ЗАОСТАВШТИНА НАЈБОЉЕГ ТИТОВОГ КОМАНДАНТА: Коча оставио златни орден са 61 брилијантом

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

13. 05. 2018. у 14:00

У Историјском архиву Београда, где се чува заоставштина најбољег Титовог ратног команданта. У колекцији и дневници, цртежи, белешке... И Пашићев унук Никола има свој фонд

ЗАОСТАВШТИНА НАЈБОЉЕГ ТИТОВОГ КОМАНДАНТА: Коча оставио златни орден са 61 брилијантом

Слободан Мандић у радном кабинету Поповића са 7.378 књига и колекцијом ордења / Фото З. Јовановић

ДЕЛА Троцког и Лењина на руском, Стендала, Пола Валерија и Малармеа на француском, уметничке монографије на енглеском, томови и томови енциклопедија на српском и француском, књиге бајки, "Историја српске револуције" и "Задужбина Косова", али и зборници са разних конгреса КПЈ, Дедијерова и Скерлићева дела, "Основи космичког права"... Све су то само капи у мору од 7.378 књига, колико су Коча Поповић и његова супруга Лепа Перовић оставили Историјском архиву Београда (ИАБ), где се чува њихов легат.

И не само то. Архиву је остао и Кочин радни кабинет, од пуног дрвета, у дуборезу, у коме су књиге поређане истим редоследом како су стајале у њиховој кући. Један од највреднијих делова легата је колекција ордења, медаља, плакета и захвалница. Међу 59 вредних ордена издваја се Орден слободе, као највише војно одликовање СФРЈ, које је додељено само девет пута. Израђен је од злата и платине, а у њега су уграђени 45 рубина и 61 брилијант.

Ту су и Орден ратне заставе од сребра и злата са брилијантима и рубинима, француски Велики крст националног ордена Легије части и Орден Суворова. Иза Коче и Лепе остала је и колекција од 392 грамофонске плоче, махом класичне и џез музике, као и 53 кутије с материјалом у вези с путовањима брачног пара. У моменту примопредаје, на свакој од кутија стајала је етикета с називом државе или града, а у њима ауто-карте, планови градова, бедекери, разгледнице...

ПРЕМА речима Слободана Мандића, помоћника директора Архива Београда, легат Константина Поповића и Лепосаве Перовић приман је у више наврата од 1981. године.

- Приликом предаје, брачни пар је изразио жељу да њихова лична документа, преписка и фотографије буду обрађени као посебне целине. Тако су документа Коче Поповића сређена и смештена у 64 кутије, а документа Лепе Перовић у 49 архивских кутија. Све остало чува се као њихова заједничка заоставштина - каже Мандић.

Кочина документација и белешке сложени су од периода детињства и школовања у Швајцарској. Ту су школске свеске, похвалнице за одличан успех, студентске бележнице са цртежима девојака на маргинама... Коча Поповић, сорбонски ђак и надреалиста, учесник Шпанског грађанског рата и Народноослободилачке борбе, чувени први командант Прве пролетерске бригаде, иако касније на највишим и најодговорнијим државним функцијама, никада није престао да буде уметник. И маргине његових каснијих бележака с најразличитијих партијских и државних састанака украшене су надреалистичким цртежима, карикатурима и крокијима саговорника.

Коча Поповић био надреалиста


У оквиру легата налазе се и експонати из Кочиног надреалистичког периода, међу којима је и преписка с пријатељима, с којима је размењивао цртеже. Нарочито је атрактивно писмо Гојка Николиша, исписано у кружној линији, као лавиринт.

ИЗ РАТНОГ периода сачувани су дневник, бележница и фотографије. Архиву је остало укупно 100 албума са сликама из различитих периода Кочиног и Лепиног живота. Посебно су занимљива издања "Политике" из осамдесетих година, у којима је Коча поред текстова писао ироничне примедбе.

Историјски архив Београда, према Мандићевим речима, чува мноштво легата, личних и породичних фондова. Између осталих, ту је и лични фонд Драгослава Драже Марковића, стрица Мирјане Марковић, некадашњег председника Скупштине Србије и члана првог Председништва СФРЈ, као и његове супруге, народног хероја, Божидарке Кике Дамјановић. Дража је Архиву, између осталог, оставио Орден југословенске звезде првог степена, библиотеку са око 500 књига, дневнике, говоре, излагања, магнетофонске и стенографске белешке са седница Централног комитета СКЈ, документа са ознаком "строго поверљиво", интервјуе и Кикина одликовања. Архивску грађу је 2006. предала Невенка Поповић, дугогодишња Дражина секретарица, као извршилац његове воље.

