ТОЛИКО О ПРИЈАТЕЉСТВУ: Француска нам и пертле наплатила сувим златом

Иван Миладиновић

24. 06. 2018. у 21:02

Да ли су “Галски петлови” волели Србију колико смо ми волели њих. Париз је на помоћ упућену српској војсци обрачунао зеленашке камате

ТОЛИКО О ПРИЈАТЕЉСТВУ: Француска нам и пертле наплатила сувим златом

Споменик захвалности Француској на Калемегдану, Фото Документација “Новости” и фотоархив “Борбе”

ГОТОВО код свих малих народа уочљива је склоност ка претераној захвалности према великим силама које су им у одређеном часу пружиле помоћ, стале уз њих, или их на било који начин заштитиле. Сведоци смо шта се радило у нашем комшилуку, како су Хрвати певали “Данке Дојчланд”, или како се на Косову подижу споменици америчким званичницима и дају имена улица и путева.

Исти случај био је и са нама. И данас Калемегдан краси споменик на коме пише “Волимо Француску као што је она волела нас”. Па, када су и ти Французи почели да нам из небеса шаљу “милосрдне анђеле”, прекрили смо трагове те захвалности. Често смо потпуно губили из вида, да ниједна велика сила у историји није никад ништа учинила - из саосећања или из моралне обавезе да слабијем помогне у невољи, већ само и искључиво у склопу својих интереса. На историјскиом примеру укупних односа између нас и Француза, то најбоље може да се илуструје.

ЛАГАНИМ прелиставањем хроника минулих времена, лако ћемо утврдити да постоје многобројна документа која показују да контакти Србије са Француском, датирају од зачећа стварања модерне државе, односно из времена Првог устанка. Карађорђе се био обратио Наполеону, тражећи помоћ и заштиту у борби против Турака. После битке код Асперна, 1810. године, Наполеон је Карађорђа назвао највећим војсковођом оног времена. Својим маршалима је рекао:

Лако је мени бити велики уз нашу искусну војску и огромна средства. Али, далеко на југу, на Балкану, живи један војсковођа, који је произишао из простог сељачког народа и који је, прикупивши око себе своје чобане, успео да иако без оружја и снабдевен само вишњевим топовима, уздрма темеље свемоћног Османлијског царства и да тако свој поробљени народ ослободи туђег јарма. То је Црни Ђорђе и њему припада данас слава највећег војсковође...”

МЕЂУТИМ, тај исти Наполеон оглушио се о молбу Срба да им у борби против Турака пружи помоћ и заштиту. Он је чак 28. јула 1810. понудио Србију - Аустрији “у својину”. “Србија мора једног дана припасти вама”, рекао је он лукавом аустријском канцелару Метерниху. “Ако хоћете да заузмете Београд, ја се томе противити нећу...”

Када је убијен кнез Михаило, Француска је показала интересовање за збивања у Србији. Заузела је тада став, да питање владара у Србији треба да се реши онако како то Срби хоће. Њихово противљење Русији да на престо дође један Црногорац, односно кнез Никола Петровић, било је зато што су били против сједињења ове две српске државе...

ПРИКРИВАЊЕ ЗЛОЧИНАЦА СИТУАЦИЈА у којој се Југославија нашла после атентата на краља Александра била је веома тешка. Посебан проблем био је држање Француске. Уместо да подржи владу Југославије у њеним, на чињеницама заснованим оптужбама, против Италије и усташа, и захтевима за изручење усташких вођа, Анте Павелића и Еугена Кватерника, Француска је, уз Велику Британију, све чинила да се од тога одустане. На захтев новог француског министра спољних послова, Пјера Лавала, ни штампа у Југославији није смела да пише о Италији као кривцу за атентат на краља Александра.

После завршетка Великог рата у Европи, и свету, владало је опште уверење да је Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца “пупчаном врпцом” везана за Француску, да је Париз “патрон” Београда, и да новоствореној држави раде оно за шта су добили “зелено светло” са Сене, и - на другој страни - да је Француска животно заинтересована за Југославију, да је она њен први, највећи и најзначајнији подржавалац и апсолутно несебичан пријатељ... Све то, међутим, ни издалека, није било тако.

Двоструку игру Французи ће наставити одмах после Првог светског рата. На речима, била је за сједињење Србије и Црне Горе, али како се рат ближио крају, Француска је са Енглеском била све предусретљивија према краљу Николи. Исплаћивала му је месечно 200.000 франака. Због Црне Горе Француска се успротивила прихватању југословенске делегације на мировној конференцији у Паризу, коју је предводио Никола Пашић.

КРАЈЕМ 1918. из Загреба у Београд свакодневно су стизали извештаји о директном агитовању француских официра у корист Италије. Француска је у јесен 1918. године, Србији иза леђа, распустила војску Есад-паше, који се изјашњавао за сарадњу са Србијом, односно Краљевином СХС, и чак му забранила улазак у Албанију.

