Планинари окупирали Столове

Г. ЋИРОВИЋ

понедељак, 14. 05. 2018. у 07:21

Планинари окупирали Столове

Фото Г. Шљивић

Одржана традиционална манифестација "Нарцису у походе" на обронцима планине повише Краљева и манастира Жиче. Колона заљубљеника у природу из свих крајева Србије

ПЛАНИНАРЕЋИ обронцима планине Столови повише Краљева, манастира Жиче, Матарушке Бање, средњовековног Маглича и Ибарске клисуре, у потрази за лепим и мирисним цветовима нарциса, неколико хиљада заљубљеника у природу и планинара из свих крајева Србије учествовало је у традиционалној, 62. по реду манифестацији "Нарцису у походе".

У организацији краљевачког ПСД "Гвоздац", који ове године обележава седам деценија постојања и рада, Планинарског савеза Србије и овдашњих туристичких посленика, љубитељи природе ни овога пута нису пропустили прилику да наберу букете мирисног цвећа, али и да уживају у нетакнутој лепоти ове планине југозападно од града на Ибру са столетним шумама, ливадама и пропланцима обелелим од цветова дивљег нарциса.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Pohod na divlje narcise

- Неколико година заредом овде породично долазимо да уживамо у природним лепотама, феноменалном погледу и, наравно, да уберемо покоји букет - каже Милош Величковић, планинар-аматер из Тополе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Stolovi: U ponudi more avantura

Они који су савладали захтевну планинарску трасу до Усовице, највишег врха овог планинског масива, на надморској висини од 1.375 метара, где и расту најлепши и најмириснији нарциси, били су у прилици и да из непосредне близине виде крдо полудивљих коња који већ дуже од три деценије опстају на Столовима. А уз чај и воду на траси, за све учеснике по завршетку манифестације био је обезбеђен и ручак у Планинарском дому "Зорица Гиздавић".Фото Г. Шљивић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације