САРАЈЕВО - Температура на територији Западног Балкана ће у скоријој будућности расти за 1,2 степена, а до краја века могуће и за више од пет степени, упозорено је у Студији о климатским променама на Западном Балкану коју је данас објавио Савет за регионалну сарадњу (РЦЦ).

У студији се указује да ће температура неминовно наставити да расте од 1,7 до четири степена, у зависности од резултата глобалних настојања да се смањи емисија гасова с ефектом стаклене баште.

Подаци о климатским променама у региону указују и на "напредовање суптропске климе даље на север, при чему ће приобална и јужна подручја бити веома врућа и сува током летњег периода, чије ће се трајање, према очекивањима, продужити за један до два месеца у периоду од скоре будућности до краја века".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Климатске промене прете чоколади

"Анализе климатских промена у региону, генерално, потврђују да су здравље људи, сигурност и квалитет живота у великој мери осетљиви на природне непогоде и губитке услед временских прилика", саопштио је РЦЦ.

Истраживање показује да су неки од сектора у којима ће се осетити највећи утицај климатских промена пољопривреда и шумарство, у виду смањење квалитета хране, ерозија, деградације земљишта, ризика од распрострањеног пропадања шума.

Климатске промене могу да утичу и на смањење воде за пиће, а последице ће се одразити и на здравље људи, јер може изазвати већу учесталост топлотних удара, продор нових векторских заразних болести и друге последице.

У студији је изнесен низ препорука за смањење терета који је на појединачним економијама Западног Балкана у погледу решавања питања везаних за климатске промене, а посебно с обзиром на недостатак људских ресурса и других капацитета, кроз унапређење и усредсређење на регионалну сарадњу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Климатске промене уништиће Земљу већ за три године?

Као кандидати и потенцијални кандидати за приступање Европској унији, додаје се у саопштењу, све економије Западног Балкана су мотивисане да поштују Париски споразум и остваре циљеве смањења емисије штетних гасова до 2020, односно 2030. године које је поставила ЕУ, као и да повећају енергетску учинковитост и производњу електричне енергије из обновљивих извора.

Према ранијем истраживању РЦЦ, Балкански барометар за 2017. годину, 73 одсто људи у региону сматра да су климатске промене проблем. Међу предузећима из региона 77 одсто су рекла да су предузела одређене мере или активности у циљу смањења штетног утицаја на околину, док је њих 21 одсто признало да не ради ништа да умањи ризик по животну средину.