ВЕЋ 14. годину, на иницијативу Асоцијације "Везирац" на истоименом брду између Петроварадина и Сремских Карловаца сваког 5. августа обележава се чувена петроварадинска битка у којој је хришћанска војска предвођена аустријским принцом Еугеном Савојским 1716. године поразила отоманске ратнике, предвођене великим везиром Дамадом Али-пашом.

Обележавање 302. годишњице битке ових дана, било је прилика за председника Асоцијације "Везирац" Петра Мудрог да поново покрене идеју која је доживела фијаско у нашој јавности пре десет година - да се поред споменика Савојском, подигне и спомен-обележје погинулим турским ратницима. Прво те врсте у Србији.

- Наша идеја је да се турским ратницима, а погинуло је њих око 20.000, на овом простору направи меморијални парк са спомеником - каже Мудри. - Време је да то урадимо. Односи Србије и Турске су у последње време издигнути на висок пријатељски ниво и ја сам искористио прилику да ову идеју предложим председнику Ердогану током његове прошлогодишње посете Београду.

Прочитајте још - Турци опет деле Србе

Мудри додаје да такви споменици последњих година ничу у "освешћеној и савременој Европи која гледа у будућност, а не у прошлост". Подсећа да су заједничка мађарско-турска обележја подигнута у Сигетвару и у Мохачу, а меморијални комплекс постоји и на Галипољу.

Иницијативу за спомен-парк Мудри ће наредних месеци проследити најпре ресорном републичком министарству, а затим и локалним властима.

Упитан да ли је у потенцијалном спомен-парку предвиђен и споменик Србима који су под командом Савојског у великом броју, заједно са осталим хришћанима, положили животе за нову Европу, Мудри сматра да је то непотребно, јер споменик Савојском подразумева све хришћане, међу којима је осим Срба, било и припадника других народа који живе данас у Војводини.

Споменик хришћанима на Везирцу, Фото Д. Дозет

Потпуно другачијег је мишљења историчар Жарко Димић, који сматра да уколико Турци који су изгинули у губитничком рату треба да добију споменик на тлу Србије, морали би и Срби. Тим пре, што на аустроугарском споменику Савојском из 1902. године нема ниједног српског имена, ниједног ћириличког слова.

Подсећа овај историчар и да је према историјским фактима само у Великом бечком рату (1683-1690) изгинула половина укупног броја Срба.

- Ми смо заједно са другим хришћанским народима градили ту нову Европу. Једном јединицом командовао је српски подвојвода Јован Монастерлија, а Савојски је у извештају цару Леополду хвалио храброст српских војника. Али наш допринос се данас слабо и готово нигде не помиње. Што је најцрње, не помињемо га ни ми сами - категоричан је саговорник Новости.

Жарко Димић, Фото Д. Дозет

АМБАСАДОР

ГОДИНЕ 2008. градоначелник Новог Сада Игор Павличић обећао је тадашњем турском амбасадору Суха Умару да ће на Везирцу бити подигнут споменик погинулим отоманским војницима. Пошто је идеја наишла на веома негативан одјек у нашој јавности, амбасадор је одбио да присуствује обележавању 293. годишњице битке на Везирцу.