Разочарање у Француску достигло је у Београду кулминацију кад је Влада Француске, 1920, почела да сондира терен за формирање “француске средње Европе”, чији је центар требало да буде Мађарска. Генерални секретар министарства спољних послова Француске, Морис Палеолог, чак је, током преговора са представницима Мађарске, у априлу 1920, пристао на промену граница предвиђених нацртом мировног уговора, а на штету Југославије. Будимпешта је тада захтевала да се Мађарској доделе и Сента, Сомбор, Суботица, Вршац и Темишвар.

И оно што је најважније, Француска је обрачунала и наплатила од Србије све што је учинила за њену војску, током рата од 1914. до 1918. године. За сваки свој франак обрачунавала је високе, зеленашке камате. И после рата, свуда по Србији је био присутан француски капитал, почев од малих кланица, па до борског рудника. Француско-српска банка у Београду је била толико моћна, да је потискивала и Народну банку Југославије и угрожавала њен монопол у емисији новчаница.

ПОЧЕТКОМ 1921. године, Француска испоставља свој рачун за пружену помоћ у току Великог рата. У Београду су сви били запрепашћени и питали се шта доноси савезништво и пријатељство са Паризом. Према тој рачуници, Французима је требало платити 1.162,5 милиона франака, и то у злату, јер је француски франак до 1918. године имао златну подлогу. То је била огромна сума, а сам начин обрачуна био је - заправо лихварски. Ситничаве француске књиговође нису у овом обрачуну, заборавиле ни пертле (од опуте), које су слате уз сваки пар цокула српској војсци на Солунском фронту...

Српски војници на Крфу су веровали у искреност ФранцузаУ новој југословенској престоници тражили су да се поднесу докази, да је српска војска, уистину, све то и примила, што је било стављено у рачун.

Око целог случаја настао је велики спор, и министар спољних послова Југославије изјавио је да Француска ставља Југославији “нож под грло”.

На неспремност југословенске владе да плати ту суму, Французи су почели да одлажу и избегавају потписивање уговора о пријатељству две земље. И не само то, дипломате из Париза на сваком кораку правиле су разноразне сметње у њеним контактима са другим земљама.

СУОЧЕНА са оваквим стањем ствари, Влада Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, прихвата да исплати Французима тражену суму, али не злату, већ у девалвираним францима, што је представљало шестину “укупног ратног дуга”. “Галским петловима” није падало да памет да прихвате ову варијанту и наставили су да отежавају било какву сарадњу на релацији Београд-Париз.

После четири године “замрзнутог конфликта”, крајем децембра 1925. године, Французи излазе са новим предлогом - да Југославија плати једну мању суму, односно, првобитну умањену за хиљаду милиона франака (од 1.162,5 милиона франака). Међутим, Београд није ни на то пристао, јер су његове рачунице биле сасвим другачије.

У марту 1928, Влада Француске је затражила од Београда да потпише уговор, којим се питање ратних дугова Србије предаје на арбитражу Међународном суду у Хагу. Али, челни људи Краљевине то не прихватају, већ износе податак да је дуг Србије, односно Југославије, 157,3 милиона старих златних франака.

Француска остаје при свом захтеву, тражећи да се без изговора плати милијарда и 162 милиона франака, све у злату, али обрачунали су и камату, тако да дуг нараста на - 2,4 милијарде франака у злату!

НОВО запрепашћење у Београду. Дара је испала скупља него мера. На несрећу, Французи су умешали своје прсте у преговоре са Ротшилд банком из Лондона, са којом је био договорен зајам од 12,5 милиона фунти и од овог посла није било ништа.

Истовремено, дипломате из “Кеј д`Орсеја” врши страховит притисак на краља Александра и владу Краљевине, да прихвате све захтеве хрватских политичара, на челу са Стјепаном Радићем, вођом Хрватске сељачке странке.

Све до 1929. године, до увођења личног режима краља Александра, 6. јануара, проблем ратног дуга остао је отворен.Тада по налогу краља, прихвата се арбитража Међународног суда у Хагу, по Француском захтеву, да Југославија плати Француској цео дуг у злату, све у свему - 16 милијарди динара...

И одједном, из града на Сени стижу другачији сигнали. Њихове дипломате постају благонаклони према Александровој диктатури и заузимају став да је у интересу Француске “да Срби задрже власт у Југославији”...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (43)

Francesco

24.06.2018. 21:13

"Često smo potpuno gubili iz vida, da nijedna velika sila u istoriji nije nikad ništa učinila - iz saosećanja ili iz moralne obaveze da slabijem pomogne u nevolji, već samo i isključivo u sklopu svojih interesa." Lepo ste ovo rekli jer treba da vam bude jasno da i Rusija danas radi to isto, a vi se prosto utrkujete ko će da bude veća budala.

alfa...!

