Старо афричко баобаб дрвеће, уочљиво по свом набубрелом деблу, познато као "дрво живота" изложено је новој мистериозној претњи због које су нека од највећих и најстаријих стабала нагло изумрла последњих година.

Прочитајте још: ЧУДО ПРИРОДЕ: Хиљадугодишњи храст у Дивљани листа и без дебла

Девет од 13 најстаријих баобаба, старих између 1.000 и 2.500 година, осушила су се последњих десетак година према студији објављеној у научном часопису "Нејчер Плантс".

Нагло изумирање се догађа у размерама без преседана, наводи се у студији.

Сумња се да на то утичу климатске промене с порастом температуре и све већом сушом, али није дефнинитивно утврђен узрок.

Дрвеће изумире у афричким земљама Ботсвани, Намибији, Јужној Африци, Замбији и Зимбабвеу.

Прочитајте још: ГЛОБАЛНА ЕКОЛОШКА ПРЕТЊА: Кинеске куће угрожавају озонски омотач

Научници виде врло мало младог дрвећа ове врсте у погођеним областима док старије дрвеће изумире.

Дрвеће које се суши је на јужном ободу области где се налазе баобаби, рекао је Стивен Вудборн из јужноафричке Националне фондације за истраживање и аутор студије.

Он је рекао да се верује да се помера климатска област у којој ово дрвеће расте, тако да се не мисли да се ради о општем изумирању баобаба. Сматрају да се ради о померању места где расту под притиском климе.

Баобаби се налазе у врућим сувим деловима јужноафричке саване и често се налазе у областима где се крећу слонови, носорози и друге дивље животиње. Слонови помажу да се размножава дрвеће.

Баобаби су култни за овај део Африке због величине, облика и старости.Ово дрвеће складишти велике количине воде у свом стаблу и гранама што им даје набубрели изглед. Велико дрвеће може да држи до 140.000 литара воде упијене током кишне сезоне. Жедни слонови често скидају кору и дрво баобаб дрвећа да дођу до влажних делова.