званичном заменику није помогао ни најпознатији југословенски кардиохирург, начелник Војномедицинске академије у Београду, др Исидор Папо. Живот је окончао око 22.30.

ПРИЧА Милентија Поповића, коју је рекао Тодоровићу, започела је два дана раније, када је Тито у Сарајеву, изненада, заказао састанак Извршног бироа Председништва СКЈ. Позвао је све чланове, осим представника Србије. Ту су се нашли Словенaц Едвард Кардељ, Хрват Владимир Бакарић, Македонaц Крстe Црвенковски, Црногорaц Вељкo Влаховић и босански Србин Цвијетин Мијатовић.

Савка Дабчевић Кучар, Мика Трипало и Јосип Броз


Кад су стигли, Тито им се нервозним гласом пожалио на нелојалност водећих људи Србије и на отпоре који стижу из Београда према његовој и Кардељевој иницијативи за даље уставно демонтирање југословенске федерације и за преношење највећег броја овлашћења савезних институција на републичке центре моћи. Тај процес је био започет крајем 1968, када су покрајине Војводина и Косово и Метохија добиле статус конститутивних елемената југословенске федерације, а националне мањине постале народности.

Већина је била зачуђена оним што је чула, а Влаховић је поставио питање може ли се о томе разговарати без представника Србије.

Тито је на то рекао:

- Ваљда ја као председник СКЈ имам право да позивам кога хоћу!

Влаховић је наставио да га убеђује и Тито је невољно попустио, па се ускоро појавио Милентије Поповић, који је иначе тих дана говорио како се Тито не понаша према њему као према заменику, већ као према шефу протокола.

Када се Поповић појавио, Броз је био још оштрији:

- У Београду је центар контрареволуције!

ПОМИЊАО је "контрареволуционарне снаге" на Београдском универзитету, текстове у "Студенту" и "Јежу". Отворено је рекао да пензионисани генерали Раде Хамовић и Милоје Милојевић припремају заверу против њега, и "издао налог за хапшење не само Хамовића и Милојевића, већ и бившег потпредседника Југославије Александра Ранковића". Рекао је да је одлуку донео после извештаја Контраобавештајне службе ЈНА да су се Ранковић, Хамовић и Милојевић пре неколико дана срели у Београду на једном завереничком састанку.

Милентије Поповић

Већ неколико часова касније испоставило се да је извештај Контраобавештајне службе ЈНА о одржавању овог "уротничког скупа" био нетачан. Демантовала га је Служба државне безбедности Југославије, која је даноноћно пратила Ранковића и могла је да тврди да он тих дана није имао никакав састанак са генералима Хамовићем и Милојевићем.

ПО завршетку конгреса у Сарајеву, Тито је остао у граду на Миљацки, а чим је чуо за смрт Милентија Поповића, прекинуо је посету БиХ, дошао у Београд и посмртно одликовао Милентија Поповића Орденом јунака социјалистичког рада.

То пролеће 1971. године, иначе је било бурно у југословенском политичком животу. Усвојени су амандмани на Устав из 1963. године. У фази њиховог настајања долази до сукоба између Јосипа Броза и српског руководства. Марко Никезић и његова екипа били су за јавну расправу, али Хрватска и Словенија су то, уз подршку Тита и Кардеља, дефинитивно одбиле.

Суштина измене постојећег Устава најбоље је могла да се схвати из наступа Едварда Кардеља у Уставној комисији, поводом амандмана XX, који је дословно рекао:

- Није питање у томе да ли је Југославија савезна држава или савез држава. За нас је то, на крају крајева, сасвим споредно питање... Једино што ту недостаје и што бих ја додао је и у аутономним покрајинама (у чл. 1)... Очито је да данас нисмо спремни да прихватимо такав положај АП унутар републике, да оне буду изједначене са позицијом република у Федерацији - говорио је тада Кардељ.

То је, међутим, оставио за наредну фазу, која је врло брзо наступила у току припреме Устава из 1974.