Чувена песма Ивана Горана Ковачића штампана за време рата


И народни херој Светозар Вукмановић Темпо оставио је библиотеку са 712 књига, 83 албума са фотографијама и 46 архивских кутија са исечцима из штампе, док су Благоје Нешковић, шпански борац и партизан, касније директор Лабораторије за експерименталну окнологију Медицинског факултета, и његова супруга Бранислава, партизанка и касније директорка Института у Винчи, оставили богату документацију - од илегалних партијских дана до конгреса СКЈ и научних скупова.

У ИАБ се чувају и рани радови чувене сликарке Милене Павловић Барили, у оквиру породичног фонда Главинић, као и балетски костими балетског играча Милорада Мишковића. У депоу су цртежи и скице костима за представе у којима је играо, од којих је један дизајнирао Пјер Карден, и скице с коментарима Жана Коктоа.

Орден Драже Марковића


У Историјском архиву чувају се и документација академика Михаила Марковића, оружје Саве Анђелковића, илегалца и партизана, касније уредника листа "Борба", као и фотографије, књиге и документација породице Крагујевић: Стевана, једног од најзначајнијих домаћих фотографа и фото-репортера, његове супруге Лепосаве, спикера Радио и ТВ Београда, кћерке Татјане Крагујевић Вујић, песникиње, и њеног мужа Василија. Ту је и легат Драгомира Ацовића, нашег чувеног архитекте, хералдичара и председника Крунског савета, затим лични фонд једног од водећих емиграната, Николе Пашића млађег, унука чувеног српског премијера по ком је и добио име, породични фонд породица Главинић и Гаћиновић-Шотра, и фонд Анте Тадића, некадашњег управника београдског Зоо-врта, са планом ове институције из 1939.

ФОНД ЋИРИЛОВА И НОВАКА НОВАКА

ОД чувеног драматурга, редитеља, оснивача Битефа и дугогодишњег управника Југословенског драмског позоришта Јована Ћирилова, Архив је грађу преузимао од 2004. У његовом фонду налазе се фотографије, рукописи песама и ауторских текстова, прикази, бележнице, дневници с путовања, лична документа, ауторски уговори, изводи из банака...


У личном фонду Новака Новаковића, познатог као Новак Новак, аутора сатиричних текстова за радио-емисију "Весело вече" и сценаристе серије "Позориште у кући", сачувана су лична, војна и службена документа, приватне и фотографије са снимања серија, грамофонске плоче, Новакови састави из школских дана, укоричена колекција часописа "Јеж", дневник и мемоари "Позориште у срцу", написани непосредно пред смрт.

КРАЉИЦА НАТАЛИЈА

ВОЈИСЛАВ Вељковић, творац југословенског динара, односно његова породица, оставио је Архиву, између осталог, тапије на турском језику из 18. века, дописнице са фронта и из расејања за време Првог светског рата, дописнице и писма краљице Наталије Обреновић и извештаје краљичиних издатака и прихода. Фонд Вељковића садржи грађу из периода од 1792. до 1936.

"ЈАМА"

АРХИВ чува и ратно издање поеме "Јама" Ивана Горана Ковачића и редак ратни примерак "Стојанке мајке Кнежопољке" Скендера Куленовића, у легату народног хероја и функционера Вицка Крстуловића. "Јама" је штампана 1944. у 250 примерака, литографском пресом, конструисаном у партизанској радионици. Аутори литографија су Едо Муртић и Златко Прица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)

Gavrilo Princip

13.05.2018. 14:20

Ostaje nada da ćemo iz zaostavštine Koče Popovića i njegovih komunističkih saboraca saznati punu istinu o tome koliko su zla i štete Broz i njegovi sledbenici naneli Srbiji i srpstvu.

major Dimitrijevic Boris

13.05.2018. 18:14

@DNS - za Vas ocigledno srpstvo nisu izdali oni sto su u Kragujevcu ucestvovali u streljanju Djaka ! Treba li da podsetim da su u tome ucestvovali Nedicevici i Ljoticevci ..