25.06.2018. 11:11

@Francesco - Interesi,samo to srbi ne vide,ne mogu da shvate..............

Ruben

26.06.2018. 12:04

@Francesco - zanimljivo koliko citirajuci mozda jedinu frazu nepotpuno tacnu u celom tekstu dokazujes tvoju pristrasnost i neiformisanost. Ponasanje Rusije 1914 je dokaz da je Nikolaj Drugi odlucio pomoci Srbiji cisto iz "moralne obaveze da slabijem pomogne u nevolji". Bio je svega svestan - izmedju ostalog i interesa Ruske imperije - pa je ipak postupio drugacije ; i zavrsio kako je zavrsio. Pa da je samo to, bilo bi dovoljno a ima toga jos mnogo.

Francesco

27.06.2018. 13:03

@Francesco - Nikolaj je završio tako kako je završio jer je bio škrtica bogatija i od Rotšilda, a koja je 50 miliona svojih žitelja doveo do ivice gladi i na njih izvodio vojsku sa mitraljezima. Čovek koji je 1000000% bio nesposoban da vodi lični dnevnik, a kamoli zemlju od 70 miliona živih ljudi. Ostavi svetske zavere po strani jer je pad carevine i dolazak Lenjina na vlast nešto najbolje što je Rusiji moglo da se desi u njenoj celokupnoj istoriji. To je fakat. Nemoj meni o istoriji molim te.

Утеривач

24.06.2018. 22:02

@Cvetanovski Vasilije - А неки Срби су тада срспкој војсци продавали брашно са гипсом а Немачкој прдавали платину....

alfa...!

25.06.2018. 11:08

@Cvetanovski Vasilije - A šta si drugo očekvao od srba,nego da svoje prevare,da im uteraju na tanane..............

Ratko

24.06.2018. 21:40

U školi smo učili da nam je Francuska pomagala kroz istoriju. U stvari "neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj", Srbi su im bili dobri da podele teret rata. Treba o ovome češće pisati, da narod zna. Posebno o ulozi francuske tajne službe u naoružavanju Albanaca na Kosovu i direktno ućešće u rasparčavanju Srbije.

Paprikar

24.06.2018. 21:43

Nista novo,to smo vec znali.Ni to nam nebi pomogli da car Romanov nije zapretio Francuskoj da nece uci u rat sa Nemackoj ako nam ne pomognu.Inace i Italija nam pomogla,bez naplate, njihovim brodovima za prevoz srpske vojske.

Crni Gruja

24.06.2018. 22:02

Pa ove mudre reči na spomeniku sve nam lepo govore. Trebamo ih voleti koliko i oni nas, a to što mi tako ne postupamo niko nam nije kriv.

NEBOJSA

24.06.2018. 22:39

Bravo za tekst. Velicanstveno dobar o tačan. Nedostaje samo jedan podatak da smonppslednju ratu isplatili u zlatnom švajcarskim francima 1984. Zato se i zalažem da se spomenik zahvalnosti Francuskoj ukloni iz Beograda.

nisam znao

24.06.2018. 22:42

krajnje je vreme da se spomenik premesti negde an grada a ne da stoji i dalje u centru

Stefa

24.06.2018. 23:51

Kada ćemo shvatiti da se sve vrti oko interesa pojedinaca, odnosno grupa, odnosno država. Što pre to shvatimo, mudrije i racionalnije ćemo postupati.

LJUBAV

25.06.2018. 00:07

postoji medju ljudima, države imaju interes. I ljudi imaju različite interese i bore se za njih. Osim nas, Srba. Mi imamo nebeske ciljeve: ljubav, žrtva, ponos, pravda, ideali..

Mr Radomir Scepanovic

25.06.2018. 04:50

@LJUBAV - I Srbiju vode decenijama idioti!Srbija, prvog srbina imala je Vojislava Kostunicu!

Posmatrac sa strane

25.06.2018. 14:40

@LJUBAV - Koji uglavnom niočemu "nije bio informisan" pa se usprotivio i da prema rezoluciji 1244 UN na Kosovo pošalje oko 1200 vojnika i polocajaca! Da ih je poslao, situacija bi dans verovatno bila bar malo drugačija. Taj toboži Srbin ustvari je za Srbiju uradio manje od NIŠTA! Rezime- bio je kilav i neobavešten!

Раша

25.06.2018. 00:29

А помоћ у гранатама које су нам послали у сред Колубарске битке за топове које смо купили од њих, а које су биле веће за 2мм? Случајност?

uki

25.06.2018. 00:34

Francuzi su nam za vreme I svetskog rata, kao pomoc, poslali odredjenu kolicinu municije za nase topove, koja nije odgovarala po duzini caure, za jedan ceo cm je bila duza od nasih, pa su nasi inzenjerci vrsili delaboraciju te municije, skracivali za taj jedan cm, ponovo prepunjavali, i tako smo ih koristili.