ПОСЛЕДЊЕГ дана јуна те 1971. године уставни амандмани су усвојени, а у шта ће они претворити Југославију, најбоље је видео професор Правног факултета у Београду Михаило Ђурић:

- Југославија се уставним амандманима своди готово само на географски појам, будући да се на њеном тлу или, тачније, на њеним развалинама, и то под маском доследног развијања равноправности између народа који у њој живе, успоставља неколико самосталних, независних, чак међусобно супротстављених националних држава - нагласио је Ђурић.

И рекао је још:

- Ови амандмани уводе Југославију у последњу њену раскрсницу.

Много година касније, у својим мемоарима, Мика Трипало, хрватски лидер из тог времена, рећи ће да ће сви њихови захтеви из 1971. године чинити темељ Устава из 1974. године." Остала је забележена и његова изјава у Црној Гори, током вечере са руководством те републике (Веселин Ђурановић, Видоје Жарковић, др Жарко Булајић...): "Србију ћемо свести између Ужица и Београда."

Било је како је било. Српско руководство није успело да спречи уставне промене које ће изродити силна исцрпљивања, економску нефункционалност, разне облике државних криза. И довести Србију у понижавајући уставноправни положај. Тад настаје и она чувена премиса "слаба Србија, јака Југославија".

УЛОГА ПОКРАЈИНА ДА ли је неопходно пребројавати колико је Југославија имала шанси да опстане? Колико су пута то онемогућавали Јосип Броз, Едвард Кардељ и њихови следбеници, међу њима многи и из Србије. Њима је очигледно било важније да се Србији сасеку оба крила (покрајине), него опстанак заједничке државе. Остаће запамћена и једна изрека из тог времена: "Aко покрајине нису против Србије, онда и нису потребне!"

НИЈЕ било потребно да прођу ни две године од доношења Устава 1974. године па да се у Србији осете све његове последице.

У правосуђу су од свих органа у Републици, једино Врховни суд и Републичко јавно тужилаштво имали функцију за целу Републику. Виши привредни суд, Суд удруженог рада и други правосудни органи вршили су функције искључиво на територији Републике, али не и на територијама покрајина. Уз то, Врховни суд Србије је имао посебно тело које је било састављено од једнаког броја судија Врховног суда Србије и судија врховних судова покрајина. Поврх свега радило се на доношењу три одвојена кривична законика.

Покрајине су одбиле и доношење заједничког закона о медијима. "Нова пракса" се осећала и у затварању образовног система.

Нацрт закона о народној одбрани није могао да буде донесен јер су покрајински органи одбијали субординацију у спровођењу одбране. Слично је било у полицији и службама безбедности. У савезним органима делегати из СР Србије и покрајина наступали су потпуно неуједначено и разбијено. Друге републике су наступале организовано заступајући своје интересе.

Није поштеђен ни спорт. Првенства су се одржавала по покрајинама и централној Србији, па су прваци сва три дела одлазили на савезна такмичења.

Парализа Републике Србије је била потпуна, укупан друштвени и привредни живот је трпео у свим сегментима. Покрајине су имале право вета на све одлуке органа управљања у Србији, а потпуну самосталност на својим територијама.

СУОЧЕНО са стварношћу, Председништво Србије формира радну групу која је имала задатак да припреми радни материјал за расправу о свим наведеним проблемима са намером да у њеној завршници буде укључен сам Тито. Материјал назван "Плава књига" је био завршен и предат 5. јануара 1977. године. Писан је врло обазриво и у њеним закључцима се упозорава да је доведена у питање уставна улога и Републике Србије да - као и друге републике - има функцију националне државе српског народа:

- С обзиром на изражене тенденције дезинтеграције републике као целине и на све изразитије диференцирање три одвојена подручја, слабо или само формално међусобно повезана, може се отварати питање да ли српски народ, равноправно са другим народима Југославије, остварује своје историјско право на националну државу у оквиру југословенске федерације која почива на принципу националног самоопредељења - написано је тада.

Рад на овом експертском материјалу поделио је руководство у Србији.

Против "Плаве књиге" су били Милош Минић, Живан Васиљевић, Момчило Дугалић, Стеван Дороњски, Душан Алимпић, Душан Поповић, Мирко Поповић, Радован Влајковић, Нандор Мајор, Фадиљ Хоџа, Кољ Широка, Али Шукрија, Махмут Бакали, Џавид Нимани... Они су агресивно наступили против "Плаве књиге", и тражили су одговорност за покретаче уставних промена - Дражу Марковића, Душана Чкребића, Ђорђа Лазића и Ивана Стамболића, који је тада био секретар Извршног комитета ЦК СК Србије.

