ТАКМИЧЕЊЕ РИСАРА: Маринко и Ружа опет победници

Ј. ЛЕМАЈИЋ

понедељак, 16. 07. 2018. у 09:15

ТАКМИЧЕЊЕ РИСАРА: Маринко и Ружа опет победници

НАЈБРЖИ Ружа и Маринко

У Ђурђину код Суботице одржано такмичење рисара. Одлично уиграни, иза себе оставили 21 пар косача

ДОБАР рисар мора да има оштру косу и окретну рисарушу, која ће га у стопу пратити и, наравно, мало кондиције и технике, онда ни полегнуто жито није проблем покосити - открива тајну Маринко Кујуџић, нови-стари победник Такмичења рисара, које се минулог викенда одржало у Ђурђину.

Где он прође косом, иза њега иде Ружа Јухас, рисаруша "светског гласа", са штрангом око паса на којој су спремљена ужад како би покошено жито што пре везала у крстине. Тако уиграни, иза себе су оставили још 21 такмичарски пар из Србије, Хрватске, Мађарске и Босне и Херцеговине, који су учествовали у Такмичењу рисара, традиционалном надметању у склопу "Дужијанце", светковине у част хлеба и жита.

А није им било лако. Жетва је ове године поранила, а временске прилике нису ишле наруку паорима, те је и рисаре затекло полегнуто жито.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - КОСИДБА НА РАЈЦУ: Откос злата вредан

- Поред 22 пара старијих, ту је и шест парова младих рисара и пет ревијалних парова. Жито је полегнуто, зато смо и смањили површине на пет пута осам метара, уместо досадашњих 10 пута 20 метара - каже домаћин Стипан Кујуџић, иначе, најтрофејнији рисар. - Ово је био тежак испит за добре рисаре, али и одлична школа за младе, да не очекују увек да ће бити лако косити. Радује ме што се и млади интересују за рис, а међу њима има и оних који технички косе као одрасли.

Овогодишњи домаћини Стипан и Марија Кујунџић, припремили су њиву и гозбу за госте - сланину од мангулице, врућ домаћи хлеб и окрепљујуће кисело млеко. Рисари и рисаруше окупили су се на њиви већ око шест сати ујутру, засукали рукаве и одмах почели плетење ужади.

УЧЕСНИЦИ И млади се интересују за рис

После ручка и успешне погодбе, као што обичаји налажу, градоначелник Суботице Богдан Лабан звоном је дао знак да рис може да почне.

ДАШАК ПРОШЛОСТИ У САДАШЊОСТИ

- ДРАГО нам је да нам такмичење рисара даје могућност да се на тренутак вратимо у прошлост, да се подсетимо како се то некада радило, како се организовала жетва и да на најбољи начин осетимо спој прошлости и садашњости - поручио је градоначелник Лабан и још једном истакао задовољство што ова манифестација и уопште пројекти у граду имају подршку републичке владе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације