Широм света људи су се вечерас окупили како би гледали потпуно помрачење Месеца, најдуже у овом веку.

Од Рта добре наде до Блиског истока, од Москве до Сиднеја, хиљаде људи уперило је очи ка звездама како би гледали Месец, који је потамнео пре него што је засијао нараџастом, браонкастом и тамноцрвеном бојом док је залазио у Земљину сенку.

СПРЕМИТЕ СЕ ЗА НАЈДУЖЕ ПОМРАЧЕЊЕ МЕСЕЦА У ОВОМ ВЕКУ: "Крвави Месец" поново тек 2123.

Потпуно помрачење могло се видети из Европе, Русије, Африке и са Блиског истока, већег дела Азије и Аустралије, иако су у појединим местима облаци заклонили Месец.

У Београду се, тако, ова појава, која се назива и "Крвави Месец", није могла видети.

На обалама реке Ганг у Индији, храмови су затворени пре помрачења, док су у Сингапуру ентузијасти посматрали овај феномен путем телескопа.

ПОТПУНО ПОМРАЧЕЊЕ МЕСЕЦА У СРБИЈИ: Ево одакле ће се у петак најбоље видети овај природни феномен

Хиљаде људи у Аустралији платило је да гледа помрачење Месеца из опсерваторије у Сиднеју, пре изласка сунца.

Помрачење Месеца се догађа приликом уласка Месеца у Земљину сенку.


Осим потпуног мрака, људи широм света посматрају још један феномен, односно тренутак када су Марс и Земља најближе на својим путањама.

Према тумачењима стручњака код стандардних опозиција, које се догађају у просеку сваке две године, Земља и Марс се приближе на око 0,5 или 0,6 астрономских јединица док ће код ове перихелне опозиције удаљеност између Марса и Земље бити 0,38 астрономске јединице, при чему је астрономска јединица 149.600.000 километара.

Иначе, ова појава, коју још називају "Крвави Месец" или "Крвави спектакл", поновиће се у тако дугом трајању тек 2123. године, па је ово зато јединствена прилика за посматрање ове небеске атракције, посебно занимљиве за стручњаке.

Потпуно помрачење Месеца, 27. јула,видеће се и из Србије

Они ће, наиме, користити ову прилику потпуног помрачења да изучавају положај других небеских тела.

За ову појаву у народу постоје разна веровања попут оног да ће се догодити смак света или да ће се на Земљи појавити вукодлаци.

Астролози, пак, указују да је ова ноћ "Крвавог Месеца" добра за зачеће, али истовремено неповољна за операције, те да ће на ову појаву посебно бити осетљиви рођени у знаку Водолије, Лавова, Бикови и Шкорпије.

У видео-материјалу испод можете уживо да пратите помрачење Месеца путем Насине Фејсбук странице, као и крвави месец изнад Посејдоновог храма у Грчкој.