Представници ЦК Србије, ЦК Војводине и ЦК Косова сусрели су се са Титом, 27. јула 1977. године, који је био позван да арбитрира у овом спору Републике са покрајинама. "Плава књига", посвећена проблемима у народној одбрани, планирању, судству, безбедности и кадровским питањима је одбачена.

Страх од отварања "српског питања" је био већи од блокаде функционисања Републике. Одбацивање "Плаве књиге" је само један од увода у драматичну завршницу Југославије која ће наступити 1991. године.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (43)

Sladja

19.08.2018. 22:09

Pa dobro bre Srbi dokle ćete tog idiota da drzite u Kući cveća. A to zemljište na kojoj je ta sramota kuca cveca ima svog privatnog vlasnika i kome treba vratiti oduzet imovinu a tog smrada izbaciti odatle na redovno groblje ili neka ga nose u Kumrovec.

Pitu Guli

19.08.2018. 23:42

@Sladja - Tog zlotvora bi, tako mrtvog, trebalo spaliti na terazijama i to da ni pepeo od njega ne ostane!

Nema Poente

19.08.2018. 22:18

I sve je to lepo što se najzad obelodanjuje ali su arhive udbe zaključane i dan danas iako je rok tajnosti istekao 1995. godine. A poreklo današnjih tajkuna? A dželati desetina hiljada Srba? A kidnaperi srpskih beba? Kreatori Kosova RepubLJik? Svi tragovi vode ka KPJ i arhivima Udbe. Eto zašto su i dalje zaključani i ko upravlja ovom mučenom "Jugo-Srbijom".

Равногорац КРСТО

19.08.2018. 22:34

Ееее, да је било среће па да су у 2. светском рату победили Наш Ђенерал Дража и господин Адолф Хитлер, та црвена банда неби растурила нашу Србију.

zaliv.net

19.08.2018. 23:03

@Равногорац КРСТО - Decak, Mihailovic je prvi na tlu okupirane Evrope otpoceo oruzani otpor okupatoru tj Hitleru stoga on ne bi mogao da bude na istoj strani sa Hitlerom. Mozda si mislio na ustase

disident Major Dimitrijevic

19.08.2018. 23:12

@Равногорац КРСТО - tuga ! ali lepo je da se procita da javno podrzavte Hitlera i da je to idelogija cetnika .# streljli omladinu ,a ova idelogija ih podrzava ,zar treba da s ecudomo sto Srbija propada od 1990 do danas ?

Jos je lepse ...

19.08.2018. 23:17

@Равногорац КРСТО - Dobro je da nemamo bas mnogo ovako "pametnih" ljudi.

MarkoBgd

20.08.2018. 01:02

@Равногорац КРСТО - Nesto ste pobrkali jer Draza i Adolf nisu bili na istoj strani. Nije samo zbog nemacke poternice nego se Adolfu ne bi svidela ni odlikovanja koja je Draza dobio od Francuza i Amerikanaca ( tada istinskih antinacista). Ali imam ja razumevanja za zrtve komuno-ustaske propagande

zarije bulatović

20.08.2018. 07:18

@Равногорац КРСТО - prešao je draža na nemačku stranu, čim je dobio poternicu i čim su srbi izabrali većinom komuniste za svoje

Joksa

19.08.2018. 23:00

E moji Srbi jedino smo mi budale i drzimo tog Srpskog zlitvora koji nas je unistio u kuci cveca umesto najveceg Srbina djenerala Dazu i najgore sto ga polovina SRBA i danas voli i tuguje za njim Srpske izdajice dadose idjenerala Mladica a predace i Kosovo uskoro to samo moze u Srbiji i nigde vise dajte im par eura i prodace vam i naj rodjenije takvi su SRPSKI politicari!!!

