НИШЛИЈКА СНИМА ОРБИТЕРОМ: Сузана управља дроном Војске Србије

Јелена Ћосин

30. 04. 2018. у 14:38

НИШЛИЈКА СНИМА ОРБИТЕРОМ: Сузана управља дроном Војске Србије

Фото Ј. Ћосин

Сузана Коцић је за сада једина жена у Србији са звањем оператера за беспилотне летелице. Воли своје војне задатке. Најтеже јој, каже, пада одвојеност од породице

Сузана Коцић (37) из Ниша једина је жена у Србији са звањем оператера за беспилотне летелице. Раме уз раме са тројицом колега из свог тима, Сузана сваког дана преко рачунара у небо вине летелицу "орбитер", обави задатак у ваздуху и приземљи је. Иако по струци туристички техничар, посао је после школе пронашла у војсци, најпре као професионални војник, а након обуке од годину дана и као оператер. Управљање летелицом убрзо је постала њена велика љубав.

Прочитајте још: Генералске еполете чекају три жене

Осим класичних војних задатака као што су извиђање, проналажење циљева, навођење артиљеријске ватре, Сузана објашњава да "орбитер" може да се користи и у противтерористичким дејствима, мировним мисијама, као и у случају елементарних непогода - шумских пожара, поплава. У Војсци Србије "орбитер" је у употреби десетак година, а Сузана њиме управља од 2014. године.

- Посао је захтеван, али сваки задатак је изазов за нас. У Војсци сам од 2010, знала сам да постоји летелица, али нисам знала намену. Почела сам да се интересујем за ту област, прошла обуке и курсеве и сада сам ту, као део тима у којем сви носимо исти терет и исту тежину - прича за "Новости" Коцићева.

Поред метеоролошких услова који, када су непогодни, захтевају велику дозу одговорности и добро познавање материје како би се летелица безбедно приземљила, најтеже јој у овом несвакидашњем послу, каже, пада одсуство од куће и одвојеност од породице.

- Често смо на терену и снимамо по целој Србији - каже Коцићева.

Она истиче да досада није имала прилику да својом летелицом спасава или штити људске животе упозоравајући на неприлике, а као задатак који јој се урезао у сећање издваја вежбу из 2014. године на бази "југ".

Прочитајте још: Обука само за жене резервисте

- То је била вежба када су долазили Американци. Била је жена генерал из Охаја, снимали смо вежбу све време и то је био један заиста велики и значајан догађај.

Да се Сузана у свом послу сналази беспрекорно, тврде и њене колеге. Срђан Живковић, старији водник и оператер у Одељењу беспилотних летелица од њеног увођења, истиче да је за овај посао најбитније добро познавање рада на рачунару, али и психичка стабилност, у чему, како вели, Сузана бриљира.

Како објашњава оператер Живковић, "орбитер" прикупља података из ваздуха у реалним условима, на даљини од 15 километара у полупречнику. Осим у војне сврхе користи се, каже он, и за пружање помоћи цивилним лицима, јавним личностима, за праћење возила и слично.

Беспилотне летелице "орбитер" су израелске производње и, иако су величине већег авио-модела (распон крила је нешто већи од два метра), реч је о технологији која би се уклопила у филмове о Џејмсу Бонду. Летелице су опремљене дигиталном камером високе резолуције, системом који омогућава аутоматски повратак у случају прекида комуникације са земаљском контролном станицом. Јавности су представљене на вежби "Сретење 2009" одржаној у Новом Саду поводом Дана Војске Србије.

СА 600 МЕТАРА ВИДИ ТАБЛИЦЕ

За полетање "орбитера" довољно је десетак минута, колико је потребно за распакивање ранаца и постављање лансера на одабрани положај.

Лети на висини до пет километара, објаснио је Живковић, док на 600 метара може да препозна тип возила као и регистарске таблице. У ваздуху може да буде и до 90 минута, а користи се дању и ноћу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

krstivoje

30.04.2018. 15:16

Да су жене могле у војску то би се сетили још Римљани.Остави се летелице узми плети чарапе за војску.

alfa...!

02.05.2018. 07:29

@krstivoje - Ništa pametnije neznaš reći osim,uzmi pleti čarape za vojsku,nije ni čudno što je takvo stanje u Srbiji kakvo jeste...........

Ivan

30.04.2018. 15:28

Svaka joj cast. Da li je moguce da je ona jedina u vojsci koja moze da upravlja dronom ? I sta se desava kada ode na porodiljsko onda nema drona ? Da li je ovo moguce da od cele vojske niko nije zavrsio obuka za pilotiranje dronom osim nje ?

Ajde bre Ivane

01.05.2018. 03:53

@Ivan - Ivane, Ivane. A sta bi bilo da nasa vojska i nema drona?Srbija bi nestala sa lice zemlje?Dron je nije tenk. Fala bogu sada samo treba da imamo taj odeljak u vojsci ukoliko bude zaista bio potreban i do rata dodje. Sta ce se desiti ako bude blizu trudnoce? pa obucice novog strucnjaka. Jako je vazno da se zna da deca ne ispadnu bas preko noci i iznenade Srbiju. Ipak je to proces koji moze da se predvidi na vreme i osposobi neko drugi. Netreba tu neka nemoguca nauka. Nije pilot aviona!

situlacija

30.04.2018. 15:46

Раније су се девојчице играле луткама.То је више за дечаке. Мој син се игра са дроном, и за џабе, и новине о томе не пишу.

Mena

30.04.2018. 16:00

Vidis Suzana koliko si dobra, to je veliki uspeh, cak neko, ko ostavlja poruku je ljubomoran. Sve cestitke!

02.05.2018. 02:29

Jadni Ivane jadni Krstivoje I vasi komentari.Za Suzanu sve najlepse I mnogo uspeha u vojsci Srbije.