Легенда каже да у шумама планине Острице лежи шест товара блага, које је бежећи пред Османлијама из Смедерева сакрио Ђурађ Бранковић.

Многи трагачи за благом и авантуристи прошли су шумским стазама трагајући за скривеном ризницом Немањића, али још увек је нико није нашао. Прича се да је обронцима планине Острице прошло на стотине дрвених сандука пуних злата и сребра.

У дубини планине пуне јазбина и змија, налази се пећина Соколица у којој се по народном предању налази скривено благо. Многи су трагали за круном блага Немањића, која још увек није пронађена, али постоји могућност да се налази у овој пећини.

ОШТРЕ КРИТИКЕ НА РАЧУН "НЕМАЊИЋА": Очајан промашај велике теме

Међу мештанима кружи легенда да благо чува велика змија, а Радослав Игњовић из Мрчајеваца, који је пре шест година испред улаза у пећину пронашао кашику од злата и сребра и поклонио је манастиру Вујан, куне се да ју је видео.

,,Дугачка је била до 12 метара, по некој мојој процени колико сам могао од од стаха да приметим. Она је црно-жута-црвена. Ја мислим да је отровница, имала је главу величине као овчија глава”, прича Игњовић.

"NEMANjIĆI" IZAZVALI ŽUČNU POLEMIKU: Otkud Nemanji "bre" i "petlja"

Драган Тодоровић новинар у пензији, приповедао нам је легенду да благо има још једног чувара, калуђера Теодосија, који је дочекао Ђурђа Бранковића на Острици.

,,Реч је о калуђеру који се с времена на време појављује на овим просторима, окружен чопором вукова. Мештани су га виђали, прилазили су му и разговарали са њим, али он је увек ћутао, а онда одједном загонетно, као што се и појавио, нестајао”, рекао је Тодоровић.

"NOVOSTI" NA SNIMANjU "NEMANjIĆA": Stefan Nemanja se "vratio kući"

Прича се да они који крену у потрагу за благом прати проклество, због тога је најмање трагача међу мештанима, али највише оних који у њега верују.

(Глас западне Србије)