Hari Haler

19.08.2018. 23:11

Neka se ne zavaravaju oni koji misle da zao duh separatizma sa standardnim elementom srbofobije u Vojvodini nije prisutan, on je odmah ispod povrsine gde god zagrebes on je tu, ne toliko u institucijama koliko u svesti dela drustvene elite pre svega Novog Sada i mudro ceka trenutak medjunarodne podrske da krene sa realizacijom, neka cela Srbija toga bude svesna.

Amigo

19.08.2018. 23:54

Rekao još Kajzer - kuća najlepša, ali na međi, tamo katolik a vamo muja. A svi vole lepo. I da nikad mira od te bagre imati nećemo dok gazduju prodane duše i vazali.

Kibo

20.08.2018. 00:10

Svi protiv Srba, to je Titova doktrina, odnosno doktrina Britanaca za coje interese je i radio. Alojz Ambroz Majer je bio profesionalac. Naivni Srbi i dalje vise vole gospidina Ambroz Majera nego Karadjordjeviće i čude se što od Srba nastaju nove kvazi nacije i kvazi jezici.

Istina

20.08.2018. 02:03

@Kibo - More sreća što još nema vanzemaljaca, i oni bi svi, svi, svi, bili protiv Srba ne znajući da su u stvari poreklom Srbi. Ali Titova doktrina je bila svi Marsovci protiv Srba, šta ćeš.

ime ili nadimak

20.08.2018. 11:41

@Kibo - @Istina sorosevski petokolonas, da li te placaju za anti-srpsko delovanji ili si toliko mentalno zaostao da radis sa dzabe?

Kibo

20.08.2018. 11:59

@Kibo - S vanzemaljcima ne znam, ni sa Marsovcima. Ali sa Slovencima, Hrvatima, Bosnjacima, Crnogorcima, Albancima, BJRM-cima i te kako znam.

doberman

20.08.2018. 00:41

na nivou drzave, srbija je u odlucivanju imala tri glasa, a republike po jedan, jer je rukovodstvo pokrajina bilo delegirano i diktirano iz beograda, to je sustina, potpuno isti sistem kao i danas, funkcionise i ne menja ga niko.

Srboljub

20.08.2018. 00:43

Revizija istorije se nastavlja. Pitanje za autora: Gde je zabeležena izjava Tripala koju je zapandrčio u naslovu?

zaliv.net

20.08.2018. 02:04

@Srboljub - Revizija? Do 1990god mnoge cinjenice nama jednostavno nisu bile dostupne a komunjare tj Tito koji ih je vodio je pisao istoriju kako je njemu odgovarala. Da nije bilo Tita Srbija bi danas bila jedna Italija a ne ovakva RUPA!

Srboljub

23.08.2018. 14:48

@Srboljub - Da nije bilo Tita, Srbija bi bila zabit kao i u vreme Karađorđevića. Nije nemoguće ni da bi nas onda oslobodila Crvena armija, pa bi nam Staljin zaveo red kao Rumunima i Bugarima. Ovako bar pamtimo bolja vremena iz vremena Broza. Bravar je bio bolji!

Pera kojot genije

02.09.2018. 23:39

@Srboljub - Nisi ti Srboljub vec neki Franjo, Josip mozda Fadilj. Nemas ti nista srpsko u sebi.

Radnik

20.08.2018. 00:44

Ima još jedna izreka, bezbroj puta dokazana: od zlih komunista, jedino su gori antikomunisti.

kgb

20.08.2018. 01:09

Sad su svi hrabri.Zasto nije neko napisao knjigu pre 1990? A da,pa otis`o bi na letovanje na jednom ostrvu na Jadranu.

Zurkolomac

20.08.2018. 05:58

Sepavi bravar i mega-ustasa je trebao biti obesen u Beogradu odmah posle 2.svetskog rata. Umesto toga mi jos uvek cuvamo njegov smrdljivi les u kuci cveca. Plus na kraju 2.svetskog rata pravo zajedni ku drzavu sa svojim najvecim satrapima, ustasama. Totalna i neobjasnjiva bolest psihe srpskog naroda koja ce nas kostati unistenja...