Млад мајоре

13.05.2018. 21:55

@DNS - А да се ти прво распиташ зашто су ти ђаци стрељани ? Зато што су партизани убили вод немачких војника и онда су “храбри” партизани побегли у шуме, а недужан народ у Крагујевцу оставили Немцима на милост и немилост

ranko75

14.05.2018. 11:31

@DNS - Hoces da kazes da nisu krivi nedicevci i ljoticevci koji su sa nemcima streljali djake nego partizani jer su se borili za slobodu. Zasto nisu nedicevci i ljoticevci zabusavali u streljanju ili rekli necemo da streljamo nasu decu?Sa nemcima su mogli da budu protiv srba i vi trazite krivca u partizanima.To je zato jer ste na strani izdajnika koji su i hteli da se predaju nemcima pa trazite samo izgovor da se predate, a partizani su shvatili da se za slobodu mora nesto zrtvovati.

Недићевац

14.05.2018. 20:13

@DNS - А ти си ранко био тамо и све видео ?? А шта ћемо са хиљадама усташа који су 1945 облачили партизанске униформе, и долазили у Србију? А твој Тито, Коча, Ранковић све су то знали и још им помагали у убијању Срба.

Srboljub

23.05.2018. 11:10

@IH - Pregovarao o prekidu vatre, a ne sarađivao i slušao naređenja kao Ravnogorci. Suštinska razlika.

Никола

13.05.2018. 15:21

Коча Поповић, бирао улице у Београду код савезничког бомбардовања 1944, са много цивилних жртава, данас има улицу у том истом Београду!

Никола

14.05.2018. 14:28

@Никола - Од знања, ти поседујеш само инат. А и неписмен си !

Vladica

13.05.2018. 16:19

Prigrabili najviše funkcije u državi,drugi radili za njih a oni i njhove porodice uživali u životu. I nebi mi krivo bilo sve to da su radili za nas Srbe a oni su radili direktno protiv nas.

ranko75

14.05.2018. 11:20

@milivoje - Ne brkaj cetnistvo i srpstvo.Partizani su isto srpstvo i to bolje srpstvo od cetnika. Naravno vi se sa time necete sloziti da su bolji bili partizani od vas, ali je to ipak istina.Imajuci srpskog kralja za saveznika, ne bi Сercil tek tako sutnuo cetnike da su ista valjali. Koca nije izdao srpstvo,nego su srpstvo izdali oni koji su surovali sa nemcima i na Neretvi i Sutjesci zajedno sa nemcima napadali partizane.Kakve je to zlocine Koca ucinio?

gde je razlika izmedju...

13.05.2018. 18:19

..."spanskog borca" i ovih sto sada idu u neke druge Spanije dobrovoljno?Ovi prvi su po povratku slavljeni,dok ove druge love kao zeceve.I jedno i drugo su"Ustanak" protiv necega.A istorija se ponavlja na ovaj ili onaj nacin.I da rascistimo,ovo je samo pitanje i poredjenje,nisam ni za jedno ni za drugo!Najvise volim pravdu.

ranko75

14.05.2018. 11:39

Ponosan sam da smo imali takvoga pametnog i sposobnog srbina kao sto je Koca Popovic. On je bio djak Sorbone,obrazivan,nacitan i rekao je da je srbin, a ne srbenda. Zato mu neotesane cetnicke srbende udaraju negativne komentare, jer su to dva razlicita sveta, Kocin inteligentni, i njihov primitivni.Pogledajte samo izgled urednog coveka i ove sa masnim bradama kojima je glavno da kada negde dodju dobiju rakiju i gibanicu.Zato je i rekao da je srbin a ne srbenda. a mi treba da se odlucimo ko smo.

Mina

14.05.2018. 22:21

ranko75 :Vi pominjete sorbonskog djaka, izgleda u neznanju da je on bio poreklom iz ugledne predratne porodice ,dakle kapitalistickim,a ne komunistickim novcem,skolovan...njegov rodjeni brat je bio izraziti .antikomunista,koji je po dolasku istih na vlast, zauvek ostao u Francuskoj.Koca je inace bio iz cincarske porodice,dakle,on nije bio Srbin,kao sto to nije ni vas broz.General jugoslovenske vojske u otadzbini,Dragoljub Mihajlovic je takodje zavrsio visoke vojne skole u Francuskoj!