Golub

25.06.2018. 00:35

Ako sam sebe ne voliš niko neće da te voli. To uvek važi, a mi nikako to da shvatimo i nemamo jasno definisan nacionalni interes. Njega bi trebalo negovati i ka njemu stremiti, ovi nam nisu i neće biti prijatelji ako nemaju interes. Ni oni ni bilo ko drugi. priznavanje Kosova je najjasniji primer. A svi su oni svesni da je to jedna prosta plemenska zajednica. I ti petlovi ništa nisu bolji od amera, pgavih Engleza i ostale monopolističke klike.

Мутни

25.06.2018. 00:38

Леп чланак. Споменик захвалности Француској не треба померати са Калемегдана. Само поруку исписану на њему треба разумети другачије, како и доликује - крајње иронично, за наук будућим поколењима и упозоравајуће. То од сада треба да се тумачи као захвалност на њиховој срамоти.

Milan

25.06.2018. 01:52

Ne znam zasto je kod nas malo poznata cinjenica da Francuzi uopste nisu hteli da nam pomognu u I sv.r.. Njih je Ruski Car naterao da pomognu. Zapretio je da ce skloniti svoju vojsku sa istocnog fronta, sto bi za saveznike bilo katastrofalno. Kasnije, ta se pomoc izrodila u ljubav srpskog naroda prema francuskom. Nisam siguran da je ikad bila uzvracena.

Vratite se

25.06.2018. 02:05

Nas najbolji i jedini prijatelj je Bog...sve ostalo je iluzija...a mi Boga ostavili i slabim ljudima se okrenuli....!!!

Vratite se

25.06.2018. 14:51

@Vratite se - Дај нам помоћ у тјескоби. А обрана је човјечија узалуд.Чуј, Боже, вику моју, слушај молитву моју.Богом смо јаки: он гази непријатеље наше.!!!Braco Srbi....vreme je da se probudimo i vratimo Zivotodavcu...jer samo sa Njim nam ima spasa...!!!

deka

22.11.2018. 21:37

@Vratite se - једино се са тобом слажем једино нам БОГ може помоћи али да би БОГ био са нама требамо ми прво бити са БОГОМ а ми смо се толико одбожили нажалосткад се опаметимо ако се уопште опаметимо и искрено се обратимо СВЕВИШЊЕМ он ће нам помоћи

SRBI SU NAJNAIVNIJI NAROD NA SVETU

25.06.2018. 06:31

To je dokazao i predsednik Vucic, pre par dana, na otvaranju fabrike, kad je nemce nazvao bracom.

ime ili nadimak

25.06.2018. 07:18

Razmontirati tu nakazu na Kalisu. Francuska, kao ceo Zapad, je pod civutsko-masonskom okupacijom odavno.

Vera

25.06.2018. 08:37

A vidite li iz teksta da posle ubistva kneza Mihajla Rusija je trazila da na presto Srbije dodje crnogorski knez Nikola a Francuska se usprotivila. Pa samo zbog toga treba da je ipak volimo jer mozete zamisliti da je tada sa nama vladao Crnogorac sta bi od nas kao naroda bilo.

Ruben

26.06.2018. 11:35

@Vera - zaradili ste nepune dve decenije... da bi vam na ledja skocili 1945 najgori najbezobzirniji i najvulgarniji Crnogorci ; koji su vam i danas gazde. Izmedju Nikole i Spodobe/Slobode ipak postoji neka razlika.

mika

25.06.2018. 10:11

Konačno da neko i delić istine iznese u javnost. A o italijanskim brodovima koji su izc SADAŠNE Albanije prevozili naše vojnike niko još ne piše..

alfa...!

25.06.2018. 11:05

Srbi su stvarno čudna nacija,stalno bi nešto menjali,rušili,slepo u neke stvari veruju i slično.Ja nikad nisam bio u partiji,uvek sam kritikovao svaku nenormalnost,a isto tako ne treba rušiti sve i za svaku cenu,jer je to deo naše istorije,neka ga istoričari postave na svoje mesto..........

Ruben

26.06.2018. 11:41

Najsvezija cinjenica o "francuskoj braci": Posle besramne kradje arbitra na stetu srpske ekipe na utakmici protiv Svicarske, nijedan francuski medij ne spominje neregularnosti ; Svicarci pricaju otvoreno o nesudjenom penalu

Kole

28.06.2018. 15:36

Francuzi nam nikada nisu bili prijatelji. Pljackali su druge pa i nas. Sve ostalo je farsa. Oni i Englezi su naucili samo nekog da potcinjavaju i pljackaju. Licni interesi su im uvek ispred svega drugog.