Velimir Vemic

20.08.2018. 05:59

- Komunisti ocito pate od amnezije....Na istoj strani sa hitlerom su bili Staljin i oni komunisti. Pakt Ribentrop-Molotov je pakt po kome su Staljin i Hitler podelili Poljsku. Znaci saveznici. Komunisti su ispijali kafu i rakiju sa Nemcima po Beogradskim kafanama sve dok im nije pukla tikva sa Staljinom. Ali komunisti o tome ne pricaju...Kao sto kriju istinu da je majka istaknutog srpskog komuniste prala kazane kod Nemaca u kasarni. Naravno zena je bila prinudjena da bih prezivela..

Анти Антифа

20.08.2018. 07:06

Љотић и Недић су последњи србски државници.Они су знали како са кроатокомунистима и енглеским шпијунима

Smrt fašizmu

23.04.2019. 21:02

@Анти Антифа - Sreća pa su ti tvoji vajni državnici, zajedno sa njihovim poslodavcem gosn Hitlerom, dobili šta su zaslužili. I opet ćete.

СРБСКА ОТАЏБИНСКА УПРАВА

20.08.2018. 12:04

Захтевамо да нам ,,Сусрет с историјом" oткрије ПРАВУ ИСТИНУ о неразјашњеној смрти као и где је гроб господина Адолфа Хитлера.

Evropski Srbin

23.08.2018. 09:44

@СРБСКА ОТАЏБИНСКА УПРАВА - Nađi ti svog Adija , pa zajedno spavajte u miru negde na Himalajima.

Србин из Р-С.

20.08.2018. 12:34

ЗНАМ ДА НЕЋЕТЕ ОВО ОБЈАВИТИ,јер је -срамота.Ма, колико наш предсједник Додик подсјећа да не постоји БОСАНСКИ СРБИН, него - СРБИН, новинар ,,историчар" Миладиновић , нас ,,третира" једнако као и Фрањо Туђман и Алија Изетбеговић. Зашто пише: Цвијетин Мијатовић БОСАНСКИ СРБИН?!

СТОП србомрсцима

20.08.2018. 12:47

Србомрсци Тито и Кардељ су настављачи идеја КПЈ са 4. Дрезденског конгреса 1928. и Споразума из 1935. када су хрватске усташе и комунисти прецизирали како да се сруши Краљевина Југославија и уништи Српска православна црква !

Двоструки агенти

20.08.2018. 12:55

@СТОП србомрсцима - Зна се да су они били двоструки агенти и да су били плаћеници и КГБ и М6.

Бојана

20.08.2018. 13:12

Сваки наставак ,,Сусрета с историјом" (као и његов аутор) је , јединствен.Нема ту ништа РЕКЛА-КАЗАЛА. Све је покрепљено доказима, на које се Миладиновић, увек -позива. Ето, нпр. он каже: ,,Остала је забележена његова изјава на вечери...". И, лепо нам откри,када и где је била та вечера, које године...? Нема ништа РЕКЛА КАЗАЛА!

Obrenka K.

20.08.2018. 13:45

Samnom je na Evropskom univerzitetu u Travniku studirao Ivan Miladinović. I bio je najbolji student.

gavrilo

21.08.2018. 10:34

citaj ,razmisljaj i pamti narode Srpski ,ko je i kako ubijao tebe, tvoju decu i pretke! uvek sa najgorima i uvek podlo, organizovano i sa mrznjom i namerom da (po kocenzusu vatikana ,germana i engleza) nekaznjeno nastavi genocid, u cemu su uspeli ,i dalje.

Равногорац КРСТО

21.08.2018. 13:09

Од 41.до 45г. у нашој Србији је било лепо, док су владале наше србске патриоте Ђенерал Дража, Србска мајка-Милан Недић, наш Јунак Калабић и велики господин Адолф.

Ravnogorac 501

23.08.2018. 09:41

@Равногорац КРСТО - Krsto ti si komunistički agent , kada spajaš najvećeg srpskog junaka Đenerala Dražu sa nacistom Hitlerom koji je sarađivao sa hrvatskim klerofašistima, koji su ubili preko milion Srba.

Srboljub

02.09.2018. 20:14

Zaista je dirljivo videti kako se lepo i unisono slažu fanovi đenerala Draže, državnika Ljotića i gospodina Hitlera. Molili bi cenjenog novinara da napiše feljton kako je fini džentlmen Musolini ubijen od strane komunista, naravno iz ideoloških genocidnih razloga.