ЧУДЕСНО је у суботу било на Острошкој гори, на празник Светог Василија Чудотворца, где су се у дугој молитвеној колони ка ћивоту свеца сливале хиљаде верника са разних страна света. Амери, Руси, Украјинци, Немци, Аустријанци, комшије из суседства, чак и Дубровчани и њихови сународници из Пуле, сатима су корачали ка пећини и са страхом божијим прилазили свецу, примајући од њега благослов. Било је старих и младих, здравих и болесних, мајки са децом у наручју, и сви су тражили спас својих душа од исцелитеља. Земљаци Светог Василија из Херцеговине, Билећани, Невесињци, Гачани, Требињци и Мостарци, дошли су пешке, преваливши више од стотину километара. Неке је невреме покушало да скрене са пута, али су се они сналазили по никшићким селима и приградским насељима да нађу сигуран кров над главом. Многи су провели ноћ под ведрим небом, испод сурових камених стена или у шаторима у близини манастира.

- Више од двадесет сати сам колима са децом путовала из Немачке до Острога како бисмо приступили свецу и од њега затражили помоћ за наше здравље и спасење. Ово ми је први пут да дођем на ово чудесно место које делује нестварно. Примили смо благослов од Чудотворца и надам се да ће то помоћи мом болесном сину Срђану. Вера нас држи и у расејању и само тако можемо прегрмети невоље и као појединци, али и као народ - прича, за “Новости”, Радмила Шабановић. - Ту су нам пријатељи из Аустрије и вероватно су у колони која води до свеца. Хиљаде километара вреди превалити и осетити ову духовну лепоту. Доћи ћу опет и сигурна сам да ће мом сину бити боље.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЖИТЕЉИ РОДНОГ МЕСТА ВАСИЛИЈА ОСТРОШТОГ: Сачуваће светац наше Мркоњиће

БРОЈНИ Никшићани, Подгоричани, Бјелопољци, Беранци, Пљевљаци, Колашинци, Цетињани, Будвани, Тивћани, Новљани, као и људи из суседне Херцеговине, Србије, преноћили су испред манастира. Никоме није било тесно, за све је било места.

Требињци су до Острога дошли пешке / Фото В. Кадић


- Ево нас 28 Гачана, стигли смо на поклоњење свецу, пешке превалили стотинак километара. Са нама су и две девојке и сви смо овде окрепљени и духовно ојачани - каже, за наш лист, Радован Ћорић, “подвлачећи” да је ово њихово осамнаесто по реду ходочашће.

Ту су и Требињци, њих седморо, који су такође кренули “пут под ноге” па у Острог. Љубомир Лончар каже да су пошли 10. маја, и да их је киша омела накратко, али су се за смештај снашли у насељу Подбожур, недалеко од Никшића.

Радмила Шабановић са болесним сином Срђаном


- Од Христа до данас ниједно време није било наклоњено нашем народу, па ни ово данашње. Ипак, срећан сам што се на овом светом месту највише сабрало младих људи - каже Лончар.

Тачно у осам сати одржана је света архијерејска литургија. Владика Антоније из Украјине није могао сакрити емоције због свега што је доживео у врлетима Острога.

- Док смо се пели уз ову гору на лицима људи видео сам просвећеност и радост у очима. То само можете срести код православног хришћанина. Иако је Свети Василије живео у 17. веку, ми данас од њега осећамо благотворну помоћ. Светитељи су увек савремени и уз нас у нашим страдањима - казао је Антоније.

Митрополит Амфилохије са верницима


ЛИТУРГИЈИ је присуствовао и владика Лонгин из САД, истичући да је дошао на Острошку гору да се поклони Чудотворцу и од њега затражи помоћ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - О чудима Василија Острошког и данас се прича!

- Он је био пастир цркве и имао огромну љубав према Богу. Сва чуда која се дешавају код наших светитеља говоре да је жив васкрсли Христос који је победио смрт и ђавола - додао је владика Лонгин.

Неки су провели ноћ под ведрим небом, са “загрљеним” заставама двеју држава


Више од 25.000 Никшићана изашло је на улице града на свечану литију коју су предводили митрополит црногорско-приморски Амфилохије и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије. Свети Василије Острошки духовни је заштитник и покровитељ града Никшића.

БОМБЕ

КАДА се око осам сати ујутро појавио митрополит Амфилохије, народ је похрлио ка њему примајући благослов. Потом је уследила света архијерејска литургија, након које је владика у краткој беседи поздравио владику Лонгина који је стигао из далеких САД.

- Дошао је из земље која нас је бомбама бомбардовала. А шта ми чинимо? Ми њих бомбардујемо нашим свецима, и то кроз историју чинимо - рекао је Амфилохије.

МАТИ ИЗ ГВАТЕМАЛЕ

МИТРОПОЛИТ Амфилохије саопштио је да је у Острогу приступила и мати Инес, игуманија манастира Свете Тројице у Гватемали, у Латинској Америци. Он је подсетио да је управо на Сабору СПЦ тај далеки континент добио свога епископа Кирила (Бојовића).