АСТРОНОМИ-аматери из Србије и Босне и Херцеговине активни су у светској потрази за астероидима. Како сазнајемо, чак 18 нових потенцијалних астероида открили су чланови шест тимова за месец дана истраживања Сунчевог система. АД "Космос" из Новог Сада "уловио" је три, астрономи из Крушевца и Александровца су под окриљем АД "Еурека" регистровали два, а АД "Орион" из Сарајева - чак 13!

ПРОЈЕКАТ удружене потраге за астероидима (IASC) окупља и заљубљенике у астрономију из редова средњошколаца, студената и других аматера, а одвија се под окриљем групе волонтера, професионалних астронома и астрофизичара попут др Патрика Милера, Томаса Воробјова, Серђа Фоља и других који су заједнички радили на креирању програма и развоју софтверског решења које се у самом процесу истраживања користи.

- У самој кампањи врши се посматрање Сунчевог система и праве фотографије одређених делова система у циљу откривања и праћења кретања астероида - предочава, за "Новости", Зоран Томић, координатор пројекта, председник АУ "Еурека". - Пошто се током одређеног периода направи много фотографија са професионалних Панстарс опсерваторија, потребно је доста људи и времена да би се ти снимци анализирали.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Астероид који је збунио научнике: Овако нешто још нису видели

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНА ПОТРАГА ПРАЋЕЊЕ кретања астероида за науку је важно да би се упознао систем у ком живимо, али је за безбедност наше планете кључно да се на време детектује могућа опасност из свемира. Јер, астероиди су били узроци изумирања одређених животиња (диносауруси), пада температуре, "нуклеарне зиме", промене еко-система. Највећи астероид који је пао на Земљу у модерној историји забележен је 30. јуна 1908. године, у великој "сибирској експлозији". Тај датум узима се као Дан астероида.

Астрономи-аматери тада ступају на сцену.

- Ми смо добијали "тазе" фотографије делова неба са телескопа који се уопште и не налази на нашем континенту, затим те исте фотографије детаљно прегледали и уз помоћ посебног софтвера "Астрометика" обрађивали и, на крају, писали извештај о резултатима - каже Милош Станковић, дугогодишњи члан АУ "Еурека".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Астрономи направили прву слику планете у настајању

ХЕЛЕНА Бишчевић из Сарајева прича да је добила прилику да стекне и прва практична знања из астрономије.

- Претпоставила сам да ће ми кампања пружити многа знања о методама детектовања и коришћењу софтвера у области астрономије - истиче Хелена, која је била координатор тима из БиХ. - Заједно са још два члана, радили смо на пројекту отприлике две недеље, које су биле испуњене с много сати проведених анализирајући слике, у консултацијама, испробавањима, и учењу на који начин је најбоље урадити посао и искористити софтвер.

Нађени астероиди обрађују се у посебном програму


У Новом Саду су, такође били врло вредни.

- Научили смо пуно и ово искуство користиће осталим аматерима и мени у наредним пројектима - напомиње за "Новости" Милош Гагић, АД "Космос" из Новог Сада, додајући да је тренутак открића астероида изузетан догађај. - Надам се да ће и наша опсерваторија у наредном периоду моћи да квалитетно посматра и открива астероиде.

ШКОЛА ЗА "ЛОВЦЕ"

ОД јесени ће у Крушевцу почети да ради и Школа за "ловце" на астероиде са идејом да се оформе стални тимови ученика који би помагали у потрази за небеским телима која се крећу око Сунца. Неке су процене да је досад откривено више од 80.000 астероида, али та бројка је променљива.